Vierailulla

Ikuisen kesän kaipuu

Seija Strand

Teksti Kati Laituri Kuvat Seija Strand

Kotoisa-ohjelman sisätilojen suunnittelusta vastaava sisustussuunnittelija Seija Strand suunnittelee työkseen niin koteja kuin julkisia tiloja. TV-kasvona Strandista on tullut koko kansan tuntema ”Kotoisan Seija”, jonka sisustuksia kehutaan kotoisiksi ja käytännöllisiksi.

Vaikka Strandin kevät ja kesä tulevat olemaan kiireisiä, hän osaa kuitenkin rentoutua ja irrottautua työkiireistä ulkoilemalla, käymällä salilla yhdessä miehensä kanssa, huoltamalla kehoaan FasciaMethod-kehonhuoltomenetelmän avulla ja katsomalla elokuvia kotisohvalla perheen kanssa. ”Yritän ottaa vapaapäiviä ja teen jotain ihan muuta, jotta saan luovat aivoni nollattua.”

Strandin perhe asuu Seijan isovanhempiensa rakentamassa talossa, jossa hän on asunut jo lapsuutensa yhdessä vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa. ”Talossamme on iso piha, jossa riittää paljon töitä. Pihassa on ollut iso puutarha 30–40 vuotta sitten. Muun muassa perunapeltoa ja paljon vanhoja omenapuita. Vaikka perunapellosta on luovuttu, muutamia omenapuita on yhä jäljellä sekä isomummun vanhat raparperit ja pensasruusut, koska ne kuuluvat pihaan.”

Itse Seija ei halua istuttaa hyötykasveja, vaan valitsee niiden sijaan ruukkukasveja ja kesäkukkia fiilis edellä. ”Kesäkukkien suhteen olen vaihtelunhaluinen, välillä pelargonioita, välillä jotain muuta kivaa, jota puutarhamyymälässä on tarjolla. Joka tapauksessa jotain aika simppeliä ja vahvoja värejä kuten fuksiaa, pinkkiä, keltaista ja sinistä. Valkoiset kukat eivät ole minun juttuni.”

”Kahdeksan vuotta sitten rakensimme ison terassin, jonka yhteydessä on pieni uima-allas.” Sen suhteen Strandilla on unelmia. ”Haaveilen, että uima-altaamme muutettaisiin talvikäyttöön ja sitä isonnettaisiin ja terassia kasvatettaisiin. Haluaisin terassin yhteyteen pienen kesärakennuksen, jossa voisi yövyttää vieraita ja talvella säilyttää kesäkalusteita. Vanhaan taloon ei kuitenkaan sovi moderni piha, mutta pihamme kehittyy koko ajan ja erityisesti helppohoitoisuus viehättää meitä.”


Kreikkalainen kehto

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Kettal/Ioanna Roufopoulou

Attikan niemimaan merimaisemissa sijaitseva talo on rakennettu 1960-luvulla, ja sen on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Aris Konstantinidis. Vuosien saatossa kohde ei ole menettänyt tenhoaan, mutta se kaipasi muutosta niin sähköjen kuin eristysten osalta tähän päivään. Suunnittelusta vastannut Katerina Veremi Xynogala perehtyi asiaan selvittäen sopivat materiaalit ja työtavat, jotta paikan tyyli ja tunnelma pysyisivät alkuperäisinä.

Sisätilojen remontoinnin yhteydessä myös ulkotilat päivittyivät uusilla kalusteilla. Ne kaikki valittiin Kettalin mallistosta. Kauniit kivi- ja sepelipinnat saivat seurakseen vaaleita harmonisia valkoisen, harmaan ja beigen sävyjä – joita paikallinen luontokin tarjoilee. Laadukkaat ulkopehmusteet saavat peittää kiinteää sohvaa ympäri vuoden kärsimättä sään vaikutuksesta. Aurinkoa niemimaalla piisaakin, onneksi suuri mänty varjostaa oleskeluryhmää uima-altaan luona.

Kivimuurit antavat paikalle hyvän suojan mereltä puhaltavia tuulia vastaan, ne myös luovat varjoisia nurkkauksia. Sekä kivimuurien että oliivipuiden kauneutta on korostettu kohdevalaisimilla. Hoidettavia kukkapenkkejä ei ole, vaan karu kauneus syntyy alueella luonnostaa viihtyvillä kasveilla. Niiden rungot ja oksat sekä lehtimuodot toimivat katseenvangitsijoina.

Katoksen alla oleva ruokailutilassa ovat Kettal Stampa -nojatuolit ja Kettal Vieques ja Bitta -ruokapöydät. Kahden erillisen pöydän ryhmät ovat käytännöllisemmät kuin yksi suuri kokonaisuus. Näin keskellä istuvan ei tarvitse kiertää koko pöytää päästäkseen nousemaan, ja osan kalusteita voi sijoittaa halutessaan avotaivaan alle.

Ulkotiloissa on myös parikin oleskeluryhmää eri puolilla taloa, joten asukkaat voivat asettua halutessaan varjoon tai valoon päivänkierron mukaan. Koska oleskelutilat on pääosin laatoitettu, sirojalkaisetkin kalusteet pysyvät hyvin pystyssä. Sisäpihalla olevalle alueelle saa helposti yksityisyyttä sulkemalla liukuovet sisätiloihin, joista toinen on lämpöä eristävä lasiovi ja toinen puinen varjostusta ja näkösuojaa tarjoava liukuovi.


Sivussa suojassa

Toimittanut Mira Halonen kuvat Suunnittelu COS Design Toteutus Signature Landscapes Kuvat Tim Turner

Australiassa riittää lämpöä talvikuukausina. Moni viilentää mielellään itseään omalla uima-altaalla. Suurkaupunki Melbournen kaakkoispuolella tontit eivät ole suuren suuria, mutta niistä halutaan tehdä ensiluokkaisia. COS Design suunnitteli australialaisperheen allastoiveen talon sivulle, jonne muotoutui kulkuväylän ja säilytystilan paikalle katseilta suojaan varsin miellyttävä oleskelutila.

Pitkänomaiseen alueeseen sijoitettiin sekä hyvän mittainen uima-allas että poreallas. Toinen pääty varattiin rentoon seurusteluun takkatulen äärellä. Australian kylmintä aikaa on heinäkuu, jolloin kokoonnutaan mielellään tulen ääreen viinilasilliselle. Takkapuut muodostavat käytännöllisen taideteoksen aitarakenteeseen nostetun telineen avulla

Pihan toteutuksessa käytettiin paljon betonia, jo uima-allastakin tukemaan ja antamaan näkösuojaa naapuriin päin. Turvallisuuden vuoksi uima-allas pitää olla aidattu, tässä tapauksessa käytettiin lasia, ettei tilasta tule liian ahtaan näköinen. Kylmän betonin vastapainoksi ja ilmettä lämmittämään valittiin aidan jatkeeksi ja terassilaudoitukseksi puuta.

 


Viktoriaanista maalaisidylliä

vierailulla_2

Toimittanut Mira Halonen Suunnittelu Lähde Andrew Joseph

Kukkulan laella, viheriäisten niittyjen keskellä ja pienen lammen läheisyydessä, seisoo 1800-luvun puolivälissä tarinansa aloittanut tila. Sitä oli pahasti laiminlyöty yli viidenkymmenen vuoden ajan, kunnes Charles Edwards valitsi sen puolisonsa, Julia Bostonin kanssa uudeksi kodikseen. Hän näki jopa heinäladossa ja puoliksi romahtaneessa navetassa kauneutta, joka kannatti pelastaa.

Rakennusten kunnostustyöt kestivät kaikkiaan parikymmentä vuotta. Nyt kaikki on saatu valmiiksi ja pari voi nauttia kodistaan. Paljon vanhaa pyrittiin säilyttämään, joten kattohirsissä ja lattioissa näkyy ajan patina. Kalusteet ovat hyvin englantilaisia, mutta muuten sisustuksessa on ripaus ranskalaisuutta. Kokonaisuus on hyvin kotoisa. Luonto on läsnä luontoaiheisina tauluina ja metsästyssaaliiden muodossa kuten täytetty fasaani.

Tämä koti, jos mikä, kertoo erityisesti tarinoita menneisyydestä ja samalla vahvasti nykyisten asukkaiden omista persoonista ja valinnoista.

vierailulla-3 vierailulla-4 vierailulla-6

Yksityisyyttä ja rajojen häivytystä

 vierailulla2

Toimittanut Mira Halonen Suunnittelu Arterra Landscape Architects Kuvat Michele Lee Willson

Kalifornialaisen omakotitalon edusta on varattu kulkemiseen ja oleskelu keskitetty länteen, jossa voi nauttia illan viimeisistä auringonsäteistä.

Kun avaa koko olohuoneen levyiset lasi-ovet, ulko- ja sisätilat yhdistyvät luontevasti. Muutosta on pehmennetty vielä seinustan vierelle tehdyllä pergolamaisella rakenteella.

Tarkasti rajatut sorapolut kuljettavat läpi puutarhan, jonka kasvillisuudesta haluttiin muodostuvan ajan kanssa mahdollisimman metsämäinen. Näin piha liittyisi luontevasti reuna-alueiltaan ympäröivään maastoon.

Talon eteläpuoli on varattu hyötykasvien viljelylle. Puutarha antaakin mainion lisän perheen ruokapöytään – appelsiineista alkaen.

Myös ulko-olohuoneesta muodostuu kasvillisuuden kehittyessä yksityinen sopukka. Sen moduulisohvan osat ovat helposti liikuteltavissa joten niistä voi muodostaa erilaisia ryhmiä joko vesiaiheen tai ulkotulen luokse.

vierailulla4vierailulla2vierailulla5