Vierailulla

Kreikkalainen kehto

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Kettal/Ioanna Roufopoulou

Attikan niemimaan merimaisemissa sijaitseva talo on rakennettu 1960-luvulla, ja sen on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Aris Konstantinidis. Vuosien saatossa kohde ei ole menettänyt tenhoaan, mutta se kaipasi muutosta niin sähköjen kuin eristysten osalta tähän päivään. Suunnittelusta vastannut Katerina Veremi Xynogala perehtyi asiaan selvittäen sopivat materiaalit ja työtavat, jotta paikan tyyli ja tunnelma pysyisivät alkuperäisinä.

Sisätilojen remontoinnin yhteydessä myös ulkotilat päivittyivät uusilla kalusteilla. Ne kaikki valittiin Kettalin mallistosta. Kauniit kivi- ja sepelipinnat saivat seurakseen vaaleita harmonisia valkoisen, harmaan ja beigen sävyjä – joita paikallinen luontokin tarjoilee. Laadukkaat ulkopehmusteet saavat peittää kiinteää sohvaa ympäri vuoden kärsimättä sään vaikutuksesta. Aurinkoa niemimaalla piisaakin, onneksi suuri mänty varjostaa oleskeluryhmää uima-altaan luona.

Kivimuurit antavat paikalle hyvän suojan mereltä puhaltavia tuulia vastaan, ne myös luovat varjoisia nurkkauksia. Sekä kivimuurien että oliivipuiden kauneutta on korostettu kohdevalaisimilla. Hoidettavia kukkapenkkejä ei ole, vaan karu kauneus syntyy alueella luonnostaa viihtyvillä kasveilla. Niiden rungot ja oksat sekä lehtimuodot toimivat katseenvangitsijoina.

Katoksen alla oleva ruokailutilassa ovat Kettal Stampa -nojatuolit ja Kettal Vieques ja Bitta -ruokapöydät. Kahden erillisen pöydän ryhmät ovat käytännöllisemmät kuin yksi suuri kokonaisuus. Näin keskellä istuvan ei tarvitse kiertää koko pöytää päästäkseen nousemaan, ja osan kalusteita voi sijoittaa halutessaan avotaivaan alle.

Ulkotiloissa on myös parikin oleskeluryhmää eri puolilla taloa, joten asukkaat voivat asettua halutessaan varjoon tai valoon päivänkierron mukaan. Koska oleskelutilat on pääosin laatoitettu, sirojalkaisetkin kalusteet pysyvät hyvin pystyssä. Sisäpihalla olevalle alueelle saa helposti yksityisyyttä sulkemalla liukuovet sisätiloihin, joista toinen on lämpöä eristävä lasiovi ja toinen puinen varjostusta ja näkösuojaa tarjoava liukuovi.


Sivussa suojassa

Toimittanut Mira Halonen kuvat Suunnittelu COS Design Toteutus Signature Landscapes Kuvat Tim Turner

Australiassa riittää lämpöä talvikuukausina. Moni viilentää mielellään itseään omalla uima-altaalla. Suurkaupunki Melbournen kaakkoispuolella tontit eivät ole suuren suuria, mutta niistä halutaan tehdä ensiluokkaisia. COS Design suunnitteli australialaisperheen allastoiveen talon sivulle, jonne muotoutui kulkuväylän ja säilytystilan paikalle katseilta suojaan varsin miellyttävä oleskelutila.

Pitkänomaiseen alueeseen sijoitettiin sekä hyvän mittainen uima-allas että poreallas. Toinen pääty varattiin rentoon seurusteluun takkatulen äärellä. Australian kylmintä aikaa on heinäkuu, jolloin kokoonnutaan mielellään tulen ääreen viinilasilliselle. Takkapuut muodostavat käytännöllisen taideteoksen aitarakenteeseen nostetun telineen avulla

Pihan toteutuksessa käytettiin paljon betonia, jo uima-allastakin tukemaan ja antamaan näkösuojaa naapuriin päin. Turvallisuuden vuoksi uima-allas pitää olla aidattu, tässä tapauksessa käytettiin lasia, ettei tilasta tule liian ahtaan näköinen. Kylmän betonin vastapainoksi ja ilmettä lämmittämään valittiin aidan jatkeeksi ja terassilaudoitukseksi puuta.

 


Viktoriaanista maalaisidylliä

vierailulla_2

Toimittanut Mira Halonen Suunnittelu Lähde Andrew Joseph

Kukkulan laella, viheriäisten niittyjen keskellä ja pienen lammen läheisyydessä, seisoo 1800-luvun puolivälissä tarinansa aloittanut tila. Sitä oli pahasti laiminlyöty yli viidenkymmenen vuoden ajan, kunnes Charles Edwards valitsi sen puolisonsa, Julia Bostonin kanssa uudeksi kodikseen. Hän näki jopa heinäladossa ja puoliksi romahtaneessa navetassa kauneutta, joka kannatti pelastaa.

Rakennusten kunnostustyöt kestivät kaikkiaan parikymmentä vuotta. Nyt kaikki on saatu valmiiksi ja pari voi nauttia kodistaan. Paljon vanhaa pyrittiin säilyttämään, joten kattohirsissä ja lattioissa näkyy ajan patina. Kalusteet ovat hyvin englantilaisia, mutta muuten sisustuksessa on ripaus ranskalaisuutta. Kokonaisuus on hyvin kotoisa. Luonto on läsnä luontoaiheisina tauluina ja metsästyssaaliiden muodossa kuten täytetty fasaani.

Tämä koti, jos mikä, kertoo erityisesti tarinoita menneisyydestä ja samalla vahvasti nykyisten asukkaiden omista persoonista ja valinnoista.

vierailulla-3 vierailulla-4 vierailulla-6

Yksityisyyttä ja rajojen häivytystä

 vierailulla2

Toimittanut Mira Halonen Suunnittelu Arterra Landscape Architects Kuvat Michele Lee Willson

Kalifornialaisen omakotitalon edusta on varattu kulkemiseen ja oleskelu keskitetty länteen, jossa voi nauttia illan viimeisistä auringonsäteistä.

Kun avaa koko olohuoneen levyiset lasi-ovet, ulko- ja sisätilat yhdistyvät luontevasti. Muutosta on pehmennetty vielä seinustan vierelle tehdyllä pergolamaisella rakenteella.

Tarkasti rajatut sorapolut kuljettavat läpi puutarhan, jonka kasvillisuudesta haluttiin muodostuvan ajan kanssa mahdollisimman metsämäinen. Näin piha liittyisi luontevasti reuna-alueiltaan ympäröivään maastoon.

Talon eteläpuoli on varattu hyötykasvien viljelylle. Puutarha antaakin mainion lisän perheen ruokapöytään – appelsiineista alkaen.

Myös ulko-olohuoneesta muodostuu kasvillisuuden kehittyessä yksityinen sopukka. Sen moduulisohvan osat ovat helposti liikuteltavissa joten niistä voi muodostaa erilaisia ryhmiä joko vesiaiheen tai ulkotulen luokse.

vierailulla4vierailulla2vierailulla5

Rakastu rinteeseen

 Rakasturinteeseen_3

Toimittanut Mira Halonen Suunnittelu ja kuvat Shades of Green Landscape Architecture

Yhdysvallat, Kalifornia

Sonoma Coastin alueella, heti kun poistutaan rannan tuntumasta, rinteet nousevat paikoin hyvin jyrkästi. Silti sinne on luotu upeita pihapiirejä.

Tämänkertainen perheemme rakastaa uintia, ulkopelejä, kasvattaa omia vihanneksia ja kestitä vieraita. Piha on haluttu pitää mahdollisimman hyvin ympäristöön sulautuvana.

Avainasemassa ovat pengerrykset, maata sitovat kasvit, muurit ja reunukset. Tontille on sijoitettu uima-allas ja oleskelulle on luotu suuria tasanteita. Materiaaleina on käytetty laajasti betonia, hiekkaa, terästä, puuta ja luonnonkiveä.

Värit on valittu niin kiinteissä elementeissä kuin kalusteissa ja tekstiileissäkin harmoniseksi, maaston mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Aurinkoisella terassilla sijaitsee nuotiopaikka. Asuinrakennukset maastoutuvat hyvin viherkattojen ansioista. Niissä kasvavat esimerkiksi maksaruohot, heinät ja muu niittykasvillisuus, jopa puut ja pensaat, kunhan vain liika vesi poistuu ja katon kantavuus on riittävä.

Kortteen teräksestä on luotu tukevat reunat niin syville istutusaltaille, että vihannesten viljely onnistuu tuulisella ja kuivalla rinteellä.

Kalusteet ja muut ulkotilojen tuotteet on valittu sen perusteella, että niitä ei tarvitse sateella tai tuulella kiikuttaa suojaan.

Turvaa rinteeseen tuovat lasi- ja teräsikaiteet. Portaisiin asennetut valot lisäävät turvallisuutta auringon laskun jälkeen, mutta luovat yhdessä muiden, esimerkiksi kasvillisuutta korostavien valojen kanssa unohtumattoman tunnelman kaskaiden laulun kanssa.

 Rakasturinteeseen_2Rakasturinteeseen_1Rakasturinteeseen_4