Vierailulla

Metsän ja niityn rajalla

Toimittanut Olivia Halonen Lähde ASLA Suunnittelu Berger Partnership Kuvat Miller Hull

Yhdysvaltalaistontilla yhdistyy kaksi erilaista maisemaa, jotka vain punertava talo erottaa: piilon tarjoava tiheä metsä ja valoisa niittymaisema. Ainoa todiste ihmiselämästä alueella valtavien kuusien lomassa on tie, joka vie metalliin verhoillulle talolle.

Arkkitehtuurisesti hillitty talo ja simppeli väripaletti edustavat hyvin omistajiensa arvoja ja visioita. Talon asukkaat valitsivat kotinsa sijainnin tarkasti vahingoittamatta luontoa.

Heidän toiveestaan taloa ei saanut nähdä vedestä käsin, sillä he halusivat säilyttää maiseman visuaalisen eheyden mereltä katsottuna. Hienovaraisen asettelun ja viherkaton ansiosta talon toinen puoli sulautuukin metsänpuoleiseen kasvillisuuteen, avoin ja laaja puoli taas vedenpuoleiseen ympäristöön. Viherkatolla kasvaa yhdistelmä punaista akileijaa, leimukukkaa, siankärsämöä ja alppivuokkoa.

Materiaalit puu, kivi ja metalli yhdistävät saumattomasti ulkotilan sisätilaan yksinkertaisesti ja kiinnostavasti. Sisäänkäynnin laatoitetun kävelytien leikkaa lohkare, aivan kuin koti olisi rakennettu sen ympärille. Rako laatoituksen keskellä mahdollistaa sadeveden virtaamisen puutarhan yhdeltä puolelta toiselle. Vesimäiseksi teksturoitu lasiovi paljastaa avattaessa valoisan puu-lasipaviljongin sisätilat, jossa on lattiasta kattoon ulottuvat suuret vehreän niittymaiseman tarjoavat ikkunat.

Strategisesti sijoitetuista makuuhuoneista, kylpyhuoneista ja kuraeteisestä avautuu näkymä saniaiskasvustoon, jonka alta kosteikosta kuuluu sammakoiden kurnutusta.

Tontilla toteutetut veden uudelleenkäyttömahdollisuudet ovat sekä visuaalisesti ennennäkemättömiä että ekologisia. Vesi ohjautuu paviljongin katolta ja viherkatolta sadevesipuutarhan vesirailoja pitkin pihan läpi suuriin säiliöihin varastoitavaksi ja suodatuksen jälkeen käytettäväksi mm. pihan kasteluun.


Rentouttava keidas katolla

Toimittanut Mira Halonen Kuvat HI-MACS

Tyylikkään kattohuoneiston omistajat haastoivat Atelier Artisjokin maisema-arkkitehdit suunnittelemaan erilaisen kattoterassin. Hyvin pian maisemasuunnittelija, arkkitehti, insinööri ja urakoitsijoiden joukko sekä tavarantoimittajat ryhtyivät toimeen.

Ensin tilaan tuotiin uusinta tekniikkaa, kuten katolle tulevan kuorman jakautumista auttavat rakenteet ja automaattinen kastelujärjestelmä. Toteutusta rajoitti vain yksi tekijä: materiaalivalintojen piti sopia katolla vallitseviin sää-olosuhteisiin. Rannikolla katolla tuulee usein ja talvella sinne ajautuu niin hiekkaa kuin suolaakin.

Valinta oli korroosionkestävä HI-MACS®. Ominaisuuksiensa lisäksi se väriensä puolesta käytettäväksi niin ulkosuihkussa, ulkoporeammeen reunuksessa, portaissa, istutuslaatikoissa, jopa kissan luukussa! Musta graniitti tuo tyylikästä kontrastia norsunluunvalkoisiin rakenteisiin, ja näitä yhdistää vielä harmoninen harmaa lattialaudoitus. Kokonaisuutta raikastavat istutuslaatikoiden ainavihannat kasvit.

Koko tila suunniteltiin parantamaan asukkaiden hyvinvointia. Kattoterassilla voi nauttia tuulelta suojassa terassilounaita tai illallisia pitkälle kesäyöhön. Ruokailutilan yllä on pergola, jossa automatiikka huolehtii kattosäleiden asennosta ja seinät on suljettavissa liukulaseilla. Lisäksi terassilämmitin tuo mukavaa lämpöä.

Porealtaassa oleskelijoita suojaa päivisin puolestaan aurinkovarjo. Sinne käydään ulos rakennetun suihkun kautta. Terassin kulmassa on vielä oleskelualue sohvaryhmineen, jossa voi syventyä keskusteluihin. Myös maisemien ihailu onnistuu, sillä osa suojaa tarjoavan kaiteen elementeistä on lasia.

himacs.eu


Aurinkoa ja omaa rauhaa – keskellä kaupunkia

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Melanie Gotschke Materiaalit HI-MACS®, www.himacs.eu

Tämän ylellisen Münchenin keskustassa sijaitsevan kerrostalon katolta voi ihailla henkeäsalpaavia näkymiä yli Baijerin pääkaupungin, naapurimaiden Alpeille asti. Koko terassi on valmistettu HI-MACS®in materiaaleista. Se on ainutlaatuinen lattiasta keittiön kalusteisiin asti.Itse rentoutumisalueella, joka on vain 8 x 8 metriä, U-muotoinen oleskelualue tarjoaa istuimia ja pöytätasoja, mutta myös säilytystilaa.

Vasemmalle puolelle jää tilaan mukautettu keittiöyksikkö. Saumattoman, täysin vedenpitävän 1,5 metrin pituisen kannen alla on kaksi pesuallasta ja säilytystilaa. Kolme ovea kätkevät keittiötarvikkeiden säilytystilan sekä jääkaapin ja pienen astianpesukoneen.

Katon toisella puolella on alue, joka on ihanteellinen kahden ihmisen auringonottoon. Aurinkovuoteiden alla on kiinteä kaluste, jonka kansi voidaan avata ja käyttää tilaa vaikka kylpypyyhkeiden varastoimiseen ja pehmusteiden suojaamiseen huonolta säältä.

Yksi katon kohokohta löytyy vastakkaiselta puolelta; upea suihkulähde. Mosaiikkikuvioitu vesiaihe on 1,2 x 1,2 x 0,35 metriä ja sen keskelle on sijoitettu kiertovesipumppu. Suihkulähteen leveällä reunalla voi istua ja jäähdytellä kuumina aurinkoisina päivinä.


Ikuisen kesän kaipuu

Seija Strand

Teksti Kati Laituri Kuvat Seija Strand

Kotoisa-ohjelman sisätilojen suunnittelusta vastaava sisustussuunnittelija Seija Strand suunnittelee työkseen niin koteja kuin julkisia tiloja. TV-kasvona Strandista on tullut koko kansan tuntema ”Kotoisan Seija”, jonka sisustuksia kehutaan kotoisiksi ja käytännöllisiksi.

Vaikka Strandin kevät ja kesä tulevat olemaan kiireisiä, hän osaa kuitenkin rentoutua ja irrottautua työkiireistä ulkoilemalla, käymällä salilla yhdessä miehensä kanssa, huoltamalla kehoaan FasciaMethod-kehonhuoltomenetelmän avulla ja katsomalla elokuvia kotisohvalla perheen kanssa. ”Yritän ottaa vapaapäiviä ja teen jotain ihan muuta, jotta saan luovat aivoni nollattua.”

Strandin perhe asuu Seijan isovanhempiensa rakentamassa talossa, jossa hän on asunut jo lapsuutensa yhdessä vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa. ”Talossamme on iso piha, jossa riittää paljon töitä. Pihassa on ollut iso puutarha 30–40 vuotta sitten. Muun muassa perunapeltoa ja paljon vanhoja omenapuita. Vaikka perunapellosta on luovuttu, muutamia omenapuita on yhä jäljellä sekä isomummun vanhat raparperit ja pensasruusut, koska ne kuuluvat pihaan.”

Itse Seija ei halua istuttaa hyötykasveja, vaan valitsee niiden sijaan ruukkukasveja ja kesäkukkia fiilis edellä. ”Kesäkukkien suhteen olen vaihtelunhaluinen, välillä pelargonioita, välillä jotain muuta kivaa, jota puutarhamyymälässä on tarjolla. Joka tapauksessa jotain aika simppeliä ja vahvoja värejä kuten fuksiaa, pinkkiä, keltaista ja sinistä. Valkoiset kukat eivät ole minun juttuni.”

”Kahdeksan vuotta sitten rakensimme ison terassin, jonka yhteydessä on pieni uima-allas.” Sen suhteen Strandilla on unelmia. ”Haaveilen, että uima-altaamme muutettaisiin talvikäyttöön ja sitä isonnettaisiin ja terassia kasvatettaisiin. Haluaisin terassin yhteyteen pienen kesärakennuksen, jossa voisi yövyttää vieraita ja talvella säilyttää kesäkalusteita. Vanhaan taloon ei kuitenkaan sovi moderni piha, mutta pihamme kehittyy koko ajan ja erityisesti helppohoitoisuus viehättää meitä.”


Kreikkalainen kehto

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Kettal/Ioanna Roufopoulou

Attikan niemimaan merimaisemissa sijaitseva talo on rakennettu 1960-luvulla, ja sen on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Aris Konstantinidis. Vuosien saatossa kohde ei ole menettänyt tenhoaan, mutta se kaipasi muutosta niin sähköjen kuin eristysten osalta tähän päivään. Suunnittelusta vastannut Katerina Veremi Xynogala perehtyi asiaan selvittäen sopivat materiaalit ja työtavat, jotta paikan tyyli ja tunnelma pysyisivät alkuperäisinä.

Sisätilojen remontoinnin yhteydessä myös ulkotilat päivittyivät uusilla kalusteilla. Ne kaikki valittiin Kettalin mallistosta. Kauniit kivi- ja sepelipinnat saivat seurakseen vaaleita harmonisia valkoisen, harmaan ja beigen sävyjä – joita paikallinen luontokin tarjoilee. Laadukkaat ulkopehmusteet saavat peittää kiinteää sohvaa ympäri vuoden kärsimättä sään vaikutuksesta. Aurinkoa niemimaalla piisaakin, onneksi suuri mänty varjostaa oleskeluryhmää uima-altaan luona.

Kivimuurit antavat paikalle hyvän suojan mereltä puhaltavia tuulia vastaan, ne myös luovat varjoisia nurkkauksia. Sekä kivimuurien että oliivipuiden kauneutta on korostettu kohdevalaisimilla. Hoidettavia kukkapenkkejä ei ole, vaan karu kauneus syntyy alueella luonnostaa viihtyvillä kasveilla. Niiden rungot ja oksat sekä lehtimuodot toimivat katseenvangitsijoina.

Katoksen alla oleva ruokailutilassa ovat Kettal Stampa -nojatuolit ja Kettal Vieques ja Bitta -ruokapöydät. Kahden erillisen pöydän ryhmät ovat käytännöllisemmät kuin yksi suuri kokonaisuus. Näin keskellä istuvan ei tarvitse kiertää koko pöytää päästäkseen nousemaan, ja osan kalusteita voi sijoittaa halutessaan avotaivaan alle.

Ulkotiloissa on myös parikin oleskeluryhmää eri puolilla taloa, joten asukkaat voivat asettua halutessaan varjoon tai valoon päivänkierron mukaan. Koska oleskelutilat on pääosin laatoitettu, sirojalkaisetkin kalusteet pysyvät hyvin pystyssä. Sisäpihalla olevalle alueelle saa helposti yksityisyyttä sulkemalla liukuovet sisätiloihin, joista toinen on lämpöä eristävä lasiovi ja toinen puinen varjostusta ja näkösuojaa tarjoava liukuovi.