Pihaelämää

Ruusupuutarha 2000-luvulla!

Teksti Päivi Rahikka

Tämän päivän ruusupuutarhan toteuttaminen alkaa suunnittelusta. Ruusupuutarhasta tulee näyttävä kun panostat volyymiin ja värien harmonisuuteen. Sinun kannattaa valita ensin muoto ja tyyli: toteutatko alueen keskelle pihaa, vai kulkuväylän ja talon väliin. Tärkeää paikan valinnassa on, että ruusutarhasi saa tontin aurinkoisimman ja suojaisimman paikan. Aurinkotunteja tulisi olla vähintään kuusi, jotta kukinta on runsasta. Ruusutarha ei kuitenkaan saa olla ”pätsi”, vaan ilman tulee kulkea vapaasti sen lävitse. Vältä liian tuulista paikkaa, istuta tarvittaessa ruusutarhallesi tuulisuoja tiiviin pensasaidanteen muodossa.

Valitse vain kestäviä ja ”sitkeäksi todettuja” lajikkeita. Haastaviin olosuhteisiin Easy Elegance- pensasruusuista löytyy paljon kauniita lajikkeita, jotka talvehtivat erinomaisesti. Kiinnitä huomiota kukinnan pituuteen, se vaihtelee eri lajikkeilla huomattavasti. Unohda huonosti tai lyhyen ajan kukkivat, keskity pitkään kukkiviin, tai useampaan kertaan kukkiviin lajikkeisiin. Ruusujen värimaailma on valtava. Tyylikkäimmän lopputuloksen saat valitsemalla yhden värin, josta valitset eri sävyisiä lajikkeita. Lisää syvyyttä ryhmään saat ryhmittelemällä tummat sävyt kauemmas ja vaaleat lähemmäs etualaa. Näihin valintoihin vaikuttavat sekä omat mieltymykset että ympäristön tyyli ja ulkonäkö. Tuoksuvimmat lajikkeet on parasta sijoittaa kulkuväylien ja oleskelualueiden lähelle.

Ruusujen kanssa istutetut muotoon leikattavat ikivihreät tai lehtipensaat luovat seesteisyyttä alueelle. Huomioi näiden pensaiden sijoittelussa, että ne nousevat ruusujen kukinnassa jopa päärooliin, erottuvat vihreydellään ja säännöllisellä muodollaan. Onnistut parhaiten noudattamalla niin sanottua kultaista leikkausta: istuta pensaat joko yksittäin tai 2–3 kappaleen ryhmissä. Vähemmällä työllä pääset, kun valitset pensaslajin, joka jo itsessään kasvaa kauniiseen pyöreään muotoon kuten erilaiset angervot. Havukasvit tuovat syvyyttä ruusuistutuksiin. Muista huomioida mahdolliset kasvualustaa koskevat erilaiset vaatimukset: hapan havumulta havuille, ruusuille kalkittua puutarhamultaa.

Seuraavaksi huomio tulee kiinnittää kasvualustaan. Mikäli perustat ruusutarhan jo olemassa olevalle istutusalueelle, tarkista mullan syvyys ja ravinteikkuus. Ruusut vaativat syvän (vähintään 0,5 metriä) ja ravinteikkaan mullan. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää, vesi ei saa jäädä seisomaan juuristoon. Savista maata voi joko poistaa ja korvata mullalla, tai korottaa aluetta niin sanotuksi kohopenkiksi ja lisätä hiekkaperäistä maata pohjamaahan tai salaojittaa sitä. Liian hiekkaiseen kasvualustaan lisätään humuspitoista maa-ainesta, kompostia tai muuta sellaista. Muista myös lannoittaa ja kalkita. Maan pH:n tulisi olla yli 6, ja alle 7.5. Istuta kasvi samaan syvyyteen kuin missä se oli myyntiastiassa ja paljasjuuriset niin, että juurenniska jää reilusti maan alle. Kastele hyvin ja tiivistä varovasti. Typistä tarvittaessa versoja hieman.

 


Hyvin suunniteltu retki ja eväshetki

Ohje ja pääkuva Mustang Toimittanut Mira Halonen

Retkillä ja ulkoillessa suositaan helppoa ruokaa, joka täyttää reippaiden ulkoilijoiden vatsat. Raaka-aineet voivat olla vaikka edellispäivän tähteitä, kuten pyttipannussa.Pyttikseen voit upottaa mitä kaapista vain sattuu löytymään, mutta suosituimmat raaka-aineet ovat peruna, nakit ja makkarat, lihapullat, kinkku ja erilaiset juurekset.

Helppo retkipytti

  • 1. Pilko raaka-aineet sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
  • 2. Paista ne rasvatulla kuumalla pannulla.
  • 3. Paista vielä jokaiselle ruokailijalle oma kananmuna.
  • 4. Mausta pyttis suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
  • Hauskat pekonitikut syntyvät puolestaan kiertämällä pekonisiivuja tikkujen ympärille ja grillaamalla nuotiossa kypsiksi! Muista tulitikut tai muu sytytin. Myös puukko tai retkikirves ovat vakiovarusteita. Laadukas Cumulus Comforter -untuvapeite toimii taukoalustana ja astioiksi sopivat esimerkiksi Kupilkan kulhot.

     


    Joulukinkku hiiligrillissä savustamalla

    Ohje ja pääkuva HKScan Lisuke Weber

    Pitkä savustusaika ja laadukkaat puuhiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustaminen ja grillaaminen sopivat hyvin niin pienille kuin suurillekin joulukinkuille, kunhan vain varmistat ensin kinkkusi mahtumisen grilliin. Grillaus kannattaa alusta asti suorittaa epäsuoralla hiilloksella, eli hiilet eivät ole suoraan kinkun alla. Näin kinkku ei pitkän kypsymisensä aikana pääse kuivumaan tai palamaan liian kovasta kuumuudesta.

    Grillaaminen vaatii hieman vahtimista, sillä lämpötilaa on hyvä ajoittain seurata ja hiiliä lisäillä. Lämpötila on hyvä pitää melko maltillisena, noin 125 asteen paikkeilla, mutta grillauksen alkuvaiheessa lämpötila saa olla kovempikin. Savustuslastuja pidetään grillissä heti grillaamisen alusta asti, jolloin savun maku ehtii riittävästi tarttua joulukinkkuun. Savustuslastujakin kannattaa lisäillä grillaamisen kuluessa, riippuen toivotusta savustusasteesta.

    Myös grillattu joulukinkku tarvitsee lihalämpömittarin onnistuakseen täydellisesti. Voit pitää ’vanhanaikaista’ mittaria kinkussa koko grillauksen ajan tai mitata kinkun sisälämpötilan pikamittarilla aina hiilten lisäämisen yhteydessä. Parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta vähintään 85 asteeseen.

    Punakaali-appelsiinisalaatti

    ½ punakaali< /br> 1 tl maustepippuria< /br> 2 laakerinlehteä< /br> 1 kanelitanko< /br> 1 dl omenasiiderietikkaa< /br> 5 dl seljanmarjamehua< /br> 1 luomuappelsiini< /br> 2 rkl sokeria maun mukaan< /br> suolaa< /br> 1 rkl öljyä

    1. Poista punakaalista uloimmat lehdet ja suikaloi se paksuiksi suikaleiksi. Viipaloi appelsiini paksuiksi viipaleiksi.< /br> 2. Valmistele grilli suoraa keskilämpöä varten. Aseta wokpannu tai pata ritilälle ja anna kuumeta 5–8 minuuttia.< /br> 3. Kuullota punakaali öljyssä. Lisää maustepippuri, laakerinlehdet, kaneli, omenasiideriviinietikka, seljanmarjamehu ja appelsiiniviipaleet, kun kaali on pehmennyt hieman. < /br> 4. Lisää hieman sokeria ja suolaa ja keitä seosta hiljalleen noin 1 tunti, kunnes kaali on pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja suolaa.

    VINKIT talvigrillaukseen:Kovalla pakkasella kaasugrilli saattaa hyytyä, mutta hiilillä toimiva grilli ole kylmästä moksiskaan. Varaa grillin esilämmitykseen talvella hieman kesää enemmän aikaa – oikein kylmällä ruoanvalmistuskin voi kestää totuttua kauemmin. Kupu kannattaa ehdottomasti pitää kiinni lämmönhukan välttämiseksi. Koska pimeä tulee aikaisin, kannattaa esivalmistelut tehdä mahdollisimman pitkälle sisätiloissa. Suosi isoja lihoja, jotka eivät vaadi ulkona koko ajan vahtimista, ja pukeudu lämpimästi. Ennemminkin on kyse siitä, miten pihakokki pärjää pakkasessa, kuin siitä, ettei grillissä kypsyisi ruoka.

     


    Kurpitsa-palsternakkasalaatti

    Ohje ja kuvat Hotelli Kalevala

    1 luomusitruuna< /br> 100 g jogurttia< /br> 80 g majoneesia< /br> 1 tl agavesiirappia< /br> suolaa, pippuria< /br> n. 350 g kurpitsaa< /br> 400 g palsternakkaa< /br> 1 hapan omena< /br> n. 180 g salaattia< /br> 40 g saksanpähkinöitä< /br> 40 g kuivattuja kirsikoita

    1. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita 2 rkl sitruunan mehua, raastettu kuori, jogurtti ja majoneesi. Mausta agavesiirapilla, suolalla ja pippurilla.

    2. Kuori kurpitsa, poista siitä pehmeät sisäosat ja siemenet. Leikkaa kurpitsa 8 cm ohuiksi pitkiksi siivuiksi (parhaiten kuorimaveitsellä). Samoin palsternakka. Sekoita molemmat salaattikastikkeeseen.

    3. Leikkaa omena neliöksi, poista siemenkota ja leikkaa se pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Pirskota sitruunan mehulla. Sekoita omenaviipaleet varovasti kurpitsan ja palsternakan joukkoon. Puhdista salaatti ja leikkaa se n. 0,5 cm leveiksi siivuiksi ja sekoita joukkoon. Anna salaatin hautua jääkaapissa noin tunti.

    4. Hakkaa pähkinät ja kirsikat erikseen pieniksi.

    5. Koristele salaatti pähkinä- ja kirsikkamurskalla.

     


    Lugnetin viikonlopun marjapiirakka

    Kuvat ja ohje Lugnet Life & Living

    Johanna Seppälän marjapiirakan reseptiä kannattaa kokoilla vaikka perhejuhliin tai viikonvaihteen omaan herkutteluun. Suussasulavaa!

    Noin 20 annosta

    Muruseos:
    8 dl vehnäjauhoa
    3 dl sokeria
    2 tl leivinjauhetta
    2 tl soodaa
    2 tl vaniljasokeria
    2 tl kardemummaa
    250 g voisulaa
    Pohjataikina:
    noin 1/3 muruseoksesta
    2 dl piimää
    1 kanamuna
    Täyte:
    3 dl punaviinimarjoja
    3 dl mustikoita
    2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
    2 dl sokeria
    2 kanamunaa
    3 tl vaniljasokeria
    pinnalle 1/3 muruseoksesta

    1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.

    2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piima ja kanamuna. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

    3. Ripottele pohjataikinan päälle marjat.

    4. Sekoita rahkat (mausterahkat käy myös), sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle, ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

    Tarjoa piirakan kanssa vaniljakastiketta!