Pihaelämää

Joulukinkku hiiligrillissä savustamalla

Ohje ja pääkuva HKScan Lisuke Weber

Pitkä savustusaika ja laadukkaat puuhiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustaminen ja grillaaminen sopivat hyvin niin pienille kuin suurillekin joulukinkuille, kunhan vain varmistat ensin kinkkusi mahtumisen grilliin. Grillaus kannattaa alusta asti suorittaa epäsuoralla hiilloksella, eli hiilet eivät ole suoraan kinkun alla. Näin kinkku ei pitkän kypsymisensä aikana pääse kuivumaan tai palamaan liian kovasta kuumuudesta.

Grillaaminen vaatii hieman vahtimista, sillä lämpötilaa on hyvä ajoittain seurata ja hiiliä lisäillä. Lämpötila on hyvä pitää melko maltillisena, noin 125 asteen paikkeilla, mutta grillauksen alkuvaiheessa lämpötila saa olla kovempikin. Savustuslastuja pidetään grillissä heti grillaamisen alusta asti, jolloin savun maku ehtii riittävästi tarttua joulukinkkuun. Savustuslastujakin kannattaa lisäillä grillaamisen kuluessa, riippuen toivotusta savustusasteesta.

Myös grillattu joulukinkku tarvitsee lihalämpömittarin onnistuakseen täydellisesti. Voit pitää ’vanhanaikaista’ mittaria kinkussa koko grillauksen ajan tai mitata kinkun sisälämpötilan pikamittarilla aina hiilten lisäämisen yhteydessä. Parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta vähintään 85 asteeseen.

Punakaali-appelsiinisalaatti

½ punakaali< /br> 1 tl maustepippuria< /br> 2 laakerinlehteä< /br> 1 kanelitanko< /br> 1 dl omenasiiderietikkaa< /br> 5 dl seljanmarjamehua< /br> 1 luomuappelsiini< /br> 2 rkl sokeria maun mukaan< /br> suolaa< /br> 1 rkl öljyä

1. Poista punakaalista uloimmat lehdet ja suikaloi se paksuiksi suikaleiksi. Viipaloi appelsiini paksuiksi viipaleiksi.< /br> 2. Valmistele grilli suoraa keskilämpöä varten. Aseta wokpannu tai pata ritilälle ja anna kuumeta 5–8 minuuttia.< /br> 3. Kuullota punakaali öljyssä. Lisää maustepippuri, laakerinlehdet, kaneli, omenasiideriviinietikka, seljanmarjamehu ja appelsiiniviipaleet, kun kaali on pehmennyt hieman. < /br> 4. Lisää hieman sokeria ja suolaa ja keitä seosta hiljalleen noin 1 tunti, kunnes kaali on pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja suolaa.

VINKIT talvigrillaukseen:Kovalla pakkasella kaasugrilli saattaa hyytyä, mutta hiilillä toimiva grilli ole kylmästä moksiskaan. Varaa grillin esilämmitykseen talvella hieman kesää enemmän aikaa – oikein kylmällä ruoanvalmistuskin voi kestää totuttua kauemmin. Kupu kannattaa ehdottomasti pitää kiinni lämmönhukan välttämiseksi. Koska pimeä tulee aikaisin, kannattaa esivalmistelut tehdä mahdollisimman pitkälle sisätiloissa. Suosi isoja lihoja, jotka eivät vaadi ulkona koko ajan vahtimista, ja pukeudu lämpimästi. Ennemminkin on kyse siitä, miten pihakokki pärjää pakkasessa, kuin siitä, ettei grillissä kypsyisi ruoka.

 


Kurpitsa-palsternakkasalaatti

Ohje ja kuvat Hotelli Kalevala

1 luomusitruuna< /br> 100 g jogurttia< /br> 80 g majoneesia< /br> 1 tl agavesiirappia< /br> suolaa, pippuria< /br> n. 350 g kurpitsaa< /br> 400 g palsternakkaa< /br> 1 hapan omena< /br> n. 180 g salaattia< /br> 40 g saksanpähkinöitä< /br> 40 g kuivattuja kirsikoita

1. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita 2 rkl sitruunan mehua, raastettu kuori, jogurtti ja majoneesi. Mausta agavesiirapilla, suolalla ja pippurilla.

2. Kuori kurpitsa, poista siitä pehmeät sisäosat ja siemenet. Leikkaa kurpitsa 8 cm ohuiksi pitkiksi siivuiksi (parhaiten kuorimaveitsellä). Samoin palsternakka. Sekoita molemmat salaattikastikkeeseen.

3. Leikkaa omena neliöksi, poista siemenkota ja leikkaa se pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Pirskota sitruunan mehulla. Sekoita omenaviipaleet varovasti kurpitsan ja palsternakan joukkoon. Puhdista salaatti ja leikkaa se n. 0,5 cm leveiksi siivuiksi ja sekoita joukkoon. Anna salaatin hautua jääkaapissa noin tunti.

4. Hakkaa pähkinät ja kirsikat erikseen pieniksi.

5. Koristele salaatti pähkinä- ja kirsikkamurskalla.

 


Lugnetin viikonlopun marjapiirakka

Kuvat ja ohje Lugnet Life & Living

Johanna Seppälän marjapiirakan reseptiä kannattaa kokoilla vaikka perhejuhliin tai viikonvaihteen omaan herkutteluun. Suussasulavaa!

Noin 20 annosta

Muruseos:
8 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
250 g voisulaa
Pohjataikina:
noin 1/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kanamuna
Täyte:
3 dl punaviinimarjoja
3 dl mustikoita
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kanamunaa
3 tl vaniljasokeria
pinnalle 1/3 muruseoksesta

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.

2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piima ja kanamuna. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

3. Ripottele pohjataikinan päälle marjat.

4. Sekoita rahkat (mausterahkat käy myös), sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle, ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Tarjoa piirakan kanssa vaniljakastiketta!

 


Karitsaa grillistä

Kuvat HKSCAN ja Ravintola Gösta

Helppo pääsiäisateria syntyy nopeasti karitsan paahtopaistista. Murea paahtopaisti on yksi edullisimmista ruhonosista. Paistista ei tarvitse poistaa kalvoja ja tai jänteitä vaan se on suoraan valmis grillattavaksi.

5–6 annosta

800 g valkosipuli-yrttimarinoitua karitsan paahtopaistia
1 rkl öljyä

Parhaan lopputuloksen saat, kun annat lihan lämmetä noin tunnin huoneen lämmössä ennen kypsennystä. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois paahtopaistin pinnalta.
Ruskista paahtopaistit grillissä, parilassa tai pannussa tilkassa öljyä molemmilta puolilta. Paista ensin kuumalla, sitten keskilämmöllä noin 8 minuuttia välillä käännellen. Karitsaa ei kannata grillata läpikypsäksi, vaan jättää se sisältää kauniin roseeksi. Sopiva sisälämpötila karitsalle on 54–58 astetta.
Kääri paahtopaistit alumiinifolioon ja anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Maitosuklaa mousse ja mansikkasorbet

100 g vaniljakastiketta ( esim. Valion Wanhan ajan )
100 g vadelma sosetta
2½ dl kermaa vaahdotettuna
150 g maitosuklaata
1 kpl liivatetta

1. Sulata suklaa mikroaaltouunissa matalalla teholla, välillä sekoittaen.
2. Lämmitä myös vaniljakastike, ja sulata liotettu liivate vaniljakastikkeen joukkoon.
3. Samanaikaisesti vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
4. Yhdistä sulatettu suklaa ja vaniljakastike.
5. Lisää lopuksi kermavaahto nostellen. Voit laittaa moussen suoraan esimerkiksi annosvuokaan tai lasiin hyytymään noin neljäksi tunniksi.

Mansikkasorbet

500 g mansikkaa
150 g sokeria
100 g ruoanvalmistusjogurttia
1 rkl sitruunan mehua

Soseuta ainekset ja jäädytä sorbetiksi jäätelökoneessa.

 


Pontevia potkuja ja liukasta liitoa

Jaana Kosunen Kuvat Ilkka Salmi

Retkiluistelu sekoitetaan helposti matkaluisteluun, jossa matkaa taitetaan aurattua jäärataa pitkin. Retkiluistelussa sen sijaan luistellaan vapaasti luonnonjäillä, vaihtelevien luonnonolosuhteiden armoilla. Siksi niin turvallisuussäädökset kuin harrastajien kouluttaminenkin on tarkempaa, mitä matkaluistelijoilla. Ennen pidempiä retkiä vasta-alkajalle suositellaan niin sanottua tulokaskurssia, jossa perehdytään erityisesti lajin turvallisuussääntöihin.

Olennaista retkiluistelun tekniikassa on liuku, jolle annetaan lisävauhtia sivulle suuntaavalla potkulla. Kaunoluistinten tai hokkareiden sijaan matkaa taitetaan pitkäteräisillä ja hyvin teroitetuilla retkiluistimilla. Silloin pääsee nauttimaan hyvästä vauhdista, mutta on pitkä terä myös turvallisuusseikka, sillä se helpottaa luistelua epätasaisellakin jäällä. Retkiluistimista puhuttaessa tarkoitetaan itse asiassa luistimien teriä, jotka kiinnitetään joko tukevaan retkeilykenkään tai sitten hiihtomonoon sopivalla siteellä. Kengän on tuettava hyvin nilkkaa, jotta jalka pysyy oikeassa asennossa vauhtia potkiessa.

Hyvien luistimien lisäksi onnistuneeseen reissuun tarvitaan myös sopiva vaatetus. Ota mallia hiihtajiltä ja pue monta kerrosta.

Retkiluistelussa turvallisuus on seikka, johon suhtaudutaan vakavasti. Matkaan ei lähdetä yksin, eikä missään tapauksessa ilman turvallisuusvälineitä.

Muistilista luisteluretkelle

  • Muista turvavarustus: jäänaskalit ja pilli kaulahihnassa, heittoköysi pakattuna niin, että sen saa käyttöön irrottamatta reppua selästä, lantiovyöllä ja haarahihnalla varustettu kelluttava reppu, jossa sisällä vesitiiviisti pakattu täydellinen vaihtovaatekerta, sekä jääsauvat.
  • Myös puhelin on hyvä pakata vesitiiviisti.
  • Pidä huoli, että välineet, joilla luistelet, ovat hyväkuntoiset.
  • Pukeudu lämpimästi. Muista suojata kasvot viimalta.
  • Tee matkaa kokeneen oppaan seurassa ja mieluiten seurueessa, jossa on vähintään kolme henkilöä.
  • Jokainen on viime kädessä vastuussa omasta turvallisuudestaan. Ole siis huolellinen.
  • Älä unohda eväitä – lämmin juoma termospullossa sekä eväsleivät levittävät hymyn huulille, vaikka vähän paleltaisikin.