Pihaelämää

Kartanon kahvila barokkipuutarhassa

Teksti Anne Pekkanen Kuvat Hahkialan kartano

Historiallinen Hahkialan Kartano siintää komeana Hämeen sydämessä Hauholla. Kartanon nykyisen päärakennuksen suunnitteli Karl Lindahl ja se valmistui 1917 kolmen järven keskelle. Päärakennus edustaa barokkiklassismia Vaasa-ajan vaikuttein. Kartanon silloinen isäntä, Axel Charpentier, tilasi kuuluisalta puutarha-arkkitehdiltä, Paul Olssonilta, puutarhasuunnitelman, joka toteutettiin lähes sellaisenaan. Kartanon nykyinen isäntä on rakennuttanut viimeisen puuttuvan osan eli allaskentältä rantaan tulevan putouksen suihkulähteineen. Nyt puutarha on valmis ja kaikki kesäkahvilan asiakkaat voivat sitä ihailla vapaasti aukioloaikoina.

Puutarha on yksi varhaisimpia uuden muotopuutarhan toteutuksia Suomessa ja sen kauneus lumoaa kävijät edelleen. Puutarha rakentuu geometrisesti ristinmuotoiseksi ja päärakennuksen jokaiselle sivulle avautuu eriteemainen puutarha. Puutarhassa kukkii läpi kasvukauden ja erityisen hienoja on Axel Charpenterin rakastamat pionit ja vanhat perinneperennat.

www.hahkiala.com

 


Leivonnaisia kesään

Kuvat Ilona Pietiläinen Piiraan ohje ja toteutus Kaija Ylikotila

Tämä resepti takaa maukkaan kahvihetken oman väen kuin vieraidenkin kanssa. Vaihda marjoja kypsyvän sadon mukaan niin saat aina uutta vivahdetta!

Marjapiiras

Pohja
2 dl maitoa
50 g hiivaa
½ dl sokeria
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Täyte
400 g vadelmia
4 dl kermaviiliä
2 munaa
2 tl vaniljasokeria

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola.
2. Lisää jauhot pienissä erissä. Lisää pehmeä voi taikinaan ja alusta tasaiseksi.
3. Kauli taikinasta levy ja levitä se vuokaan. Nosta taikinaa myös reunoille. Anna taikinan kohota.
4. Levitä marjat kohonneelle pohjalle.
5. Sekoita kermaviili, munat ja vaniljasokeri keskenään ja kaada seos marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

 


Ruusupuutarha 2000-luvulla!

Teksti Päivi Rahikka

Tämän päivän ruusupuutarhan toteuttaminen alkaa suunnittelusta. Ruusupuutarhasta tulee näyttävä kun panostat volyymiin ja värien harmonisuuteen. Sinun kannattaa valita ensin muoto ja tyyli: toteutatko alueen keskelle pihaa, vai kulkuväylän ja talon väliin. Tärkeää paikan valinnassa on, että ruusutarhasi saa tontin aurinkoisimman ja suojaisimman paikan. Aurinkotunteja tulisi olla vähintään kuusi, jotta kukinta on runsasta. Ruusutarha ei kuitenkaan saa olla ”pätsi”, vaan ilman tulee kulkea vapaasti sen lävitse. Vältä liian tuulista paikkaa, istuta tarvittaessa ruusutarhallesi tuulisuoja tiiviin pensasaidanteen muodossa.

Valitse vain kestäviä ja ”sitkeäksi todettuja” lajikkeita. Haastaviin olosuhteisiin Easy Elegance- pensasruusuista löytyy paljon kauniita lajikkeita, jotka talvehtivat erinomaisesti. Kiinnitä huomiota kukinnan pituuteen, se vaihtelee eri lajikkeilla huomattavasti. Unohda huonosti tai lyhyen ajan kukkivat, keskity pitkään kukkiviin, tai useampaan kertaan kukkiviin lajikkeisiin. Ruusujen värimaailma on valtava. Tyylikkäimmän lopputuloksen saat valitsemalla yhden värin, josta valitset eri sävyisiä lajikkeita. Lisää syvyyttä ryhmään saat ryhmittelemällä tummat sävyt kauemmas ja vaaleat lähemmäs etualaa. Näihin valintoihin vaikuttavat sekä omat mieltymykset että ympäristön tyyli ja ulkonäkö. Tuoksuvimmat lajikkeet on parasta sijoittaa kulkuväylien ja oleskelualueiden lähelle.

Ruusujen kanssa istutetut muotoon leikattavat ikivihreät tai lehtipensaat luovat seesteisyyttä alueelle. Huomioi näiden pensaiden sijoittelussa, että ne nousevat ruusujen kukinnassa jopa päärooliin, erottuvat vihreydellään ja säännöllisellä muodollaan. Onnistut parhaiten noudattamalla niin sanottua kultaista leikkausta: istuta pensaat joko yksittäin tai 2–3 kappaleen ryhmissä. Vähemmällä työllä pääset, kun valitset pensaslajin, joka jo itsessään kasvaa kauniiseen pyöreään muotoon kuten erilaiset angervot. Havukasvit tuovat syvyyttä ruusuistutuksiin. Muista huomioida mahdolliset kasvualustaa koskevat erilaiset vaatimukset: hapan havumulta havuille, ruusuille kalkittua puutarhamultaa.

Seuraavaksi huomio tulee kiinnittää kasvualustaan. Mikäli perustat ruusutarhan jo olemassa olevalle istutusalueelle, tarkista mullan syvyys ja ravinteikkuus. Ruusut vaativat syvän (vähintään 0,5 metriä) ja ravinteikkaan mullan. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää, vesi ei saa jäädä seisomaan juuristoon. Savista maata voi joko poistaa ja korvata mullalla, tai korottaa aluetta niin sanotuksi kohopenkiksi ja lisätä hiekkaperäistä maata pohjamaahan tai salaojittaa sitä. Liian hiekkaiseen kasvualustaan lisätään humuspitoista maa-ainesta, kompostia tai muuta sellaista. Muista myös lannoittaa ja kalkita. Maan pH:n tulisi olla yli 6, ja alle 7.5. Istuta kasvi samaan syvyyteen kuin missä se oli myyntiastiassa ja paljasjuuriset niin, että juurenniska jää reilusti maan alle. Kastele hyvin ja tiivistä varovasti. Typistä tarvittaessa versoja hieman.

 


Hyvin suunniteltu retki ja eväshetki

Ohje ja pääkuva Mustang Toimittanut Mira Halonen

Retkillä ja ulkoillessa suositaan helppoa ruokaa, joka täyttää reippaiden ulkoilijoiden vatsat. Raaka-aineet voivat olla vaikka edellispäivän tähteitä, kuten pyttipannussa.Pyttikseen voit upottaa mitä kaapista vain sattuu löytymään, mutta suosituimmat raaka-aineet ovat peruna, nakit ja makkarat, lihapullat, kinkku ja erilaiset juurekset.

Helppo retkipytti

 • 1. Pilko raaka-aineet sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
 • 2. Paista ne rasvatulla kuumalla pannulla.
 • 3. Paista vielä jokaiselle ruokailijalle oma kananmuna.
 • 4. Mausta pyttis suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
 • Hauskat pekonitikut syntyvät puolestaan kiertämällä pekonisiivuja tikkujen ympärille ja grillaamalla nuotiossa kypsiksi! Muista tulitikut tai muu sytytin. Myös puukko tai retkikirves ovat vakiovarusteita. Laadukas Cumulus Comforter -untuvapeite toimii taukoalustana ja astioiksi sopivat esimerkiksi Kupilkan kulhot.

   


  Joulukinkku hiiligrillissä savustamalla

  Ohje ja pääkuva HKScan Lisuke Weber

  Pitkä savustusaika ja laadukkaat puuhiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustaminen ja grillaaminen sopivat hyvin niin pienille kuin suurillekin joulukinkuille, kunhan vain varmistat ensin kinkkusi mahtumisen grilliin. Grillaus kannattaa alusta asti suorittaa epäsuoralla hiilloksella, eli hiilet eivät ole suoraan kinkun alla. Näin kinkku ei pitkän kypsymisensä aikana pääse kuivumaan tai palamaan liian kovasta kuumuudesta.

  Grillaaminen vaatii hieman vahtimista, sillä lämpötilaa on hyvä ajoittain seurata ja hiiliä lisäillä. Lämpötila on hyvä pitää melko maltillisena, noin 125 asteen paikkeilla, mutta grillauksen alkuvaiheessa lämpötila saa olla kovempikin. Savustuslastuja pidetään grillissä heti grillaamisen alusta asti, jolloin savun maku ehtii riittävästi tarttua joulukinkkuun. Savustuslastujakin kannattaa lisäillä grillaamisen kuluessa, riippuen toivotusta savustusasteesta.

  Myös grillattu joulukinkku tarvitsee lihalämpömittarin onnistuakseen täydellisesti. Voit pitää ’vanhanaikaista’ mittaria kinkussa koko grillauksen ajan tai mitata kinkun sisälämpötilan pikamittarilla aina hiilten lisäämisen yhteydessä. Parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta vähintään 85 asteeseen.

  Punakaali-appelsiinisalaatti

  ½ punakaali< /br> 1 tl maustepippuria< /br> 2 laakerinlehteä< /br> 1 kanelitanko< /br> 1 dl omenasiiderietikkaa< /br> 5 dl seljanmarjamehua< /br> 1 luomuappelsiini< /br> 2 rkl sokeria maun mukaan< /br> suolaa< /br> 1 rkl öljyä

  1. Poista punakaalista uloimmat lehdet ja suikaloi se paksuiksi suikaleiksi. Viipaloi appelsiini paksuiksi viipaleiksi.< /br> 2. Valmistele grilli suoraa keskilämpöä varten. Aseta wokpannu tai pata ritilälle ja anna kuumeta 5–8 minuuttia.< /br> 3. Kuullota punakaali öljyssä. Lisää maustepippuri, laakerinlehdet, kaneli, omenasiideriviinietikka, seljanmarjamehu ja appelsiiniviipaleet, kun kaali on pehmennyt hieman. < /br> 4. Lisää hieman sokeria ja suolaa ja keitä seosta hiljalleen noin 1 tunti, kunnes kaali on pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja suolaa.

  VINKIT talvigrillaukseen:Kovalla pakkasella kaasugrilli saattaa hyytyä, mutta hiilillä toimiva grilli ole kylmästä moksiskaan. Varaa grillin esilämmitykseen talvella hieman kesää enemmän aikaa – oikein kylmällä ruoanvalmistuskin voi kestää totuttua kauemmin. Kupu kannattaa ehdottomasti pitää kiinni lämmönhukan välttämiseksi. Koska pimeä tulee aikaisin, kannattaa esivalmistelut tehdä mahdollisimman pitkälle sisätiloissa. Suosi isoja lihoja, jotka eivät vaadi ulkona koko ajan vahtimista, ja pukeudu lämpimästi. Ennemminkin on kyse siitä, miten pihakokki pärjää pakkasessa, kuin siitä, ettei grillissä kypsyisi ruoka.