Pidot metsässä

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Smålands turism August Dellert

Niin sieni- kuin marjasadot vaihtelevat sekä vuosittain että alueellisesti. Jos sinua onnistaa vielä tänä syksynä samoillessasi, voit valmistaa ja nauttia saaliisi vaikka heti metsässä!

Rapsakat sienet metsässä

Puhdista sienet kuten kantarellit, suppilovahverot, haperot ja kehnäsienet roskista ja leikkaa jaloista mullan ja juurten jäännökset. Jos sinulla on isoja herkkutatteja, halkaise niiden jalat ja poista huonot kohdat. Halkaise myös herkkutatin lakki ja leikkaa pillit pois. Pienet herkkutatit voi laittaa pannuun pilleineen.

Laita sienet kuumalle ja huom. kuivalle pannulle ja haihduta nestettä pois. Yleensä noin 4 minuutin paisto riittää.

Kun suurin osa nesteestä on haihtunut pois, lisää joukkoon voi ja pyöräytä sienet siinä.

Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Marjaisa kiisseli

noin 2 l metsämarjoja (Muista vatukat, tyrni, mesimarja, villiherukat, lakka, karpalo… mitä vain maastosta löytyy!)

1 l vettä

2 dl sokeria

6 rkl pernajauhoa

1 dl vettä (perunajauhoa varten)

Laita puhdistetut marjat kattilan pohjalle. Lisää sokeri ja vesi kattilaan.

Nosta kattila tulelle ja kuumenna kiehuvaksi.

Nosta pois tulelta.

Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan sileäksi seokseksi ja lisää se ohuena nauhana sekoittaen marjoihin. Nosta kattila takaisin tulille.

Kun kiisseli alkaa uudelleen kuplia, nosta se pois.

Ripottele kiisselin pinnalle hiukan sokeria kuorettumisen estämiseksi. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan.