Näin Meillä

Kesäterassi saaristolaiskylässä

Teksti ja kuva Hanna Leino

Kivenheitonpäässä Naantalista saariston suuntaan sijaitsee idyllinen Saaristolaiskylä. Se rakennettiin 90-luvun lopussa Raision asuntomessujen etäkohteeksi. Jokainen kylän 18 tontista on nimetty merellisen teeman mukaan, eikä tonttien välille ole rakennettu lainkaan aitoja.

Villa Puomi on yksi kylän kahdeksastatoista punamultamaalatusta talosta.
Kalliolle rakennetun talon tonttia koristavat kirsikka- ja luumupuut, tyrnipensaat, suuret katajat ja muut havut eikä nurmikkoa ole perheen iloksi lainkaan. Talon takana on mustikkametsää ja edessä hiekkatie, joka johtaa kylän rantaan.

Villa Puomin noin 30-neliöinen terassi on rakennettu talon kaakkoispäätyyn. Aurinkoisina päivinä se on kuin tuulilta suojassa oleva keidas. Keväästä alkaen terassilla nautitaan viikonloppuisin aamiaisesta, ja ison pöydän ääreen kutsutaan kesäpäivinä koko perhe syömään lähisaariston kalaa ja vihanneksia.

Terassin sisustus on syntynyt visiosta käyttää uusia ja käytettyjä kalusteita. Vaaleaksi hioutuneen, käytetyn tiikkipöydän hän löysi somekirppikseltä ja siihen sopivat valkoiset ruokapöydän tuolit tilattiin verkkokaupasta.

Kesäisellä Villa Puomin terassilla viihtyvät yrtit sekä oliivi- ja sitruunapuut. Kesäkukkia terassille ei istuteta lainkaan, sillä bambut ja eripituiset heinät ovat helppohoitoisia ruukkuistutuksissa. Ruukkuistutusten monivuotiset heinät säilyvät talven yli istuttamalla ne pihan perällä olevaan suureen multakasaan.

Villa Puomin pihapiirissä kohoaa myös valkea pergola. Sen varjossa on viileää istua kuumina kesäpäivinä. Sieltä näkyy myös meren salmi. Rannassa on Saaristolaiskylän asukkaiden pieni sauna sekä venevaja ja venepaikat kylän perheille. Kun olo käy liian tukalaksi, asukkaat suuntaavat purjeveneen keulan kohti saaristomerta.


Puutarhurin pihamaalla

Kuvat ja teksti Hanna Leino

GardenLivingin puutarhuri Mia Oksanen sytyttää kynttilän espoolaisen omakotitalon lasitetulla terassilla luontokoristeltuun lyhtyyn.

Puutarhuri kertoo iloitsevansa omista opeistaan nyt kotipihallaan. Hyvin suunniteltuna ja hoidettuna piha on näyttävä kaikkina vuodenaikoina. Iso työ suunnittelusta kauniiden istutusalueiden hoitoon on ollut kaiken vaivan arvoista. Ulkotiloista nauttivat myös aviopuoliso ja kaksi tytärtä sekä Kaapo-koira.

Jokainen kivikin on saanut harkiten valitun paikkansa piha-alueella. Kun talon rakennusaikana pengerretty rinne toi aikoinaan esiin suuret, pyöreät luonnonkivet, Mia halusi hyödyntää ne ehdottomasti rajaamaan pihan kaarevia istutusalueita.

Istutuksista Oksasten perhe ei halunnut romanttisesti kukkivia, vaan käyttää eri vihreän sävyjä, joita löytyy lehdistä ja havuista. Kukkien sijaan puutarhuri istutti pihalleen eri muotoisia kasveja, jolloin syntyi mielenkiintoinen muotokieli kasviryhmille ja silmäniloa jokaiselle vuodenajalle.


Tyrskyävän meren ympäröimä suojasatama

Toimittanut Eeva Ek Teksti © living4media / Caelan Bell Kuvat Bjarni B. Jacobsen

Funen saaren koillisrannikolla Tanskassa, pienen kalastajakylän tuntumassa, sijaitsee tyylikäs, pienenpieni suojasatama. 42 neliön lautarakenteista loma-asuntoa ympäröi karu luonto. Viisihenkinen Kastrupin perhe viettää kevättalven raikkaita viikonloppuja tässä hiljan hankkimassaan ja huolellisesti kunnostamassaan rauhan tyyssijassa. Perheen teini-ikäisten lasten ja vanhempien ilona on paimenkoira Luna.

Tuulen ja aaltojen pieksämälle tontille rakennettu vapaa-ajanasunto on valmistunut jo 90-luvun loppupuolella. Kun Kastrupin perhe hankki sen muutama vuosi sitten omakseen, he halusivat avukseen ammattilaissuunnittelijan. Alunperin valkoinen talo sai remontissa uuden, luontoon tyylikkäästi maastoutuvan ulkopinnan värin. Samalla mustalla maalattiin myös talon terassin seinäkkeet, jotka tuulisella säällä tarjoavat, paitsi uskomattoman tehokkaan tuulensuojan, niin myös viihtyisän ja intiimin tunnelman.

Juustomaahantuontia ja -myyntiä yrittäjinä jo kolmannessa polvessa harjoittava pariskunta myöntyi myös suunnittelijan ehdottamalle valoisalle ja elegantille sisustukselle, joka jatkuu samanhenkisenä mökin terasseilla.


Luonto modernissa joulukodissa

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Reeta Kolkkalan suuri unelma toteutui joulun alla vuonna 2018, kun uusi koti valmistui Liedon Ilmarisiin, ja 96 neliömetrin kompakti koti sai onnelliset asukkaat. Mustan puutalon sisustus sai neutraalit, ekologiset pintamateriaalit ja luonnosta poimitun värimaailman. Lämpö välittyy huoneisiin modernin ja kotoisan sisustustyylin lisäksi suurista puupinnoista ja luonnonvalosta, joka tulvii isoista ikkunoista sisälle kaikkiin huoneisiin.

Keittiö ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Itsesuunniteltu keittiö toteutettiin keittiöfirman avulla. Suuret kaapit sisälleen kätkevän saarekkeen toisella puolella on perheelle rakas, maisemallinen ruokapöytänurkkaus.
Intohimoisena sisustajana Reeta kokosi uuteen kotiin vain rakkaat kalusteet ja tavarat. Olohuoneen vanha antiikkikaappi on pojan saama lahja sukulaiselta. Se maalattiin jossain vaiheessa mustaksi ja pääsi nykyiseen loistoonsa astiakaapiksi modernin kodin keskiöön.

Modernin kodin joulun odotuksessa syttyvät kynttilät. Vastaleivottu,
lämmin luumukakku saa tomusokerikuorrutteen ja perhe kokoontuu maistamaan jouluisia makuja. Joulu on ollut aina Reeta Kolkkalalle
lasten juhla. Oman pojan varttuessa, joulun merkitys on syventynyt,
ja se, ettei kenelläkään perheessä ole kiire, tuntuu tärkeältä. Perinteitä kunnioittaen joulukuusi haettiin Mellilän kotimetsästä, ja se koristeltiin olkitähdillä ja itse askarrelluilla enkeleillä. Sohvapöydän vadille kerättiin oksia, sammalta ja kynttilöitä.


Syysilta lasiterassilla

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Luonto muuttaa sävyjään, kun nykyinen tuusulalainen, retkeilyä harrastava kirjailija Seppo Hämäläinen lisää puita syksyisen pihan tulisijaan.

Vuonna 2007 valmistunut paritalo on uudelleenmaisemoitu ympäristöönsä. Vehreästä 200 neliön pihasta on kaadettu viisi suurta, varjostavaa puuta, ja nurmellinen takapiha muutettu helppohoitoiseksi kivipihaksi.

Remontissa, samalla, kun salaojitus kaivettiin, saatiin pihalle vedettyä kaapeloinnit ulkovaloja varten. Tonttia ympäröivät aidat olivat myös uusimisen tarpeessa, joten niiden tilalle pystytettiin uudet aitaelementit. Lisäksi vanha puuterassi purettiin, ja tilalle rakennettiin kierreruuvipaaluille ja painekyllästetyn rungon päälle kauniin punertava komposiittiterassi. Paikallinen lasiterassiyrittäjä, AluRoll, suunnitteli vielä talon kylkeen terassille sopivan alumiinirunkoisen lasituksen.

Lasitus saatiin istumaan rakennuksen seinään luontevasti. Koti sai lasitetusta terassista 19,5-neliöisen huoneen lisää, missä on ilo viettää aikaa, istua hyvän ruuan ja viinin äärellä. Kolmella sivulla olevat lasiliukuovet ja lasikatto päästävät luonnonvalon kauniisti suojaisaan tilaan. Lasien suojasta myös vuodenaikojen vaihtelua on mukava tarkkailla.