Näin Meillä

Satumainen metsän vehreys

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Joulu on vuoden kohokohta kukka-alan ammattilaiselle. FLÖR Kukka & Puutarhan pääfloristina työskentelevän Annina Jaala-Myllyojan käsissä syntyvät runsaat, mielikuvitukselliset kimput myös oman kodin joulukoristeluun.

”Kaikkiin kodin huoneisiin voi sijoittaa puutarhasta ja metsästä oksia, sammalta ja käpyjä, ja sitoa itse kransseja tai jouluisia mobileita loppuvuoden tunnelmalliseen aikaan”, neuvoo Annina. ”Luonnonmateriaalien sisälle tuominen antaa hyvää energiaa ja tuoksua kotiin, ja vehreys on kaunein jouluinen katseenvangitsija sisätiloissa.”

Erityisen tärkeää Anninalle on jouluisen ruokapöydän koristelu. Puiset, sorvatut kyntteliköt, itsetehdyt havukranssit ja himmelit sekä metsän vihreistä varvuista ja havuista sidotut köynnökset saavat valloittaa perheen ja joulun ruokavieraat. Tänä jouluna tarjotaan jälleen jälkiruoka kauniista laseista ja herkutellaan lähimetsän puolukoista tehdyllä jäädykkeellä.

Puolukkajäädykkeen ohje ja ohjeet näiden ihanien koristeiden tekemiseen löydät Terassi-lehden nrosta 8/18.

 


Kemiönsaarella

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Amos Anderson, suomalainen kulttuuripersoona, liikemies, lehtikustantaja, kansanedustaja ja taiteen intohimoinen tutkija syntyi Kemiössä 1878. Hän omisti elämänsä aikana osuuksia kirjapainoista ja eri kiinteistöistä niin Kemiössä, kuin Helsingissäkin. Hän lahjoitti mm. Tamminiemen huvilan presidentin asunnoksi. Muun omaisuutensa hän jätti Föreningen Konstsamfundetin -yhdistykselle, joka tänäkin päivänä ylläpitää Amos Andersonin nimeä kantavaa taidemuseota Helsingissä, sekä vuonna vuonna 1927 Andersonin ostamaa Söderlångvikin kartanoa Kemiönsaarella. Söderlångvik toimii nykyään Amos Andersonin henkilöhistoriallisena museona sekä taidemuseona.

Söderlångvikin maille, vain kivenheiton päähän kartanolta rakennettiin vuonna 2010 Villa Sundvedja. Villa toimii nykyaikaisena kokouspaikkana aivan meren tuntumassa, upealla kallioisella tontilla. Koska upea Villa Sundvedja sijaitsee saaristossa, vaativan ilmaston ja vaihtuvien sääolosuhteiden keskellä, sen ylläpitäminen vaatii erityistä huolenpitoa ja kestävyyttä ulkotilojen materiaaleilta. Kuluvan vuoden keväällä vanha, ja jo hieman lahoksi päässyt puuterassi päätettiin korvata kestävämmällä materiaalilla.

Paikallinen rakennusalan yrittäjä, Martin Andersen, jonka käsialaa oli myös aikaisemmin Sundsvedjaan rakennettu terassi, alkoi ottamaan selvää eri materiaaleista ja niiden kestävyydestä. Tutun maahantuojan kautta hän löysi italialaisen, erikoisvahvan keraamisen Marazzi-laattamateriaalin. Laatat puristetaan tekovaiheessa yhdellä kertaa ja niiden pinta laserskannataan aidosta materiaalista, jonka vuoksi ne muistuttavat niin läheisesti aitoa kiveä. Kyseistä laattaa on käytetty jo vuosikymmeniä Ruotsissa ja Norjassa. Niinpä sitä päätettiin alkaa tuomaan myös Suomeen.

Kiviterassin alle rakennettu runko on galvanoitua terästä. Se pulverimaalataan laattojen värisiksi ja siinä on tuplakorroosiosuoja. Itse laatat asennetaan paikoilleen pienten sovituspalojen avulla, jolloin liimaa ei asennuksessa tarvita ja vesi pääsee laattojen väliin jäävistä raoista valumaan maahan, eikä jää makaamaan terassin päälle. Jos joskus haluaa vaikka jälkiasentaa terassille vaikkapa valoja, on laatat myös helposti poisnostettavissa mahdollisia sähköistyksiä ajatellen.

Samalla, kun terassimateriaalia vaihdettiin, Villa Sundvedjaan rakennettiin myös talvikäyttöön soveltuva lasiterassi. Tänne asennettiin hieman ohuempaa kivilaattaa, joka saumattiin ja sen alle laitettiin jalalle aina niin miellyttävä lattialämmitys. Nyt upeasta merimaisemasta voi nauttia säällä kuin säällä.

 


Kotoisa Kieloranta

Teksti Mira Halonen Kuvat Kieloranta

Mielitkö suvun kokoontumispaikaksi tai juhlien järjestämiseksi tilaa, joka tarjoaa mukavuutta ja pientä luksusta vaikka onkin kodinomaisen viehättävä? Tutustu Kielorannan miljööseen Hämeenlinnan kupeessa.

Kielorannan tilat ovat täynnä ylellisiä yksityiskohtia ja uniikkia suunnittelua. Paikassa yhdistyy laadukas puuarkkitehtuuri, harmoninen luonto ja moderni teknologia. Ulkotiloja on käytettävissä runsaasti. Saunoja, porealtaita, terasseja, takkatila, puistoa, nurmikkopihaa, järvenrantaa, kalliorinnettä ja metsää riittää. Tästä kaikesta voi nauttia täysin omassa rauhassa. Muutenkin käytettävissä on yli hehtaarin kokoinen hoidettu piha-alue keskellä suomalaista metsä- ja järvialuetta.

Kielorannan alueella on hyvät puitteet sekä omatoimisiin että ohjattuihin aktiviteetteihin. Järvestä voi nauttia ihan vain maisemaa katsellenkin. Kielorannassa onnistuu siten vaikka rento grillailu kalastusretken ja saunan jälkeen.

Hyvin hoidetut nurmet ja istutusalueet sekä helppokulkuiset reitit talolta toiselle ovat suuri ilo silmälle. Selkeää arkkitehtuuria on pehmennetty kaarevilla poluilla istutusalueiden reunuksilla. Rajauksilla, katteilla ja kasvivalinnoilla on saatu aikaan helppohoitoinen piha. Puurakenteet ja luonnonkivet sointuvat hyvin yhteen tehden ulkotiloista harmoniset.

www.kieloranta.fi

 


Talo tontin korkeimmalla paikalla

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Suojaisan ja monimuotoisen pihapiirin korkeimmalla paikalla sijaitsee Jaanan ja hänen miehensä rakentama upea maalaistalo. Reilu, 1,5 hehtaarin tontti kätkee sisäänsä mitä ihastuttavimpia istutuksia, polkuja ja rakennuksia eri käyttötarkoituksiin.

Kallion päälle rakennetun punaisen talon olohuoneesta on käynti ympäri vuoden palvelevalle isolle terassille, johon talon isäntä on asentanut pleksit suojaamaan tuulelta ja viimalta. Viehättävä terassi verhoineen päivineen kutsuukin asukkaita usein aamukahville.

Vaikka talon sisällä sijaitsee upea sauna, on pihasaunasta muodostunut kuitenkin pariskunnalle todella mieluista. Sen etualalla on pieni vilvoitteluterassi ja välittömässä läheisyydessä kauniisti patinoitunut puinen palju.

Ison tontin kupeeseen on noussut Jaanan oma kasvimaa. Ruoanlaittoa rakastava pariskunta saakin ammennettua omasta maasta pöytään paljon puhtaita raaka-aineita. Ja onpa kauneutta rakastava Jaana istuttanut hyötykasvien sekaan upean pionitarhankin.

 


Joulu tulee laiturille

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Kivenheiton päässä Vanhalta Suurtorilta sijaitsee turkulaisperheen mökkilaituri, minne suunnataan moneksi viikonlopuksi ympäri vuoden. Isovanhemmat rakennuttivat laajan lankkulaiturin jo vuosia sitten tontin sileitä rantakallioita ja maastoa mukaillen. Kauniina kesäpäivinä aurinko lämmittää laituria niin, että siitä on tullut jokaisen lempipaikka. Leveä kaislikko tuo suojaa merituulelta ja näköesteen veneväylälle sekä vastarannan mökki- ja venelaitureille. Kun ilmat viilenevät syttyvät myrskylyhdyt ja istutaan lampaantaljojen peittämille tuoleille nauttimaan loppuvuoden herkuista ja tunnelmallisesta ajasta.

Iltapäivän aurinko tuo hienon valon Kaislarannan laiturille. Tunnelma on lähes maaginen, kun ilta on tyyni. Joulun alla kaislikon viereen suurelle pöydälle katetaan silloin luonnon sävyjä toistava kattaus rouheista pellavaliinoista ja serveteistä, kaitaliinoista ja keramiikka-astioista. Kauniit viinilasit ja iso katajanoksilla täytetty maljakko juhlistavat muuten yksinkertaisen kattauksen. Puisella tarjottimella kynttilät tuikkivat rauhallisesti. Suolaa ja mausteita on pienissä kulhoissa. Kattaus on valmis jouluisten juomien ja muiden herkkujen tarjoiluun!