Näin Meillä

Vintagea tulvillaan

Kuvat ja teksti Henriikka Seppälä

Hirsirunkoinen valkoinen talo Porvoon maalaismaisemassa on rakennettu 1830. Sen vanhimmat hirret ovat kylän jo edesmenneeltä tilalta 1700-luvulta.

Asukas, visualisti ja sisustussuunnittelija Nina Lappalainen rakastaa valkoista ja vintagea. Ja niitä löytyykin runsaasti talon sisätiloista.

Perhe on remontoinut talon pariinkin otteeseen täysin, ulkoverhouksia ja kattoa myöten. Uusioperheen lapsille on tehty huoneet aiemmin kylmänä olleelle vintille, ja pariskunnan makuuhuone on siirretty nykyisen verannan paikalta. Samalla taloa on laajennettu ja tehty lasiveranta vanhan valokuvan mukaisesti. Siitä muodostui nykyinen sisäänkäynti.

”Kun pää on muuten niin täynnä ideoita, kodin tulee olla rauhoittumisen paikka. Siksi olen halunnut tehdä kaikesta valkoista. Valkoiseen on kauden mukaan helppo yhdistellä väriläiskiä. Nyt joulun aikaan tuon sisään mieluiten männyn oksia ja teen niistä kransseja. Ne säilyvät vihreinä pitkään ja tuovat havun tuoksua kotiin”, Nina kertoo.

Valkoinen toimii upeana taustana myös vanhoille aarteille, jotka Nina ja Markus ovat haalineet kirppiksiltä ja huutokaupoista ympäri Suomen.

Takapihan terassilla joulunurkkauksessa perhe rauhoittuu mielellään juomaan glögiä valkoisista laseista. tavaroissa näkyy ajan patina, säröily ja rosoisuus.

Villiviiniin peittynyt pergola on puolestaan kesäisin perheen lempipaikka. Nyt sen alla täytyy jo kääriytyä vilttien halaukseen lavoista tehdyn pöydän ääreen. Pergolaan ei tule sähköjä, joten illoista nautitaan kynttilöiden valossa. Verhot kehystävät tilaa kauniisti ja tuovat näkösuojaa.


Cortenin kaunistama

Kuvat ja teksti Henriikka Seppälä

Ajattoman kiinnostava ruoste, saa tässä porvoolaisessa kodissa vahvan jalansijan. Täällä sitä ei pelätä, vaan Corten-teräksestä käsinpokatut vahvat reunukset vangitsevat katseen jo sisääntulolla. Corten jatkuu myös pihakalusteissa. 

Pihan eri tasot suunnitteli Ilkka Kivimäki. Robert ja Trude visioivat suunnitelman jatkoksi teräspenkereet, jotka peltiseppä toteutti. Raudoitetun, säänkestävän betonimuurin pellitys kolme millimetrisellä Corten-teräksellä oli suuri työ. Jokainen osa mitattiin paikalla, leikattiin ja pokattiin Metallityö Sundmanin hallissa Porvoossa, kuskattiin tontille ja kiinnitettiin ja hitsattiin pala palalta paikalleen. Melkein satakiloisten palojen asennus oli hikistä hommaa asentajalle ja apumies Robertille.

Grillipiha on keskittynyt ylätasanteelle ja sen kruunu on talon muurien sävyyn sointuva Ofyrin Classic Corten 100 -grilli. Tasanteelle on mukava kerääntyä porukalla ihailemaan merimaisemaa Corten-teräksisen grillin ympärille. Tämä malli on varustettu halkopesällä ja kumipuiset penkit Herb Garden Bench -yrttikaukalolla. Sen teräspohjassa on reiät ylimääräisen veden poisvalumiseen.


Villa Aavan terassilla

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Naantalin Aaslaluodon maisema sai asukkaansa rakastumaan sen luontoon ja meren tuoksuun.

Paikalla sijainnut vanha kesämökki kallioiden kätköissä rempattiin uudeksi moderniksi puutaloksi. Mustaan taloon tuli meren puolelle suuret ikkunat. Vuoden jälkeen talon valmistumisesta ympärille tehtiin vielä terassi siperianlehtikuusesta. Vähitellen harmaantuva terassilauta mukautuu saariston luontoon täydellisesti. Taitavan puusepän rakentamana sen linjat myötäilevät maastoa jokaista yksityiskohtaa myöden.

120 m²:n terassilla nautitaan aamun kahvihetkistä illan auringonlaskuun asti ulkonaolosta. Tuttu puuseppä valmisti keväällä tukevasta lehtikuusilankusta jykevän terassipöydän ja penkit, jotka pysyvät paikallaan merituulesta huolimatta. Aina kun sää vähänkin sallii, katetaan aurinkovarjon alle lounas. Saariston silakat ja lähitilan uudet perunat maistuvat ulkona ystävillekin.

Vaikka Villa Aava sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä asukkaansa työpaikalta, matka ei haittaa, vaan ajaessa unohtuvat arjen kiireet. ”Kun päätieltä kurvaa kohti kotia ja kuulee merilintujen äänet, muistaa unelman täyttyneen.”


Terassi mäntyjen siimeksessä

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Maskulaisten Anne ja Pete Louhisolan suunnittelema omakotitalo syntyi yhden sunnuntaisen iltapäivän päähänpistona. Avioparin vahvasta kiinnostuksesta talonrakentamiseen ja sisustamiseen toteutettiin lähes omin voimin Kajamossa sijaitsevalle 2 200 neliömetrin tontille.

Toisin kuin yleensä on totuttu, tehtiin ensin piha ja sen terassialueet valmiiksi. Julkisivun puolella puhdistettiin esille kallio ja kuljetettiin 240 neliötä kunttaa tonttia reunustamaan. Moderni puutalo oli sen jälkeen helpompi rakentaa toivottuun sijaintiin ilmansuunnat ja auringonvalo huomioon ottaen.

Sisustamista ja laadukasta designia arvostavat Anne ja Pete valitsivat vain kestäviä, ekologisia materiaaleja talonsa rakentamiseen. Ulkoverhoukseen tehdasmaalattua, mustaa puupaneelia sekä terassimateriaaliksi lämpökäsiteltyä mäntyä. Puiset pystyrimat tehtiin rytmittämään rakennuksen modernia ulkoasua ja tuomaan näkösuojaa sekä lämpöisiä sävyjä ulkotiloihin.

Lämpökäsitellystä männystä rakennettua noin 300 neliön linjakasta terassia suojaa asuintalon lisäksi kaksi pienempää rakennusta, autotalli varastoineen sekä 28-neliöinen saunatalo. Suuri osa terassista on avointa, mutta moderni pergola ja lasitettu sisäterassi rakennettiin täydentämään pihan toimintoja.

Kymmenen askeleen päässä asuintalosta on myös Annen ja Peten ’kesämökki’, missä he viettävät iltoja takkatulen tunnelmassa. Sauna ja suihkutilat oli luontaista suunnitella samaan rakennukseen, sillä kodin toiminnot haluttiin koota terassin ympärille yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.


Kesäterassi saaristolaiskylässä

Teksti ja kuva Hanna Leino

Kivenheitonpäässä Naantalista saariston suuntaan sijaitsee idyllinen Saaristolaiskylä. Se rakennettiin 90-luvun lopussa Raision asuntomessujen etäkohteeksi. Jokainen kylän 18 tontista on nimetty merellisen teeman mukaan, eikä tonttien välille ole rakennettu lainkaan aitoja.

Villa Puomi on yksi kylän kahdeksastatoista punamultamaalatusta talosta.
Kalliolle rakennetun talon tonttia koristavat kirsikka- ja luumupuut, tyrnipensaat, suuret katajat ja muut havut eikä nurmikkoa ole perheen iloksi lainkaan. Talon takana on mustikkametsää ja edessä hiekkatie, joka johtaa kylän rantaan.

Villa Puomin noin 30-neliöinen terassi on rakennettu talon kaakkoispäätyyn. Aurinkoisina päivinä se on kuin tuulilta suojassa oleva keidas. Keväästä alkaen terassilla nautitaan viikonloppuisin aamiaisesta, ja ison pöydän ääreen kutsutaan kesäpäivinä koko perhe syömään lähisaariston kalaa ja vihanneksia.

Terassin sisustus on syntynyt visiosta käyttää uusia ja käytettyjä kalusteita. Vaaleaksi hioutuneen, käytetyn tiikkipöydän hän löysi somekirppikseltä ja siihen sopivat valkoiset ruokapöydän tuolit tilattiin verkkokaupasta.

Kesäisellä Villa Puomin terassilla viihtyvät yrtit sekä oliivi- ja sitruunapuut. Kesäkukkia terassille ei istuteta lainkaan, sillä bambut ja eripituiset heinät ovat helppohoitoisia ruukkuistutuksissa. Ruukkuistutusten monivuotiset heinät säilyvät talven yli istuttamalla ne pihan perällä olevaan suureen multakasaan.

Villa Puomin pihapiirissä kohoaa myös valkea pergola. Sen varjossa on viileää istua kuumina kesäpäivinä. Sieltä näkyy myös meren salmi. Rannassa on Saaristolaiskylän asukkaiden pieni sauna sekä venevaja ja venepaikat kylän perheille. Kun olo käy liian tukalaksi, asukkaat suuntaavat purjeveneen keulan kohti saaristomerta.