Näin Meillä

Aurinkoterassilla

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Lähes kymmenen vuotta sitten ostetun talon piharemontti sain odottaa vuosia ennen kuin sopiva rako urakkaan löytyi, mutta kun hommaan ryhdyttiin, syntyi kaunis ja huolella tehty aurinkoterassi. Vanhan terassin kansi ja ruoteet olivat jo ajan saatossa roudan pahasti vaurioittamat. Nyt perustustyö tehtiin kunnolla.

Terassin yhteydessä sijaitsee ruoanlaittopiste. Ulkokeittiön seinälle ripustettu antiikkinen kalaverkko, tamminen viskitynnyri sekä upea Contura Steelin räätälöimä ulkokeittiö isännän nimellä ovat kaikki tuotu Ruotsista. Paahtavaa kuumuutta säädellään koko ruokailuryhmän päälle ulottuvalla kattomarkiisilla ja siirrettävällä aurinkovarjolla.

Pihan laaja nurmialue on varattu perheen nuorimmaisen, kahdeksanvuotiaan Maxin jalkapalloharrastukselle. Niitä reunustavat upeasti hoidetut istutusalueet. Kuivuneet, vaurioituneet ja kasvua haittaavaat oksat saavat Ullan käsittelyssä kyytiä.

 


Vaaleanpunaisiin kahvihetkiin

Teksti Minna Lindfors Kuvat Frida Steiner

Kodin tyyli on säilynyt läpi vuosien samana. Eri vuosikymmenten aikana hankittuja kalusteita yhdistellään taidokkaasti. Kokonaisuutta täydennetään jatkuvasti kirpputoreilta tehdyillä löydöillä. Esimerkiksi vanha, messinkinen tarjotin sai uuden elämän pöytänä, kun vanhempien mökiltä löydettiin sille täydelliset valurautajalat.

Trendit eivät täällä vaikuta, eikä täysin valkoinen ole koskaan ollut mieleinen. Jos kalusteiden väritystä halutaan muuttaa, niin silloin ne vain yksinkertaisesti maalataan. Näin tehtiin myös vanhoille tiikkisille ulkokalusteille. Nyt upeat, mattamustaksi maalatut kalusteet luovat hienon yhteneväisen ilmeen isolle terassille.

Täällä kestitään vieraat, nauretaan ystävien kanssa ja jutustellaan mukavia lasten ja lastenlasten seurassa. Suomen jokseenkin oikullisen ilmaston vuoksi terassin kate on osoittautunut todella hyväksi ratkaisuksi.

Pöytä katetaan aina kauniisti ja usein jonkin teeman mukaan. Vaaleanpunaiseen kahvihetkeen kuuluu ehdottomasti luonnollinen pellava, näyttävät kukat sekä vanhat astiat. Useilla astioilla ja kalusteilla on tarina takanaan ja ne vievät matkalle muistoihin vuosikymmenten taakse.

 


Luonnon ehdoilla

Teksti Minna Lindfors Kuvat Frida Steiner

Koska puutarhanhoito ei ole kirkkonummelaisperheen lempipuuhaa, päätettiin tontti jättää mahdollisimman luonnontilaan. Upeat vanhat männyt haluttiin ehdottomasti säilyttää.

Tontti avautuu pohjoiseen, joten terassit rakennettiin ilmansuuntien mukaan. Ne tehtiin myös mahdollisimman suuriksi, ettei talo varjostaisi niitä. Terassien materiaali on siperianlehtikuusta. Sille tehtiin Sioo-puunkäsittely. Suojaus harmaannuttaa puun kauniisti ja kestää jopa 10 vuotta. Käsittely ehkäisee halkeilua ja tikkuuntumista, ja väri vain paranee ajan kanssa.

Terassit yhdistyvät toisiinsa kauniisti polveutuvilla poluilla. Luonnontilassa oleva puutarha ja pitkospuut luovat kauniin kokonaisuuden ja aistittavissa on jopa ripaus lappilaista tunnelmaa. Aivan rannan tuntumassa on vielä saunarakennuksen terassi, jossa vilvoitellaan saunan jälkeen sekä ihaillaan upeaa merimaisemaa.

Talon läheisyydessä sijaitsevalla terassilla ruokaillaan ja loikoillaan lepotuoleissa musiikin soidessa kaiuttimista ja japanilaisten temppelikellojen kilkattaessa taustalla. Vain muutaman askeleen päässä on upea kesäkeittiö, mikä onkin ahkerassa käytössä. Italian matkalta löytyi kaunis rautapöytä kesäkeittiöön. Sen kannen kivi on koristemaalattu automaalilla ja moderni ilme viehättää suuresti. Pöytä toimiikin terassin väripilkkuna, eikä enempää kaivatakaan.

Paljon oleillaan ja puuhastellaan kahdestaan, välillä ihanat naapurit poikkeavat kylään perhettä piristämään. Pihalla tosin on vilkasta, kun villieläimet vaeltavat sen poikki.

 


Moderni rinnepiha ripauksella vanhaa

Teksti Mia Oksanen Kuvat Frida Steiner

Espoossa sijaitseva rinnepiha on vasta rakennettu. Piha tehtiin valmiiksi heti talonrakennusprojektin jälkeen. Koska piha on vielä nuori, kasvit ovat suhteellisen pieniä.

Värimaailma on hillitty. Kasvien värimaailma koostuu vihreän eri sävyistä ja erilaisilla lehtimuodoilla on iso rooli. Suurin osa pihan kukkivista kasveista avaa valkoiset kukat. Myös heiniä ja havukasveja on pihalla reilusti antamassa silmälle iloa myös talvella. Tehostevärinä käytettiin purppuraa.

Terassipinta-alaa on runsaasti ja osa siitä on lasitettu. Alue kiertää L-muodossa talon kulman ympäri. Perhe valitsi terassin pintamateriaaliksi akryylibetonin. Se on saumaton, kestävä ja helppohoitoinen pinta.

Kalusteiksi valittiin kestävät tiikkikalusteet ja kausikukat ovat säänkestävissä suurissa ruukuissa vuoden ympäri. Myös leikkokimppuja käytetään ahkerasti terassin puolella.

Terassille haluttiin yhdistää myös jotain vanhaa. Terassilta löytyykin vanha patinoitunut penkki sekä vanhoja maatilan työkaluja ja muita tarvikkeita. Myös jo kulunut lepotuoli entisestä kodista kelpuutettiin terassille pehmentämään ilmettä. Pelkistettyjen, modernien ruukkujen lisäksi käytössä on myös vanhoja ruukkuja ja astioita.

Lasitetulla terassilla saattaa lämpötila nousta liian korkeaksi kesää kohti mentäessä, jolloin tuuletus on tarpeen. Mutta kasvukauden loppupäässä lasituksen ansiosta oman ruukkupuutarhan herkuista voidaan nauttia pitkälle syksyyn.

 


Luonnonmateriaaleilla joulu pihamökkiin

nainmeilla_2

Teksti Minna Lindfros ja kuvat Frida Steiner

Mervi haaveili kesämökistä ja juoksutti puolisoaan Jussia pitkin Uuttamaata mökistä toiseen esittelyissä. Koska mieleistä mökkiä ei löytynyt, päättivät he tehdä pari vuotta sitten pienen piilopirtin omalle pihalleen. Mökin korvike muodostui grillikatoksen ympärille.

Mökin kalusteet ja pienesineet on haalittu kirpputoreilta sekä vanhempien mökiltä. Mervi onkin innokas kirpputorien kiertäjä. Uskomattomia aarteita löytyy jopa ilmaiskoreista – pellavapöytäliina on juuri tällainen. Kun on silmää ja taito yhdistellä rohkeasti, syntyy toisten roskista kaikkea kaunista.

vietetään paljon aikaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn, talvellakin, kuten pikkujoulun merkeissä. Ovensuu peitetään kauniilla verholla, jotta lämpö saadaan pysymään sisällä. Lukuisat kynttilät valaisevat ja lämmittävät tilaa. Perhe rakastaa kuusia ja kuusen tuoksua, niinpä koko mökki koristellaan kuusilla, ja niitä saakin olla paljon. Tänään muita sisustuksen päärooleja näyttelevät sametin pehmeys sekä luonnon koristeet. Ripaus kultaa sammaleen keskellä sävähdyttää.

nainmeilla_1nainmeilla_4nainmeilla_3