Näin Meillä

Joulu tulee laiturille

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Kivenheiton päässä Vanhalta Suurtorilta sijaitsee turkulaisperheen mökkilaituri, minne suunnataan moneksi viikonlopuksi ympäri vuoden. Isovanhemmat rakennuttivat laajan lankkulaiturin jo vuosia sitten tontin sileitä rantakallioita ja maastoa mukaillen. Kauniina kesäpäivinä aurinko lämmittää laituria niin, että siitä on tullut jokaisen lempipaikka. Leveä kaislikko tuo suojaa merituulelta ja näköesteen veneväylälle sekä vastarannan mökki- ja venelaitureille. Kun ilmat viilenevät syttyvät myrskylyhdyt ja istutaan lampaantaljojen peittämille tuoleille nauttimaan loppuvuoden herkuista ja tunnelmallisesta ajasta.

Iltapäivän aurinko tuo hienon valon Kaislarannan laiturille. Tunnelma on lähes maaginen, kun ilta on tyyni. Joulun alla kaislikon viereen suurelle pöydälle katetaan silloin luonnon sävyjä toistava kattaus rouheista pellavaliinoista ja serveteistä, kaitaliinoista ja keramiikka-astioista. Kauniit viinilasit ja iso katajanoksilla täytetty maljakko juhlistavat muuten yksinkertaisen kattauksen. Puisella tarjottimella kynttilät tuikkivat rauhallisesti. Suolaa ja mausteita on pienissä kulhoissa. Kattaus on valmis jouluisten juomien ja muiden herkkujen tarjoiluun!

 


Pihapiiri metsän sylissä

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Paimalan kylässä Varsinais-Suomessa sijaitsee floristi-puutarhuri Annina Jaala-Myllyojan perheen koti. Kotia ympäröi pihapiiri, joka on muodostunut lumoavan metsän ja saniaismättäiden sekä vanhojen omenapuiden keskelle.

Perheen isä on rakentanut lehtikuusilankuista metsikön reunaan laajan terassin, jota suojaa puihin pingotetut, suuret purjekankaat. Sama taitaja on tehnyt massiiviset terassipöydät, tukevat penkit sekä reilunkokoisen kesäkeittiön. Ajan kuluessa terassin materiaalina käytetty puu saa harmaantua ja pöydän jalat saavat lisää mustaa puuöljyä.

”Terassin reunalla on kesäkeittiö, jonka grillissä palaa lähes aina tuli”, kertoo Annina. ”Valmistamme grillissä ruokaa keväästä syksyyn ja tunnelmoimme lämmön ympärillä.” Nyt syksyllä Annina valmistautuu ystäville järjestettävään sadonkorjuujuhlaan. Terassin jykevä lankkupöytä on mitä kaunein kattausalusta sadonkorjuun tarjottaville.

 


Kiinteistökuningatar rentoutuu Kaisanmäellä kokaten

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Kaisa Liski tunnetaan aurinkoisesta olemuksestaan ja raudanlujasta ammattitaidostaan työelämässä. Hän on koko kansan tuntema Kiinteistökuningatar, joka luotsasi samaisella nimellä kulkenutta televisio-ohjelmaa. Koska Kaisan arki kiinteistöhommissa on hyvin hektistä ja kiireistä, on hänellä pakko olla oma rentoutumispaikkansa, johon kutsutaan vain oman perheen jäseniä ja läheisimpiä ystäviä. Se on tämä, omassa kotipihassa, Kaisanmäellä sijaitseva kaunis kokonaisuus, joka muodostuu kesäkeittiöstä, savusaunasta, kodasta, uima-altaasta sekä vierasmökistä.

Kun Kaisa aikoinaan puolisonsa kanssa osti nykyisen kodin, oli Kaisanmäellä, talon takapihalla punaiseksi maalattu kota, vierasmökki ja savusauna. Ne saivat pian uuden, tummanpuhuvan värin pintaansa. Kaisan puoliso, Kimmo rakensi mäelle uima-altaan, suihkun ja suuren terassin jälkeen vielä ison kesäkeittiönkin. Kokonaisuus on niin viehättävä, ettei täältä haluaisikaan lähteä muualle mökkeilemään.

Erityisesti Kaisa tykkää hääräillä kesäkeittiössä. Sieltä löytyy vesipiste, jääkaappi, hella ja takka sekä massiivinen, kierrätetyistä hirsistä rakennettu ruokapöytä. Samoista paikallisista kierrätyshirsistä on tehty keittiöön myös allastaso. Ruoanlaiton Kaisa on oppinut jo nuorena, mummunsa opissa. Hänellä on tälläkin hetkellä ihan oma kasvimaa, jossa kasvaa muun muassa kesäkurpitsaa, perunoita ja tilliä.

 


Aurinkoterassilla

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Lähes kymmenen vuotta sitten ostetun talon piharemontti sain odottaa vuosia ennen kuin sopiva rako urakkaan löytyi, mutta kun hommaan ryhdyttiin, syntyi kaunis ja huolella tehty aurinkoterassi. Vanhan terassin kansi ja ruoteet olivat jo ajan saatossa roudan pahasti vaurioittamat. Nyt perustustyö tehtiin kunnolla.

Terassin yhteydessä sijaitsee ruoanlaittopiste. Ulkokeittiön seinälle ripustettu antiikkinen kalaverkko, tamminen viskitynnyri sekä upea Contura Steelin räätälöimä ulkokeittiö isännän nimellä ovat kaikki tuotu Ruotsista. Paahtavaa kuumuutta säädellään koko ruokailuryhmän päälle ulottuvalla kattomarkiisilla ja siirrettävällä aurinkovarjolla.

Pihan laaja nurmialue on varattu perheen nuorimmaisen, kahdeksanvuotiaan Maxin jalkapalloharrastukselle. Niitä reunustavat upeasti hoidetut istutusalueet. Kuivuneet, vaurioituneet ja kasvua haittaavaat oksat saavat Ullan käsittelyssä kyytiä.

 


Vaaleanpunaisiin kahvihetkiin

Teksti Minna Lindfors Kuvat Frida Steiner

Kodin tyyli on säilynyt läpi vuosien samana. Eri vuosikymmenten aikana hankittuja kalusteita yhdistellään taidokkaasti. Kokonaisuutta täydennetään jatkuvasti kirpputoreilta tehdyillä löydöillä. Esimerkiksi vanha, messinkinen tarjotin sai uuden elämän pöytänä, kun vanhempien mökiltä löydettiin sille täydelliset valurautajalat.

Trendit eivät täällä vaikuta, eikä täysin valkoinen ole koskaan ollut mieleinen. Jos kalusteiden väritystä halutaan muuttaa, niin silloin ne vain yksinkertaisesti maalataan. Näin tehtiin myös vanhoille tiikkisille ulkokalusteille. Nyt upeat, mattamustaksi maalatut kalusteet luovat hienon yhteneväisen ilmeen isolle terassille.

Täällä kestitään vieraat, nauretaan ystävien kanssa ja jutustellaan mukavia lasten ja lastenlasten seurassa. Suomen jokseenkin oikullisen ilmaston vuoksi terassin kate on osoittautunut todella hyväksi ratkaisuksi.

Pöytä katetaan aina kauniisti ja usein jonkin teeman mukaan. Vaaleanpunaiseen kahvihetkeen kuuluu ehdottomasti luonnollinen pellava, näyttävät kukat sekä vanhat astiat. Useilla astioilla ja kalusteilla on tarina takanaan ja ne vievät matkalle muistoihin vuosikymmenten taakse.