Näin Meillä

Tyskyävän meren ympäröimä suojasatama

Toimittanut Eeva Ek Teksti © living4media / Caelan Bell Kuvat Bjarni B. Jacobsen

Funen saaren koillisrannikolla Tanskassa, pienen kalastajakylän tuntumassa, sijaitsee tyylikäs, pienenpieni suojasatama. 42 neliön lautarakenteista loma-asuntoa ympäröi karu luonto. Viisihenkinen Kastrupin perhe viettää kevättalven raikkaita viikonloppuja tässä hiljan hankkimassaan ja huolellisesti kunnostamassaan rauhan tyyssijassa. Perheen teini-ikäisten lasten ja vanhempien ilona on paimenkoira Luna.

Tuulen ja aaltojen pieksämälle tontille rakennettu vapaa-ajanasunto on valmistunut jo 90-luvun loppupuolella. Kun Kastrupin perhe hankki sen muutama vuosi sitten omakseen, he halusivat avukseen ammattilaissuunnittelijan. Alunperin valkoinen talo sai remontissa uuden, luontoon tyylikkäästi maastoutuvan ulkopinnan värin. Samalla mustalla maalattiin myös talon terassin seinäkkeet, jotka tuulisella säällä tarjoavat, paitsi uskomattoman tehokkaan tuulensuojan, niin myös viihtyisän ja intiimin tunnelman.

Juustomaahantuontia ja -myyntiä yrittäjinä jo kolmannessa polvessa harjoittava pariskunta myöntyi myös suunnittelijan ehdottamalle valoisalle ja elegantille sisustukselle, joka jatkuu samanhenkisenä mökin terasseilla.


Luonto modernissa joulukodissa

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Reeta Kolkkalan suuri unelma toteutui joulun alla vuonna 2018, kun uusi koti valmistui Liedon Ilmarisiin, ja 96 neliömetrin kompakti koti sai onnelliset asukkaat. Mustan puutalon sisustus sai neutraalit, ekologiset pintamateriaalit ja luonnosta poimitun värimaailman. Lämpö välittyy huoneisiin modernin ja kotoisan sisustustyylin lisäksi suurista puupinnoista ja luonnonvalosta, joka tulvii isoista ikkunoista sisälle kaikkiin huoneisiin.

Keittiö ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Itsesuunniteltu keittiö toteutettiin keittiöfirman avulla. Suuret kaapit sisälleen kätkevän saarekkeen toisella puolella on perheelle rakas, maisemallinen ruokapöytänurkkaus.
Intohimoisena sisustajana Reeta kokosi uuteen kotiin vain rakkaat kalusteet ja tavarat. Olohuoneen vanha antiikkikaappi on pojan saama lahja sukulaiselta. Se maalattiin jossain vaiheessa mustaksi ja pääsi nykyiseen loistoonsa astiakaapiksi modernin kodin keskiöön.

Modernin kodin joulun odotuksessa syttyvät kynttilät. Vastaleivottu,
lämmin luumukakku saa tomusokerikuorrutteen ja perhe kokoontuu maistamaan jouluisia makuja. Joulu on ollut aina Reeta Kolkkalalle
lasten juhla. Oman pojan varttuessa, joulun merkitys on syventynyt,
ja se, ettei kenelläkään perheessä ole kiire, tuntuu tärkeältä. Perinteitä kunnioittaen joulukuusi haettiin Mellilän kotimetsästä, ja se koristeltiin olkitähdillä ja itse askarrelluilla enkeleillä. Sohvapöydän vadille kerättiin oksia, sammalta ja kynttilöitä.


Syysilta lasiterassilla

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Luonto muuttaa sävyjään, kun nykyinen tuusulalainen, retkeilyä harrastava kirjailija Seppo Hämäläinen lisää puita syksyisen pihan tulisijaan.

Vuonna 2007 valmistunut paritalo on uudelleenmaisemoitu ympäristöönsä. Vehreästä 200 neliön pihasta on kaadettu viisi suurta, varjostavaa puuta, ja nurmellinen takapiha muutettu helppohoitoiseksi kivipihaksi.

Remontissa, samalla, kun salaojitus kaivettiin, saatiin pihalle vedettyä kaapeloinnit ulkovaloja varten. Tonttia ympäröivät aidat olivat myös uusimisen tarpeessa, joten niiden tilalle pystytettiin uudet aitaelementit. Lisäksi vanha puuterassi purettiin, ja tilalle rakennettiin kierreruuvipaaluille ja painekyllästetyn rungon päälle kauniin punertava komposiittiterassi. Paikallinen lasiterassiyrittäjä, AluRoll, suunnitteli vielä talon kylkeen terassille sopivan alumiinirunkoisen lasituksen.

Lasitus saatiin istumaan rakennuksen seinään luontevasti. Koti sai lasitetusta terassista 19,5-neliöisen huoneen lisää, missä on ilo viettää aikaa, istua hyvän ruuan ja viinin äärellä. Kolmella sivulla olevat lasiliukuovet ja lasikatto päästävät luonnonvalon kauniisti suojaisaan tilaan. Lasien suojasta myös vuodenaikojen vaihtelua on mukava tarkkailla.


Toinen olohuone

Teksti ja kuvat Anni, seuraa Instassa @anniblomqvis

Vuonna 2000 rakennetussa puisessa omakotitalossa Keski-Suomessa, Keuruulla, asuvat Anni Blomqvist, Lauri Mäkinen ja Varpu-mäyräkoira. Taloa ympäröivä piha rajautuu metsään, jonka suuret havupuut antavat upean taustan niin kodille kuin pihamaalle.

Oleskelua varten Anni ja Lauri rakensivat itse Laurin kaverin kanssa noin
40 neliömetrin terassin talon yhteyteen. Terassilautana he käyttivät uritettua lämpökäsiteltyä puuta. ”Pidän luonnonläheisistä sävyistä. Terassille valitsin eri puunsävyjen lisäksi mustan, valkoisen ja harmaan, ripauksena on muutama väripilkku”, Anni kertoo.

Terassille molemmat halusivat ison ruokailuryhmän, jonka ympärille mahtuu koko perhe tai ystävät nauttimaan kesäherkuista. Sopiva pöytä löytyi Jyskistä ja tuolit Jotexilta. Seurustelua varten he hankkivat sohvaryhmän HobbyHallista. ”Kodikkuuden ja mukavuuden luomiseksi
tuon sohvalle taljoja, tyynyjä ja vilttejä. Lyhtyjä ja tuikkuja tulee poltettua ympäri vuoden. ne tuovat ihanaa tunnelmaa illan hämärtyessä.” Annilla on ympäri terassia myös paljon kasveja. Ruukkuja ja maljakoita hän siirtelee tilanteen ja tarpeen mukaan.

”Rakastan kukkia ja istutuksia. Kukat, kasvit ja heinät viimeistelevät minusta kokonaisuuden ja tuovat viihtyisyyttä.” Koska osa terassista jää talon katon alle ja sohvaryhmän yllä on markiisi, voi uudesta terassista nauttia vaikka vähän sataisikin. ”Meillä ’lisähuone’ on kovassa käytössä kesäisin, jopa aktiivisemmassa kuin varsinainen olohuone sisätiloissa”,
Anni nauraa.

Lukijan juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Terassin numerossa 6/19.

Naantalin auringon alla

Kuva ja teksti sekä stailaus Hanna Leino

Kivenheiton päähän Naantalin keskustasta, luonnonkauniin niemen kärkeen, suurten puiden suojaan valmistui vuonna 2018 uusi rivitalo, jossa on seitsemän asuntoa. Talon graafiset linjat ja moderni, kulmikas silhuetti sopii ympäristöönsä täydellisesti.

Yksi asukkaista ihastui rivitalon tonttiin ja sitä ympäröivään merimaisemaan koko sydämestään heti. Korkeimmalla näköalapaikalla hänen kodistaan näkee auringonnousun ja laskun, ja tuntee kesäisen merituulen ja luonnon kosketuksen.

Rivitalon päätyasuntoa ympäröi lämminsävyinen lehtikuusiterassi aina julkisivun sisääntulosta rakennuksen toiselle puolelle saakka. Kahdessa tasossa sijaitseva, yli 100-neliöinen puuterassi tuokin runsaasti lisää neliöitä, ja mahdollisuuden sisustaa ulko-oleskelutilat viihtyisiksi.

Kesän tultua terassille istutettiin suuriin säänkestäviin ruukkuihin bambua, erilaisia heiniä, puita ja köynnöskasveja sekä ikivihreitä havuja. Isoihin ruukkuihin laitettiin ensin lekasoraa, ravinnerikasta multaa ja ruukku vuorattiin styrox-suojalla, joka auttaa kasveja talvehtimisessa. Aurinkoa rakastavat bambut, heinät, sininatat, kalmojuuret ja isoruo’ot viihtyvät taivasalla. Japaninlehtikuusi, köynnöshortensia ja koristearoniapuu tuovat korkeampina kasveina vehreyttä terassin eri tiloihin. Istutusten runsas kastelu on tärkeää paahteisella terassilla. Kastelujen välillä lämpimällä auringonottopatiolla virkistäydytään porealtaalla ja terassin katetussa loungessa vietetään kesäpäivän lukuhetkiä ja seurustellaan ystävien kanssa.