Näin Meillä

Villa Aavan terassilla

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Naantalin Aaslaluodon maisema sai asukkaansa rakastumaan sen luontoon ja meren tuoksuun.

Paikalla sijainnut vanha kesämökki kallioiden kätköissä rempattiin uudeksi moderniksi puutaloksi. Mustaan taloon tuli meren puolelle suuret ikkunat. Vuoden jälkeen talon valmistumisesta ympärille tehtiin vielä terassi siperianlehtikuusesta. Vähitellen harmaantuva terassilauta mukautuu saariston luontoon täydellisesti. Taitavan puusepän rakentamana sen linjat myötäilevät maastoa jokaista yksityiskohtaa myöden.

120 m²:n terassilla nautitaan aamun kahvihetkistä illan auringonlaskuun asti ulkonaolosta. Tuttu puuseppä valmisti keväällä tukevasta lehtikuusilankusta jykevän terassipöydän ja penkit, jotka pysyvät paikallaan merituulesta huolimatta. Aina kun sää vähänkin sallii, katetaan aurinkovarjon alle lounas. Saariston silakat ja lähitilan uudet perunat maistuvat ulkona ystävillekin.

Vaikka Villa Aava sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä asukkaansa työpaikalta, matka ei haittaa, vaan ajaessa unohtuvat arjen kiireet. ”Kun päätieltä kurvaa kohti kotia ja kuulee merilintujen äänet, muistaa unelman täyttyneen.”


Terassi mäntyjen siimeksessä

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Maskulaisten Anne ja Pete Louhisolan suunnittelema omakotitalo syntyi yhden sunnuntaisen iltapäivän päähänpistona. Avioparin vahvasta kiinnostuksesta talonrakentamiseen ja sisustamiseen toteutettiin lähes omin voimin Kajamossa sijaitsevalle 2 200 neliömetrin tontille.

Toisin kuin yleensä on totuttu, tehtiin ensin piha ja sen terassialueet valmiiksi. Julkisivun puolella puhdistettiin esille kallio ja kuljetettiin 240 neliötä kunttaa tonttia reunustamaan. Moderni puutalo oli sen jälkeen helpompi rakentaa toivottuun sijaintiin ilmansuunnat ja auringonvalo huomioon ottaen.

Sisustamista ja laadukasta designia arvostavat Anne ja Pete valitsivat vain kestäviä, ekologisia materiaaleja talonsa rakentamiseen. Ulkoverhoukseen tehdasmaalattua, mustaa puupaneelia sekä terassimateriaaliksi lämpökäsiteltyä mäntyä. Puiset pystyrimat tehtiin rytmittämään rakennuksen modernia ulkoasua ja tuomaan näkösuojaa sekä lämpöisiä sävyjä ulkotiloihin.

Lämpökäsitellystä männystä rakennettua noin 300 neliön linjakasta terassia suojaa asuintalon lisäksi kaksi pienempää rakennusta, autotalli varastoineen sekä 28-neliöinen saunatalo. Suuri osa terassista on avointa, mutta moderni pergola ja lasitettu sisäterassi rakennettiin täydentämään pihan toimintoja.

Kymmenen askeleen päässä asuintalosta on myös Annen ja Peten ’kesämökki’, missä he viettävät iltoja takkatulen tunnelmassa. Sauna ja suihkutilat oli luontaista suunnitella samaan rakennukseen, sillä kodin toiminnot haluttiin koota terassin ympärille yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.


Kesäterassi saaristolaiskylässä

Teksti ja kuva Hanna Leino

Kivenheitonpäässä Naantalista saariston suuntaan sijaitsee idyllinen Saaristolaiskylä. Se rakennettiin 90-luvun lopussa Raision asuntomessujen etäkohteeksi. Jokainen kylän 18 tontista on nimetty merellisen teeman mukaan, eikä tonttien välille ole rakennettu lainkaan aitoja.

Villa Puomi on yksi kylän kahdeksastatoista punamultamaalatusta talosta.
Kalliolle rakennetun talon tonttia koristavat kirsikka- ja luumupuut, tyrnipensaat, suuret katajat ja muut havut eikä nurmikkoa ole perheen iloksi lainkaan. Talon takana on mustikkametsää ja edessä hiekkatie, joka johtaa kylän rantaan.

Villa Puomin noin 30-neliöinen terassi on rakennettu talon kaakkoispäätyyn. Aurinkoisina päivinä se on kuin tuulilta suojassa oleva keidas. Keväästä alkaen terassilla nautitaan viikonloppuisin aamiaisesta, ja ison pöydän ääreen kutsutaan kesäpäivinä koko perhe syömään lähisaariston kalaa ja vihanneksia.

Terassin sisustus on syntynyt visiosta käyttää uusia ja käytettyjä kalusteita. Vaaleaksi hioutuneen, käytetyn tiikkipöydän hän löysi somekirppikseltä ja siihen sopivat valkoiset ruokapöydän tuolit tilattiin verkkokaupasta.

Kesäisellä Villa Puomin terassilla viihtyvät yrtit sekä oliivi- ja sitruunapuut. Kesäkukkia terassille ei istuteta lainkaan, sillä bambut ja eripituiset heinät ovat helppohoitoisia ruukkuistutuksissa. Ruukkuistutusten monivuotiset heinät säilyvät talven yli istuttamalla ne pihan perällä olevaan suureen multakasaan.

Villa Puomin pihapiirissä kohoaa myös valkea pergola. Sen varjossa on viileää istua kuumina kesäpäivinä. Sieltä näkyy myös meren salmi. Rannassa on Saaristolaiskylän asukkaiden pieni sauna sekä venevaja ja venepaikat kylän perheille. Kun olo käy liian tukalaksi, asukkaat suuntaavat purjeveneen keulan kohti saaristomerta.


Puutarhurin pihamaalla

Kuvat ja teksti Hanna Leino

GardenLivingin puutarhuri Mia Oksanen sytyttää kynttilän espoolaisen omakotitalon lasitetulla terassilla luontokoristeltuun lyhtyyn.

Puutarhuri kertoo iloitsevansa omista opeistaan nyt kotipihallaan. Hyvin suunniteltuna ja hoidettuna piha on näyttävä kaikkina vuodenaikoina. Iso työ suunnittelusta kauniiden istutusalueiden hoitoon on ollut kaiken vaivan arvoista. Ulkotiloista nauttivat myös aviopuoliso ja kaksi tytärtä sekä Kaapo-koira.

Jokainen kivikin on saanut harkiten valitun paikkansa piha-alueella. Kun talon rakennusaikana pengerretty rinne toi aikoinaan esiin suuret, pyöreät luonnonkivet, Mia halusi hyödyntää ne ehdottomasti rajaamaan pihan kaarevia istutusalueita.

Istutuksista Oksasten perhe ei halunnut romanttisesti kukkivia, vaan käyttää eri vihreän sävyjä, joita löytyy lehdistä ja havuista. Kukkien sijaan puutarhuri istutti pihalleen eri muotoisia kasveja, jolloin syntyi mielenkiintoinen muotokieli kasviryhmille ja silmäniloa jokaiselle vuodenajalle.


Tyrskyävän meren ympäröimä suojasatama

Toimittanut Eeva Ek Teksti © living4media / Caelan Bell Kuvat Bjarni B. Jacobsen

Funen saaren koillisrannikolla Tanskassa, pienen kalastajakylän tuntumassa, sijaitsee tyylikäs, pienenpieni suojasatama. 42 neliön lautarakenteista loma-asuntoa ympäröi karu luonto. Viisihenkinen Kastrupin perhe viettää kevättalven raikkaita viikonloppuja tässä hiljan hankkimassaan ja huolellisesti kunnostamassaan rauhan tyyssijassa. Perheen teini-ikäisten lasten ja vanhempien ilona on paimenkoira Luna.

Tuulen ja aaltojen pieksämälle tontille rakennettu vapaa-ajanasunto on valmistunut jo 90-luvun loppupuolella. Kun Kastrupin perhe hankki sen muutama vuosi sitten omakseen, he halusivat avukseen ammattilaissuunnittelijan. Alunperin valkoinen talo sai remontissa uuden, luontoon tyylikkäästi maastoutuvan ulkopinnan värin. Samalla mustalla maalattiin myös talon terassin seinäkkeet, jotka tuulisella säällä tarjoavat, paitsi uskomattoman tehokkaan tuulensuojan, niin myös viihtyisän ja intiimin tunnelman.

Juustomaahantuontia ja -myyntiä yrittäjinä jo kolmannessa polvessa harjoittava pariskunta myöntyi myös suunnittelijan ehdottamalle valoisalle ja elegantille sisustukselle, joka jatkuu samanhenkisenä mökin terasseilla.