Näin Meillä

Siesta terassilla

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Noin 40-neliöinen kattoterassi istuu täydellisesti Esa Pietilän suunnittelemaan, vuonna 2016 valmistuneeseen rivitalokotiin. Asukkaat ihastuivat talon sijaintiin ja sen selkeään skandinaaviseen tyyliin. Taloa ympäröi luonto, kumpuileva maasto ja vehreät istutukset.

Talon seinien puinen rimoitus ja punaruskea terassilaudoitus tuovat luonnon sävyjä terassin värimaailmaan. Modernin sohvaryhmän rinnalle on myös tuotu puisia sisustustuotteita. Harmaat istuintyynyt ja patjat aurinkotuoleissa ovat vettähylkiviä. Värikkäillä tyynyillä, lyhtyjen kynttilöillä, kauden kukilla ja kasveilla tuodaan terassisisustukseen iloa. 

Terassi on tässä kodissa kuin toinen olohuone. Kun lämpömittari kohoaa keväisiin lukemiin, tuodaan kalusteet ulos, juodaan kahvit tai drinkit ja tarjoillaan hedelmävadiltakin aurinkoa.

Aurinkoterassilla jokainen löytää mieleisensä paikan runsaiden tyynyjen täyttämältä sohvalta tai muhkeilta lepotuoleilta.  Täällä rentoudutaan sään suosiessa, luetaan kirjoja, hoivataan kissoja ja vietetään siestaa.

Artikkeli on kokonaisuudessaan Terassin numerossa 2/2019.


Talvinen kasvihuone

puutarhaterapiaa.blogspot.com

Vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone erottuu vain vaivoin valkoisten hankien keskeltä rintamamiestalon takapihalla.

Talvellakin tila tarjoaa hyvät puitteet monelle puuhalle. Siellä täytetään öljy- ja kynttilälyhdyt pihamaalle ja lintujen talviruokintatelineet.

Kevään edistyessä kasvihuoneessa syntyvät niin uudet kranssit sesongin tarpeista kuin sipulikukkaistutuksetkin. Tähän kasvihuoneeseen on vedetty sähköt, joten pihapuuhastelijaa ei edes kylmä yllätä, kun tilaan voi sijoittaa halutessaan lämmittimen.

Viime syksynä, kun kasvihuoneen kausi hyötykasvien osalta oli ohi, tämä kasvihuone sai koristeikseen kuusen oksia, kanervia ja sammalkoristeita. Kylmässä kasvihuoneessa koristeet ovat pysyneet hyvinä miltei koko talven! Tiesitkö muuten, että monia kanervia voi kasvattaa puutarhassa ympärivuotisesti. Se onnistuu, kun huolehdit kasvien hyvästä kastelusta talven yli niin, ettei kasvi pääse kuivahtamaan missään vaiheessa. Istuta kasvit maan sulettua aurinkoon happamaan ja läpäisevään maahan puutarhapenkkiin. Suojaa kasvit jatkossa talven ajaksi havuilla.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Terassi-lehden numerosssa 2/19


Satumainen metsän vehreys

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Joulu on vuoden kohokohta kukka-alan ammattilaiselle. FLÖR Kukka & Puutarhan pääfloristina työskentelevän Annina Jaala-Myllyojan käsissä syntyvät runsaat, mielikuvitukselliset kimput myös oman kodin joulukoristeluun.

”Kaikkiin kodin huoneisiin voi sijoittaa puutarhasta ja metsästä oksia, sammalta ja käpyjä, ja sitoa itse kransseja tai jouluisia mobileita loppuvuoden tunnelmalliseen aikaan”, neuvoo Annina. ”Luonnonmateriaalien sisälle tuominen antaa hyvää energiaa ja tuoksua kotiin, ja vehreys on kaunein jouluinen katseenvangitsija sisätiloissa.”

Erityisen tärkeää Anninalle on jouluisen ruokapöydän koristelu. Puiset, sorvatut kyntteliköt, itsetehdyt havukranssit ja himmelit sekä metsän vihreistä varvuista ja havuista sidotut köynnökset saavat valloittaa perheen ja joulun ruokavieraat. Tänä jouluna tarjotaan jälleen jälkiruoka kauniista laseista ja herkutellaan lähimetsän puolukoista tehdyllä jäädykkeellä.

Puolukkajäädykkeen ohje ja ohjeet näiden ihanien koristeiden tekemiseen löydät Terassi-lehden nrosta 8/18.

 


Kemiönsaarella

Teksti ja kuvat Frida Steiner

Amos Anderson, suomalainen kulttuuripersoona, liikemies, lehtikustantaja, kansanedustaja ja taiteen intohimoinen tutkija syntyi Kemiössä 1878. Hän omisti elämänsä aikana osuuksia kirjapainoista ja eri kiinteistöistä niin Kemiössä, kuin Helsingissäkin. Hän lahjoitti mm. Tamminiemen huvilan presidentin asunnoksi. Muun omaisuutensa hän jätti Föreningen Konstsamfundetin -yhdistykselle, joka tänäkin päivänä ylläpitää Amos Andersonin nimeä kantavaa taidemuseota Helsingissä, sekä vuonna vuonna 1927 Andersonin ostamaa Söderlångvikin kartanoa Kemiönsaarella. Söderlångvik toimii nykyään Amos Andersonin henkilöhistoriallisena museona sekä taidemuseona.

Söderlångvikin maille, vain kivenheiton päähän kartanolta rakennettiin vuonna 2010 Villa Sundvedja. Villa toimii nykyaikaisena kokouspaikkana aivan meren tuntumassa, upealla kallioisella tontilla. Koska upea Villa Sundvedja sijaitsee saaristossa, vaativan ilmaston ja vaihtuvien sääolosuhteiden keskellä, sen ylläpitäminen vaatii erityistä huolenpitoa ja kestävyyttä ulkotilojen materiaaleilta. Kuluvan vuoden keväällä vanha, ja jo hieman lahoksi päässyt puuterassi päätettiin korvata kestävämmällä materiaalilla.

Paikallinen rakennusalan yrittäjä, Martin Andersen, jonka käsialaa oli myös aikaisemmin Sundsvedjaan rakennettu terassi, alkoi ottamaan selvää eri materiaaleista ja niiden kestävyydestä. Tutun maahantuojan kautta hän löysi italialaisen, erikoisvahvan keraamisen Marazzi-laattamateriaalin. Laatat puristetaan tekovaiheessa yhdellä kertaa ja niiden pinta laserskannataan aidosta materiaalista, jonka vuoksi ne muistuttavat niin läheisesti aitoa kiveä. Kyseistä laattaa on käytetty jo vuosikymmeniä Ruotsissa ja Norjassa. Niinpä sitä päätettiin alkaa tuomaan myös Suomeen.

Kiviterassin alle rakennettu runko on galvanoitua terästä. Se pulverimaalataan laattojen värisiksi ja siinä on tuplakorroosiosuoja. Itse laatat asennetaan paikoilleen pienten sovituspalojen avulla, jolloin liimaa ei asennuksessa tarvita ja vesi pääsee laattojen väliin jäävistä raoista valumaan maahan, eikä jää makaamaan terassin päälle. Jos joskus haluaa vaikka jälkiasentaa terassille vaikkapa valoja, on laatat myös helposti poisnostettavissa mahdollisia sähköistyksiä ajatellen.

Samalla, kun terassimateriaalia vaihdettiin, Villa Sundvedjaan rakennettiin myös talvikäyttöön soveltuva lasiterassi. Tänne asennettiin hieman ohuempaa kivilaattaa, joka saumattiin ja sen alle laitettiin jalalle aina niin miellyttävä lattialämmitys. Nyt upeasta merimaisemasta voi nauttia säällä kuin säällä.

 


Kotoisa Kieloranta

Teksti Mira Halonen Kuvat Kieloranta

Mielitkö suvun kokoontumispaikaksi tai juhlien järjestämiseksi tilaa, joka tarjoaa mukavuutta ja pientä luksusta vaikka onkin kodinomaisen viehättävä? Tutustu Kielorannan miljööseen Hämeenlinnan kupeessa.

Kielorannan tilat ovat täynnä ylellisiä yksityiskohtia ja uniikkia suunnittelua. Paikassa yhdistyy laadukas puuarkkitehtuuri, harmoninen luonto ja moderni teknologia. Ulkotiloja on käytettävissä runsaasti. Saunoja, porealtaita, terasseja, takkatila, puistoa, nurmikkopihaa, järvenrantaa, kalliorinnettä ja metsää riittää. Tästä kaikesta voi nauttia täysin omassa rauhassa. Muutenkin käytettävissä on yli hehtaarin kokoinen hoidettu piha-alue keskellä suomalaista metsä- ja järvialuetta.

Kielorannan alueella on hyvät puitteet sekä omatoimisiin että ohjattuihin aktiviteetteihin. Järvestä voi nauttia ihan vain maisemaa katsellenkin. Kielorannassa onnistuu siten vaikka rento grillailu kalastusretken ja saunan jälkeen.

Hyvin hoidetut nurmet ja istutusalueet sekä helppokulkuiset reitit talolta toiselle ovat suuri ilo silmälle. Selkeää arkkitehtuuria on pehmennetty kaarevilla poluilla istutusalueiden reunuksilla. Rajauksilla, katteilla ja kasvivalinnoilla on saatu aikaan helppohoitoinen piha. Puurakenteet ja luonnonkivet sointuvat hyvin yhteen tehden ulkotiloista harmoniset.

www.kieloranta.fi