Metsän ja niityn rajalla

Toimittanut Olivia Halonen Lähde ASLA Suunnittelu Berger Partnership Kuvat Miller Hull

Yhdysvaltalaistontilla yhdistyy kaksi erilaista maisemaa, jotka vain punertava talo erottaa: piilon tarjoava tiheä metsä ja valoisa niittymaisema. Ainoa todiste ihmiselämästä alueella valtavien kuusien lomassa on tie, joka vie metalliin verhoillulle talolle.

Arkkitehtuurisesti hillitty talo ja simppeli väripaletti edustavat hyvin omistajiensa arvoja ja visioita. Talon asukkaat valitsivat kotinsa sijainnin tarkasti vahingoittamatta luontoa.

Heidän toiveestaan taloa ei saanut nähdä vedestä käsin, sillä he halusivat säilyttää maiseman visuaalisen eheyden mereltä katsottuna. Hienovaraisen asettelun ja viherkaton ansiosta talon toinen puoli sulautuukin metsänpuoleiseen kasvillisuuteen, avoin ja laaja puoli taas vedenpuoleiseen ympäristöön. Viherkatolla kasvaa yhdistelmä punaista akileijaa, leimukukkaa, siankärsämöä ja alppivuokkoa.

Materiaalit puu, kivi ja metalli yhdistävät saumattomasti ulkotilan sisätilaan yksinkertaisesti ja kiinnostavasti. Sisäänkäynnin laatoitetun kävelytien leikkaa lohkare, aivan kuin koti olisi rakennettu sen ympärille. Rako laatoituksen keskellä mahdollistaa sadeveden virtaamisen puutarhan yhdeltä puolelta toiselle. Vesimäiseksi teksturoitu lasiovi paljastaa avattaessa valoisan puu-lasipaviljongin sisätilat, jossa on lattiasta kattoon ulottuvat suuret vehreän niittymaiseman tarjoavat ikkunat.

Strategisesti sijoitetuista makuuhuoneista, kylpyhuoneista ja kuraeteisestä avautuu näkymä saniaiskasvustoon, jonka alta kosteikosta kuuluu sammakoiden kurnutusta.

Tontilla toteutetut veden uudelleenkäyttömahdollisuudet ovat sekä visuaalisesti ennennäkemättömiä että ekologisia. Vesi ohjautuu paviljongin katolta ja viherkatolta sadevesipuutarhan vesirailoja pitkin pihan läpi suuriin säiliöihin varastoitavaksi ja suodatuksen jälkeen käytettäväksi mm. pihan kasteluun.