Kuumat vinkit

Kattauksen syysmaut

Koonnut Mira Halonen Kuvat Lexington

Syksyä kunnioittavan kattauksen värejä ovat keltainen, oranssi ja ruskea. Tuo näiden lämpimiä sävyjä pöytään ruokahetken piristämiseksi niin astioina kuin tekstiileinä.

  • Levitä luonnonmateriaalinen liina pyyhitylle pöydälle.
  • Asettele kuivatut koristeheinät, oikeat ja teko-oksat maljakoihin ilman vettä ja sijoita pöydän päihin, niin ne eivät häiritse keskustelijoiden näkyvyyttä.
  • Nosta koristekurpitsoja epäsäännöllisesti sinne tänne pöydän päälle.
  • Rouheat, puiset ja keraamiset astiat ovat omiaan tuomaan sadonkorjuutunnelmaa. Tarjoa niiltä esim. leipää ja voita.
  • Aseta jokaiselle ruokailijalle leipälautanen ja keittokulho kattauslautasen päälle.
  • Varaa jokaiselle varsinaisen juomalasin lisäksi vesilasi. Muista nostaa vesikannu pöytään!
  • Rullaa servetit rennosti lautasliinanpidikkeisiin ja sujauta mukaan koristeoksa.
  • Aseta kruunukynttilät tukevasti jalkoihin ja sijoita ne sopivan etäälle maljakoista. Tuikkukynttilöitä voi polttaa juomalaseissakin.
  • Himmennä valot ja sytytä kynttilät – Voilà, illallinen kattauksineen on valmis!

Vinkki! Lämpimät keitot maistuvat syksyiseen aikaan.


Avojaloin altaalle

Teksti Mira Halonen ja Kuvat demidekk

Ensimmäisenä allasta suunniteltaessa päätettäväksi tulee altaan sijoituspaikka. Sijoituspaikkaan vaikuttavat kiinteistön muut rakennukset, kulkuyhteydet esimerkiksi suihkutiloista altaalle sekä turvallisuusnäkökulmat. Vaikuttavia seikkoja voivat olla myös tuuli- ja näkösuojaisuus ja aamu- tai ilta-aurinko.

Valittu paikka ja ympäristö ohjaavat jo osaltaan uima-allastyypin valintaa, samoin kuin altaan haluttu koko ja muoto. Tärkeä kysymys on myös se, onko allas tarkoitus upottaa maahan vai sijoittaa maan päälle. Molempiin löytyy hyviä allasvaihtoehtoja.

Eri kokoisiin altaisiin liittyy hieman erilaisia allaslaitteita, jotka nekin pitää sijoittaa järkevästi. Hiekkasuodatin, allaspumppu ja muu tekniikka täytyy sijoittaa tilaan, jossa ne ovat suojassa sateelta ja auringonpaisteelta. Tilan pohjalla tulee olla myös riittävä viemäröinti. Hyväksi havaittu tapa on rakentaa altaan päätyyn laitetila, josta putkitus on helppo kuljettaa altaan ympärillä. Laitteet on mahdollista sijoittaa myös lähellä sijaitsevaan rakennukseen.

Kun paikka on valittu, hanke alkaa maanrakennussuunnitelmalla. Perustustapaan vaikuttaa alueella oleva maalaji. Pääperiaate niin maahan upotetun kuin pinnalle asennettavan altaankin kohdalla on sama: pehmeät maalajit kuoritaan pois, pohja salaojitetaan ja perustetaan sepelillä. Altaan lämpöeristäminen maasta on tärkeää sekä routimisen ehkäisemiseksi että maakylmyyden eristämiseksi altaan vedestä. Eristelevyjen päälle aloitetaan allasrakenteiden tai valmiin altaan asennus.

Lue lisää kesäkuun numero 4/2020 Terassi-lehdestä uima-altaan ympäristön suunnittelusta, kuinka siitä rakennetaan käytännöllinen ja visuaalisesti upea.


Mullantuoksuinen kevät

Toimittanut Mira Halonen Asiantuntijana Juha Toikka

Huhtikuussa kylvetään hyötykasveista muun muassa kerä- ja lehtikaali, avomaatomaatti, kasvihuonekurkku, lehtiselleri, salaattifenkoli, basilika, timjami, ryytisalvia, maustemeirami. Koristekasveista muun muassa apinankukka, kesäleimu, kiinanasteri, samettikukka, tsinnia, tuoksupielus ja huhtikuun lopulla vielä tuoksuherne ja köynnöskrassi.

Kylvöt tehdään aina kylvöseokseen ja koulitaan taimimultaan. Molemmissa kasvualustoissa on oikea rakenne ja oikeat lannoitteet juuri siihen kasvuvaiheeseen.

Jos haluat varmistaa hyvän ja tasalaatuisen kylvömullan, valmista seos itse: Osta kahden eri valmistajan kylvömultaa ja yksi pussi kaktusmultaa ja sekoita ne yhteen eli 1/3 kutakin. Reiällinen kylvöastia täytetään seoksella ja tasoitetaan.

Valtaosa siemenistä itää hyvin normaalissa huoneenlämmössä, mutta sekin on hyvä tarkistaa siemenpussista tai kauppiaalta. Kylvösyvyys on myös tärkeä tieto, osa siemenistä kun peitetään ja osa taas itää vain peittämättä.

Kun astiaan ilmaantuu pieniä alkuja, se nostetaan valoon ikkunalle ja aloitetaan varovainen kastelu. Kaikille taimille valo on ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa siis valita aurinkoinen paikka ja käyttää matalareunaisia kasvatusastioita, että valo tavoittaa taimet mahdollisimman hyvin. Kunnollisella kasvivalolla on aivan uskomaton vaikutus taimiin ja niiden hyvän napakkaan kasvuun.

Ne siemenet, jotka vaativat tätä pidemmän esikasvatuksen, on kylvetty jo maaliskuussa, ja taimien alut ovat nyt koulittavissa isompiin ruukkuihin. Koulimisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja tehdä se aina riittävän ajoissa, etteivät taimet suotta venähdä liian pitkiksi ja honteloiksi.

Koulinnassa pienet taimet nostetaan varovasti ja irrotellaan toisistaan. Ne istutetaan yksitellen esimerkiksi kynällä taimimultaan tehtyyn koloon niin, että sirkkalehdet jäävät juuri pinnalle. Näin jokaisella taimella on riittävästi tilaa tanakoitua.


Pihakivet

Teksti Mira Halonen Lähde Pihakivi.com

Leudon talven jälkeen kivityöt kiinnostavat jo ja ovatkin mahdollisia aloittaa monin paikoin aiemmin kuin menneinä vuosina. Nyt on hyvä hetki kerrata mihin kaikkea betoni- tai luonnonkiveä voi pihassa käyttää.

Oleskelu- ja grillialueen ja terassin pinnoitteeksi sopivat sekä pihakivet että -laatat. Tilavalle patiolle mahtuvat puutarhakalusteet ja lisäksi jää hyvin liikkumatilaa.

Pihapolkujen ja -käytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin -laatat. Polut ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten kannattaa tutustua kaarevan ladonnan mahdollistaviin malleihin.

Autotallin edusta, autokatoksen pohja, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihan ajoväylä vaativat kiveltä kestävyyttä. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen.

Hulevesien imeytykseen sopivat muun muassa reikäkivet ja -laatat, silloin kun halutaan sekä vihreyttä että kantavuutta. Kivien kolot täytetään mullalla ja kiveys vihreytetään kylvämällä rakoihin siemeniä tai istuttamalla pieniä taimia.

Huoltopiha kannattaa kivetä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuussyistä. Matot on miellyttävä tomuttaa tasaisella kiveyksellä seisten ja jätesäiliötä on helpompi liikutella kovalla pinnoitteella.

Pengerrykset ja tukimuurit syntyvät nopeasti ja vähällä vaivannäöllä betonisten muurikivien avulla. Niillä saadaan ongelmallisesta rinnepihastakin toimiva. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatonttia.

Korotettu istutusalusta syntyy muurikivistä. Kasvien rehevöityessäkin se pysyy tyylikkäänä ja helppohoitoisena alueena.

Pihan portaat voidaan rakentaa pihakivistä tai -laatoista. Askelmien etureunaan voidaan asentaa reunakivi. Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä.

Polkujen ja muiden kivettyjen alueiden reunustaminen onnistuu reunakivillä. Ne antavat pihakiveykselle ryhtiä, kestävyyttä ja viimeistellyn ulkonäön.

Istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan käytetään myös paljon reunakiveä. Reunakiviin löytyy suorien eripituisten osien lisäksi kaarre- että kulmapaloja.

Sadevesien ohjaamiseen löytyy valmiita betonisia vesikouruja ja loiskekuppeja, jotka väriensä ja muotojensa puolesta sopivat yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa. Yhdessä pihakivipäällysteen kanssa ne ohjaavat vedet pois vaurioittamasta talon perustuksia.

Yksittäisen kohteen, kuten lasten hiekkalaatikon, vesiaiheen rakentaminen tai uima-altaan reunustaminen onnistuu suorakaiteenmuotoisilla ja kaareksi taipuvilla muurikivillä.


Kasvihuone kuin postikortti

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Vibeke Design

Oma koti sisä- ja ulkotiloineen voi toimia niin luovuuden
lähteenä kuin paikkana toteuttaa luovuuttaan. Tämä kasvihuone
on inspiroinut omistajansa lisäksi valtavaa määrää muita ihmisiä,
sillä siitä valokuvat ottaneella Vibeke Designilla on yli 151 000
Insta-seuraajaa.

Ihaillun Vibeke Designin ääni ja luova voima on kauniissa Norjassa
asuva Vibeke Svenningsen. Hänen tyylissään yhdistyvät maalaismaisuus,
vintage ja valkoisuus. Hän rakastaa sisällyttää sisustukseen luontoa ja vanhoja esineitä. Vibeken silmä onkin uskomattoman taitava niin
värien kuin muotojen suhteen, ja lisäksi, hänen valokuvansa ovat huippuluokkaa. Vibeken blogi on huomattu myös muualla maailmalla ja palkittu yhtenä Skandinavian TOP30 inspiroivimpana sisustusblogina. Vibeke jakoi kasvihuoneensa tunnelmia Terassin lukijoille lehdessä 8/19.  Lisää joulua löytyy osoitteesta vibekedesign.blogspot.com.