Kuumat vinkit

Kevään kukkahankinnat kukoistamaan

Teksti ja kuvat Minna Toivanen

Kesäkukat ja monivuotisten kukkien taimet kannattaa pakata messuilla ja myymälöissä huolellisesti, ettei kevään petollinen säätila palelluta hankintoja kotimatkan aikana. Tähän voit varautua ottamalla mukaasi vaikkapa pakkaspussin, kylmälaukun tai pyytämällä kukkia myyvän osaston pakkaamaan tuotteet hyvin matkaa varten. Pakkaaminen varmistaa myös, ettei kukan varret katkeile kuljetettaessa ja se ensimmäinen kukinta ei mene ohi!

Kesäkukat

Kesäkukat, joita et vielä voi istuttaa ulos, kannattaa kotona asettaa mahdollisimman valoisaan paikkaan. Kovin lämpimässä huoneessa kasvu venyy, mutta viileämmässä huonetilassa kasvu on hitaampaa ja pääsee kunnolla vauhtiin vasta, kun kevät etenee ja saat kukat nostettua lämpimiksi päiviksi parvekkeelle. Myös ulospääsyä odottaessa kesäkukat kaipaavat hoitoa: kastelua, lannoittamista ja jotkut kuihtuvien kukkien nyppimistä. Lopulta voit istuttaa kesäkukan ulkoruukkuun, kun hallanvaara on kokonaan ohi.

Perennat

Samoin perennojen taimet vaativat viileän, mutta valoisan paikan odotellessaan touko-kesäkuun istutuskautta. Monet ihastuvat esikasvatettuihin pionien taimiin ja kotona niiden kanssa on tultava toimeen vielä useampi viikko ennen ulos istuttamista.

Siemenet

Siemenistä valitaan esikasvatusta vaativat lajikkeet ja kylvetään ne taimimultaan vaikkapa messupäivän päätteeksi, kun puutarhainto on tuoreimmillaan! Suoraan avomaalle kylvettävät lajikkeet saavat vielä odotella toukokuulle. Hyvä paikka varastoida siemenpussit muutamaksi viikoksi on viileä, mutta kuiva huone. Siemeniä tulee toisinaan hamstrattua, joten näkyvillä ollessaan ne muistuvat mieleen, etkä ostele turhaan tuplana lempikasvien siemeniä.

Juurakot ja mukulat

Juurakoista monet vaativat esikasvatusta ja esimerkiksi daalian mukuloiden esikasvattamisen voit aloittaa heti messujen jälkeen. Riittävän pitkä esikasvatusaika takaa aikaisemman kukinnan loppukesällä. Esikasvatusta varten valitaan valoisa, viileä huone, jotta kasvu pysyy tanakkana. Esikasvatuksen aikana juurakkoa kastellaan harvakseltaan ja esikasvattamisen loppuvaiheessa kasteluveteen lisätään Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta. Osa juurakoista onnistuu suoraan avomaalle istuttamalla tai vain lyhyttä esikasvatusaikaa hyödyntämällä. Tällaisia ovat anemonet, gladiolukset ja liljat. Jokavuotinen messumenestys japanin ihmekukka istutetaan suoraan kasvupaikalleen ja odotellaan sen kukintaa loppukesällä.

Sipulikukat ja kukkasipulit

Upeasti kukoistavista sipulikukista voit vain nauttia nämä keväiset päivät ja siirtää niitä päiviksi ulos parvekkeelle ja patiolle. Monet narsissilajikkeet kestävät pikkupakkasenkin totuttamisen jälkeen, mutta yöksi sisään siirtäminen varmistaa pidemmän ilon. Kukinnan jälkeen voit istuttaa lakastuneet sipulikukat maahan ensi vuoden kevätkukintaa silmällä pitäen. Poistat vain muoviruukun ja kaivat koko sipulijuurakon maahan 2 kertaa sipulien korkeutta syvemmälle. Varsia ei katkaista, vaan niiden annetaan kuihtua rauhassa sipulin vetäessä samalla ravinteet varastoon maan alle. Sen sijaan ostaessasi kukkasipuleita, säilytä niitä tarvittaessa ilmavassa paikassa. Voit esikasvattaa ne halutessasi sisällä tai istuttaa suoraan ulos säiden lämmettyä. Käytä hiekkapitoista multaa ja varmista muutenkin ettei vesi pääse mädännyttämään sipuleita.

 


Vihreää!

Teksti Mira Halonen

Minikasvien menestys on ollut huikea. Ne ovatkin ihanteellisia pieniin tiloihin. Ja erittäin herkkiä sisustuksellisia elementtejä. Minikasveista voi koota vaikka asetelman. Tällaiseen mikropuutarhaan kannattaakin nimenomaan sijoittaa kasveja, jotka ovat pienikasvuisia luonnostaan tai jotka sietävät hyvin leikkaamista. Kun asetelman kokoaa lasikuvun alle tai palloon, mikroilmasto on ihanteellinen kasveille.

Minikasveista tillandsiat eli ilmakasvit kasvavat nimensä mukaisesti ilman multaa. Niin ne tekevät luonnollisessa ympäristössäänkin Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsissä. Siellä ne kiinnittyvät juurillaan emokasvien oksistoon vahingoittamatta emokasviaan eli ne ovat epifyyttejä. Kosteuden ne keräävät lehdillään kasteesta ja sateesta. Meillä nämä kasvit istutetaan yleensä vaikka lasipalloon, joissa kastelu 1–2 kertaa kuukaudessa riittää.

Tillandsiaa perinteisemmistä huonekasveista voi valita kasvit haluamansa teeman mukaan, esimerkiksi huoneilmaa puhdistavat kasvit ovat olleet viime aikoina suosiossa. Sellaisia ovat esimerkiksi anopinkieli, kaarisulkasaniainen, kirjovehka, kulta- ja vuoripalmu, kultaköynnös, limoviikuna, liuska-aralia, muratti, rönsylilja ja traakkipuu. Tyypillistä niille on nopeakasvuisuus ja rehevyys.

Kaktuksia on olemassa niin minikokoisia kuin kookkaiksi puiksi kasvavia. Useimmat kaktukset kasvattavat terävät piikit, joten ne kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa niitä välttyy koskettelemasta. Ne viihtyvät niin täydessä auringonpaisteessa kuin kevyessä varjossakin, ja kastelua ne kaipaavat vain pari kertaa kuussa. Ne ovat kuitenkin peräisin lämpimistä maista, joten ne viihtyvät kotonakin mukavan lämpimissä oloissa. Kasvualustaksi sopii lehtimullan ja hiekan seos, jossa voi olla seassa vähän pehmeää savea. Sopivassa maassa kaktukset voivat elää lähes kuinka pitkään tahansa. Myös lannoitus auttaa kaktuksia voimaan hyvin, mutta lannoitetta on syytä antaa vain kesäkaudella ja hyvin maltillisesti.

 


Koristevalaistuksen suunnittelu

Valaistuksen suunnittelu Heidi Hannus Kuvat Jaakko Huikari

Aloita koristevalaistuksen suunnittelu tekemällä piirros pihastasi, peruspihavalaistus huomioiden. Käytä mittakaavaa jos mahdollista. Tee piirros myös rakennuksien julkisivuista. Mittaa valojen pituudet, korkeudet ja leveydet ja hahmottele valot piirustukseen. Huomioi ikkunat, ovet, pilarit, pergolat ja asuinrakennusten lisäksi piharakennukset. Muista jättää tilaa lumitöille ja kulkureitit avoimiksi.

p>Suhteuta valonlähteen koko valaistavaan kohteeseen. Iso piha tarvitsee näyttävämmän toteutuksen kuin pieni parveke.

Pidä värimaailma samalla alueella hillittynä. Toinen värimaailma voi olla etäämpänä, johon on mielellään eri katselusuunta. Päätä lisäksi haluatko kirkkaan väriksi lämpimän vai kylmän valon. Älä sekoita näitä!

Käytä talvipihallasi myös välkkyviä valoja ja erilaisia muotoja hillitysti. Valitse mieluummin samasta muodosta eri kokoja, jos mahdollista. Ennen ripustamista, tarkista, että kaikki valot toimivat ja sähköjohto on täysin kunnossa ja turvallinen. Tarkista myös, että käytät sarjojen yhdistämiseen aina samaa merkkiä ja mallia.

Aloita koristaminen helpoimmasta päästä eli valaisemalla pensaat ja havut. Esimerkiksi valoverkot ovat helppoja asentaa. Aloita ripustaminen keskeltä, ja levitä verkko tasaisesti sivuille. Valoverkot somistavat myös kivet, kasviryhmät ja rungolliset pensaat. Valoketjut asennetaan puihin aloittamalla ylhäältä alas.

Räystään alle käyvät jääpuikot tai matalat valoverkot. Kiinnitys onnistuu muovinipsuilla. Jääpuikot näyttävät paremmilta, kun asetat ne tiheään. Valkoinen tai kirkas sähköjohto on helpompi piilottaa näkyvistä kuin tumma. Ole huolellinen ripustuksessa – huomioi talven mittaan kertyvä lumi.

Näyttäviä puita voit valaista myös alhaalta käsin kohdevalaisimilla. Kokeile lisäksi valoheittimiä, joilla voi heijastaa talon seinään erilaisia kuvioita. Pitäydy silti enintään kahdessa värissä, ettei lopputulos ole levoton. Sähkökäyttöistä valaistusta voi täydentää oikealla tulella, kun haluaa toivottaa jouluvieraat tervetulleiksi.

 


Rantasaunan uusi ilme

Teksti ja kuvat Marjut Päivänurmi

oensuusta 60 kilometrin päässä Kiihtelysvaarassa, on kahden aikuistuvan tyttären vanhempien koti. Vanhasta pihapiiristä löytyy hurmaava järvenranta ja rantasauna, jota perheen äiti on päivittänyt tähän päivään sopivaksi ja esittelee nyt kotimaisemiin saunomaan tulleille tyttärilleen.

Kesäkuussa punamultainen mökki sai uuden modernimman ilmeen ulkopintoihinsa. Tähän käytettiin Virtasen mustaa maalia. Näin saatiin sopivaa savusaunan tunnelmaa.

Annie Sloan chalk- ja wallpaint-maaleihin höpsähtänyt äiti on maalannut sekä takkahuoneen että pukuhuoneen sisäpuolelta, joten tunkkaisen värinen mänty on saanut väistyä ihanan Graphite-värin tieltä.

Pitkään saunalla on pärjätty pelkillä kynttilöillä, nyt lisävaloa antamaan löytyi Airamin köysilamput. Tänä kesänä tuli markkinoille Piipon musta köysi, johon perhe ihastui heti – siitä luotiin kaiderantasaunan ulkoportaiden yhteyteen.

Pihapiiri saunan ympärillä on sen sijaan saanut olla luonnontilassa, koska paikka on kauneimmillaan perheen mielestä juuri niin.

 


Saunaan!

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta

”Sauna on lähes vakiovastaus, kun kysyy keneltä tahansa suomalaiselta tai ulkomaalaiselta, mitä Suomesta tulee mieleen. Sauna on iso osa suomalaista identiteettiä ja kulttuuria”, kertoo Finavian markkinointijohtaja Katja Siberg.

Suomensukuiset kansathan aloittivat saunomisen jo 10 000 vuotta sitten. Aikojen alussa sauna oli peseytymispaikka ja kiukaalla vain lämmitystehtävä. Tänään sauna on suomalaisille yksi tärkeimmistä rentoutumispaikoista, josta haetaan myös terveysvaikutuksia.

”Sauna on paikka, jossa uudistuu keho ja mieli, ja on täydellinen tunnelma kaikille aisteille”, kuvailee Timo Huhtamäki Harvialta. Samalla kiukaasta on tullut yksi sisustuselementti. ”Haluamme tuottaa saunahetkiin elämyksellisyyttä myös visuaalisuudella, joten panostamme vahvasti muotoiluun”.

Harvialta tuli tänä vuonna jo myyntiin erikoiserä juhlalaatalla varustettua Kivi Finland Edition -sähkökiuasta 500 kappaleen rajoitettu erä Harvia Finland -puukiuasta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Viimeisimmäksi yritys lanseerasi Harvia VitaMy-infrapunasaunan ja elementtirakenteisen Harvia Panorama -hybridisaunan, jossa infrapunan lämpöä voi täydentää esimerkiksi muotoilustaan palkitulla Concept R -sähkökiukalla.

Eikä uutuuksia puutu muiltakaan. Nyt voi todella valita juuri omaa makua vastaavan saunan ja suihkun, tai vaikka paljun yhdistelmän. Niin sauna kuin paljukin voidaan lämmittää illalla, kun kaikki työt esimerkiksi mökin pihassa on tehty ja lihakset kaipaavat hoitavaa lämpöä. Yhä useampi myös kokeilee perinteisen löylyttelyn rinnalle nousseita saunassa tehtäviä turvehoitoja, aromaterapiaa ja joogaa. Ja vaikka saunakulttuuri näin elää ja muuttuu, niin ehkä juuri muutosten avulla se pysyy meillä niin vahvana, ja jää ulkomaalaistenkin vieraiden mieleen.