Kuumat vinkit

Mullantuoksuinen kevät

Toimittanut Mira Halonen Asiantuntijana Juha Toikka

Huhtikuussa kylvetään hyötykasveista muun muassa kerä- ja lehtikaali, avomaatomaatti, kasvihuonekurkku, lehtiselleri, salaattifenkoli, basilika, timjami, ryytisalvia, maustemeirami. Koristekasveista muun muassa apinankukka, kesäleimu, kiinanasteri, samettikukka, tsinnia, tuoksupielus ja huhtikuun lopulla vielä tuoksuherne ja köynnöskrassi.

Kylvöt tehdään aina kylvöseokseen ja koulitaan taimimultaan. Molemmissa kasvualustoissa on oikea rakenne ja oikeat lannoitteet juuri siihen kasvuvaiheeseen.

Jos haluat varmistaa hyvän ja tasalaatuisen kylvömullan, valmista seos itse: Osta kahden eri valmistajan kylvömultaa ja yksi pussi kaktusmultaa ja sekoita ne yhteen eli 1/3 kutakin. Reiällinen kylvöastia täytetään seoksella ja tasoitetaan.

Valtaosa siemenistä itää hyvin normaalissa huoneenlämmössä, mutta sekin on hyvä tarkistaa siemenpussista tai kauppiaalta. Kylvösyvyys on myös tärkeä tieto, osa siemenistä kun peitetään ja osa taas itää vain peittämättä.

Kun astiaan ilmaantuu pieniä alkuja, se nostetaan valoon ikkunalle ja aloitetaan varovainen kastelu. Kaikille taimille valo on ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa siis valita aurinkoinen paikka ja käyttää matalareunaisia kasvatusastioita, että valo tavoittaa taimet mahdollisimman hyvin. Kunnollisella kasvivalolla on aivan uskomaton vaikutus taimiin ja niiden hyvän napakkaan kasvuun.

Ne siemenet, jotka vaativat tätä pidemmän esikasvatuksen, on kylvetty jo maaliskuussa, ja taimien alut ovat nyt koulittavissa isompiin ruukkuihin. Koulimisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja tehdä se aina riittävän ajoissa, etteivät taimet suotta venähdä liian pitkiksi ja honteloiksi.

Koulinnassa pienet taimet nostetaan varovasti ja irrotellaan toisistaan. Ne istutetaan yksitellen esimerkiksi kynällä taimimultaan tehtyyn koloon niin, että sirkkalehdet jäävät juuri pinnalle. Näin jokaisella taimella on riittävästi tilaa tanakoitua.


Pihakivet

Teksti Mira Halonen Lähde Pihakivi.com

Leudon talven jälkeen kivityöt kiinnostavat jo ja ovatkin mahdollisia aloittaa monin paikoin aiemmin kuin menneinä vuosina. Nyt on hyvä hetki kerrata mihin kaikkea betoni- tai luonnonkiveä voi pihassa käyttää.

Oleskelu- ja grillialueen ja terassin pinnoitteeksi sopivat sekä pihakivet että -laatat. Tilavalle patiolle mahtuvat puutarhakalusteet ja lisäksi jää hyvin liikkumatilaa.

Pihapolkujen ja -käytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin -laatat. Polut ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten kannattaa tutustua kaarevan ladonnan mahdollistaviin malleihin.

Autotallin edusta, autokatoksen pohja, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihan ajoväylä vaativat kiveltä kestävyyttä. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen.

Hulevesien imeytykseen sopivat muun muassa reikäkivet ja -laatat, silloin kun halutaan sekä vihreyttä että kantavuutta. Kivien kolot täytetään mullalla ja kiveys vihreytetään kylvämällä rakoihin siemeniä tai istuttamalla pieniä taimia.

Huoltopiha kannattaa kivetä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuussyistä. Matot on miellyttävä tomuttaa tasaisella kiveyksellä seisten ja jätesäiliötä on helpompi liikutella kovalla pinnoitteella.

Pengerrykset ja tukimuurit syntyvät nopeasti ja vähällä vaivannäöllä betonisten muurikivien avulla. Niillä saadaan ongelmallisesta rinnepihastakin toimiva. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatonttia.

Korotettu istutusalusta syntyy muurikivistä. Kasvien rehevöityessäkin se pysyy tyylikkäänä ja helppohoitoisena alueena.

Pihan portaat voidaan rakentaa pihakivistä tai -laatoista. Askelmien etureunaan voidaan asentaa reunakivi. Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä.

Polkujen ja muiden kivettyjen alueiden reunustaminen onnistuu reunakivillä. Ne antavat pihakiveykselle ryhtiä, kestävyyttä ja viimeistellyn ulkonäön.

Istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan käytetään myös paljon reunakiveä. Reunakiviin löytyy suorien eripituisten osien lisäksi kaarre- että kulmapaloja.

Sadevesien ohjaamiseen löytyy valmiita betonisia vesikouruja ja loiskekuppeja, jotka väriensä ja muotojensa puolesta sopivat yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa. Yhdessä pihakivipäällysteen kanssa ne ohjaavat vedet pois vaurioittamasta talon perustuksia.

Yksittäisen kohteen, kuten lasten hiekkalaatikon, vesiaiheen rakentaminen tai uima-altaan reunustaminen onnistuu suorakaiteenmuotoisilla ja kaareksi taipuvilla muurikivillä.


Kasvihuone kuin postikortti

Toimittanut Mira Halonen Kuvat Vibeke Design

Oma koti sisä- ja ulkotiloineen voi toimia niin luovuuden
lähteenä kuin paikkana toteuttaa luovuuttaan. Tämä kasvihuone
on inspiroinut omistajansa lisäksi valtavaa määrää muita ihmisiä,
sillä siitä valokuvat ottaneella Vibeke Designilla on yli 151 000
Insta-seuraajaa.

Ihaillun Vibeke Designin ääni ja luova voima on kauniissa Norjassa
asuva Vibeke Svenningsen. Hänen tyylissään yhdistyvät maalaismaisuus,
vintage ja valkoisuus. Hän rakastaa sisällyttää sisustukseen luontoa ja vanhoja esineitä. Vibeken silmä onkin uskomattoman taitava niin
värien kuin muotojen suhteen, ja lisäksi, hänen valokuvansa ovat huippuluokkaa. Vibeken blogi on huomattu myös muualla maailmalla ja palkittu yhtenä Skandinavian TOP30 inspiroivimpana sisustusblogina. Vibeke jakoi kasvihuoneensa tunnelmia Terassin lukijoille lehdessä 8/19.  Lisää joulua löytyy osoitteesta vibekedesign.blogspot.com.


Koristele valoilla

Koonnut Mira Halonen

Koristevalojen käyttöä ulkotiloissa kannattaa suunnitella. Valoilla voi luoda uskomattoman upeita puutarha- ja parvekenäkymiä, joista saavat nauttia sekä asukkaat itse että vieraat – jopa ohikulkijat. Muutama vinkki sinulle:

  •  Ulkotilojen koristevaloilla loihditaan näkymiä, joita ihaillaan sisätiloistakin käsin.
  •  Valoilla voi koristaa puutarhasta löytyviä muotoja kuten risukaarta.
  •  Portit ja pergolat mahdollistavat todellisten valokatosten luomisen.
  •  Avoimille paikoille kannattaa sijoittaa aurinkoenergiaa hyödyntäviä lamppuja niin kauan kuin säteitä riittää.
  •  Sähkökäyttöisten koristevalojen seuraksi sopii oikeiden kynttilöiden hehku aina tilaisuuden tullen.
  •  Uusimpien valoketjujen varjostimet ovat vaihdettavissa, joten niiden ilme muuttuu hetkessä!
  •  Jokaiseen tilaan löytyy sarja tai yksittäinen valaisin. Mieti vain, miten sen voi ripustaa säänkestävästi ja mistä se saa virtansa.


Rinnepiha upeaksi kasvien avulla

Teksti maisemasuunnittelija, hortonomi Sanna Moilanen, toivepiha.fi

Kasveista saadaan hyvää ja edullista maata sitovaa elementtiä
jyrkkiin luiskiin, joko muurien sijaan tai niitä kauniisti visuaalisesti pehmentämään. Jyrkimmät rinteen kohdat on myös helpompi istuttaa puilla ja pensailla kuin leikata niistä jatkuvasti nurmikkoa.

Jotta rinnepihan istutusten lopputulos on onnistunut, niin on löydyttävä oikeat kasvit sopiviin ilmansuuntiin, varjoon tai paahteeseen. Rinteet ovat keskikesällä nimittäin usein kuivia kasvupaikkoja, joten kasvien täytyy olla todellisia kasvimaailman sissejä selviytyäkseen.

Omia suosikkejani jyrkissä luiskissa ovat erilaiset vahvajuuriset tai juurivesaa tekevät lehtipensaat, joiden hoito saa jäädä vähäiseksi. Pensasangervojen suvussa on paljon hyvää ja sopivaa kasvumateriaalia: esim. rinneangervo, kääpiöpunapaju, koivuangervo, keltajapaninangervo ja keijuangervo. Korkeampia vaihtoehtoja ovat norjanangervot ja lännenheisiangervot. Näyttävä on viininpunalehtinen versio on purppuraheisiangervo.

Puiden istuttamista ei myöskään tarvitse arkailla, jos vain tila rinteessä antaa myöten. Kokeile pihlajia tai pensasmaisia vaahteroita kuten mongolianvaahteraaa, tai hedelmäpuita kuten luumua, kirsikkaa ja omenapuuta.

Havupuista suosittelen käyttämään pilarimaisia havukasveja, kuten pilarikatajaa. Tuijat kestävät hyvin loivissa rinteissä ja mahtuvat pieniinkin pihoihin. Napakan vaikutelman rinteeseen saa kuitenkin matalalla kasvilla. Hyviä matalia havupensaita ovat tuiviot sekä erilaiset laakakatajat. Laakakatajan sijasta maata peittämään voi kokeilla myös seppelvarpua tai lamovuohenkuusamaa.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Terassin nrossa 2/19.