Kerättyä

Kuumia kylmiä talvijuomia

Kuvat ja ohjeet Arla, Dansukker ja Affari

Lakritsiglögi

2 lakritsijuurta
4 tähtianista
2 dl intiaanisokeria
5 dl mustaherukkamehua
punaviiniä esim. jotain marjaista ja mausteista esim. pinot noir

Laita kattilaan mausteet, sokeri ja mehu. Keittele noin 40 minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja kuumenna nopeasti.

Appelsiini-munatoti

– Tämä munatoti juodaankin kylmänä, ja se maistuu sekä aikuisille että lapsille!
4 kananmunan keltuaista
½ dl hienoa sokeria
½ dl appelsiinitäysmehua
2 hyppysellistä suolaa
3 dl Arla kevytmaitoa (laktoositon maitojuoma)
jääpaloja
jauhettua kanelia

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri valkoiseksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mehu ja suola, ja sitten vatkaa maito sekaan. Lisää jääkuutioita neljään lasiin ja kaada munatotia niihin. Sirottele päälle jauhettua kanelia.

Piparkakkukahvi

– Herkullinen kuuma juoma kahvista, kaakaosta ja kermavaahdosta kruunataan piparkakkumurskalla.
1–2 tl piparkakkumaustetta
4 tl Dansukker Ruokokidesokeria
4 dl kuumaa, vahvaa kahvia
4 dl kuumaa kaakaota
1–2 dl kermavaahtoa
2 murskattua piparkakkua

Pane sokeri ja mauste neljään lasiin. Kaada päälle kahvi ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada joukkoon kaakao. Pane jokaiseen lasiin kermavaahtonokare ja ripottele pinnalle hieman piparkakkumurskaa.

 


Kurpitsaideaa!

Teksti Mira Halonen Kuvat Blomsterlandet

Koristekurpitsat sopivat somisteiksi muulloinkin kuin halloween-juhliin. Oikeiden kurpitsojen sijaan voit käyttää myös askartelukaupoista löytyviä paperimassasta muovailtuja kurpitsoja. Tässä sinulle ideoita, jotka saavat hyvälle tuulelle.

Kurpitsoja on monia lajikkeita, joiden ulkonäöt ja koot vaihtelevat runsaasti. Jokainen on myös yksilö kasvupaikan olosuhteiden ansiosta. Näin ollen muhkuraiset, pyöreät, raidalliset ja muuten vain erikoiset kurpitsat tarjoavat upeaa ainesta syksyn somisteisiin. Kauniita asetelmia saat muun muassa Hookeido-, Iron cup-, Patty Pan-, Flat Stiped- ja Spagetti-lajikkeista. Näiden, kuten muidenkin koristekurpitsojen tenho perustuukin pelkkää ulkonäköön, niissä ei ole hedelmälihaa juuri ollenkaan ja sen maku on kaikkea muuta kuin hyvä. Myynnissä on myös valmiita lajikesekoituksia, joista ei edes voi ennalta arvata, millaisia yllätyksiä kasvimaalle syksyksi kasvaa!

Kurpitsat sopivat heti sellaisenaan, tuoreina koristeiksi ulkotiloihin, ja säilyvät kauniina pitkään. Jos mielit tehdä asetelmia sisätiloihin, sinun kannattaa puhdistaa ja kuivattaa kurpitsa hyvin lämpimässä, pimeässä paikassa – kuten saunassa. Jotkut kurpitsat säilyvät tämän jälkeen vuoden, jotkut useammankin. Värien luonnollista kauneutta olen joskus korostanut suhauttamalla kurpitsan pintaan spraylakkaa.

 


Pääsiäis- ja keväthehkua kukin

 

Teksti Mira Halonen

Tulppaania saa kaupoista, huoltoasemilta ja marketeista. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota. Tulppaani symboloi kevään tuloa. Monet yhdistävät niihin myös iloisuuden, pirteyden, kauneuden ja tyylikkyyden.

Ritarinkukka on sipulikasvi, jota saa sekä ruukku- että leikkokukkana. Suurin osa Suomessa myytävistä ritarinkukista on kotimaisia. Runsaaseen värivalikoimaan kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen, kellertävä ja lohenpunainen. Kukat voivat olla myös monivärisiä.

Orvokin sesonki on kuumimmillaan heti vapun jälkeen. Useimmat orvokit ovat violetin värisiä ja sana violetti tulee ranskankielen sanasta ”violette” – orvokki. Yleensä pihoilla, parvekkeilla ja terasseilla olevat orvokit ovat 2-vuotisia tarhaorvokkeja, joita on sekä pieni- että isokukallisia. Osa lajikkeista on pystykasvuisia ja osa riippuvia.

Helmililja on pieni ja sievä, useimmiten sinikukkainen kevään sipulikasvi. Ruukkukasvina sen saatavuus ajoittuu helmikuun lopun ja pääsiäisen väliseen aikaan. Suurin osa helmililjoista on syvänsinisiä tai valkoisia, mutta on olemassa myös vaaleanpunertava lajike.

Hyasintit ovat helppohoitoisia, sillä ne seisovat sipulin päällä, joka antaa niille ravinteita sekä kosteutta. Hyasintit ovat kauniita istutettuina ryhmiin muiden kasvien ja kukkien, kuten mehiruusukkeen kanssa. Viime vuosina leikkohyasintti on yleistynyt keväisissä kukkakimpuissa!

Lumikelloja ja kevätlumipisaraa voi hankkia myös näin keväällä kasvussa olevina kasveina, jolloin voit sijoittaa niitä ruukkuihin. Syksyllä maahan sipuleina istutetut lumikellot sen sijaan saattavat antaa sinun odottaa parikin vuotta kauniita kukintojaan. Jos istuta kasvit ulos, on turvallisinta suojata ne keväällä kovimpia halloja vastaan.

Narsissit ovat parhaimmillaan varhaiskevään ulkokasveina, terassilla ja parvekelaatikoissa ruukkupuutarhassa. Narsissit kestävät kevään pikkupakkasia. Lannoitusta nämä kevään ruukkukasvit eivät tarvitse. Istuta sipulinarsissien juurelle esimerkiksi pitkään kukkiva tulilatva. Leikkonarsissi ilahduttaa puolestaan maljakossa, oikealla hoidolla vielä pääsiäisen jälkeenkin.

 


Luonto inspiroi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

Luontoa ja pihailua rakastava ihminen tuo kodin sisätilojen sisustuksessakin esiin persoonallisuutensa. Se onnistuu erilaisilla tekstuureilla, luonnosta löytyneillä aarteilla ja tuotteilla, jotka ovat saaneet innoituksensa luonnosta.

Luonto nousikin ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Tutkimuksen teetti 6/2017 Taloustutkimuksella Suomalaisen Työn Liitto. Seuraavina tulivat kierrätys, juhlapyhät, trendit, ulkomaan matkat ja kansanperinteet.

Luonto on myös monelle suunnittelijalle inspiraation lähde. Useissa tuotteissa voi nähdä vaikutteita kesäöistä, metsistä, kallioilta, vesistöistä, pelloilta ja kukkakedoilta. Niistä löytyy sielunmaisemia monelle ihmiselle ja moneen tunnelmaan.

Lue ideat luonnon inspiroimaan sisustukseen Terassin 7/2017 numerosta!

 


Tuoksuva puutarha

Koonnut pihasuunnittelija Heidi Hannus, villagarden.fi

Nyt suosioon ovatkin nousemassa meditaatio ja terapiapuutarhat, joissa huomioidaan asukkaidensa mieltymykset ihan niistä muistoista, jotka pitivät sisällään. Tuoksuvan puutarhan suunnittelun voi aloittaa miettimällä minkälaisesta tuoksusta pidät kauniita ja ihania asioita. Esimerkiksi sitruunan tuoksua saat istuttamalla sitruunamelissaa, helokkeja, väriminttua, tulikruunua ja mooseksenpalavaapensasta. Vaniljan aromia puutarhaan tuovat heliotrooppi ja purppurapunalatva. Hunajaista herkkua levittävät tuoksupielus, lehtosinilatva ja kaukasianpitkäpalko.

Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen istutuspaikka. Paras paikka on oleskelualueiden ja kulkureittien varrella, jolloin kasveja on myös helppo kosketella. Istuta kasvit niin sanottuihin tuoksuvanoihin, jossa huomioit tuulensuunnat. Tee kasveista lisäksi tuoksuperheitä, kuten hedelmäiset tuoksut tai yrttiset tuoksut. Voit myös yhdistellä tuoksuja tiettyihin väreihin, jotka sopivat yhteen. Esimerkiksi keltaiset kukat ja sitruunan tuoksu.

Pitkään saunalla on pärjätty pelkillä kynttilöillä, nyt lisävaloa antamaan löytyi Airamin köysilamput. Tänä kesänä tuli markkinoille Piipon musta köysi, johon perhe ihastui heti – siitä luotiin kaiderantasaunan ulkoportaiden yhteyteen.

SOPIVIA LAJEJA OVAT MM.

Puut ja pensaat: Pihasyreeni, Poppeli, Omenapuut, Pihajasmike, Kameliajasmike, Pikkujasmike, Mooseksenpalavapensas, Kilsepensas, Mustialanruusu ’Minette’, Bourbonruusu ’Louis Odier’, Ranskanruusu ’Cardinal de Richelieu’, Suviruusu ‘Poppius’, Mökinruusu, Torniolaaksonruusu, Höyhenpensas.

Perennoja: Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’, Jalopionit, Laventeli, Kaunopunahattu, Tuoksuorvokki, Kissanminttu, Mirrinminttu, Illakko, Leimut, Väriminttu, Tulikruunu, Lehtosinilatva, Kaukasianpitkäpalko, Tuoksukurjenpolvi, Myskimalva.

Köynnöksiä: Tuoksuköynnöskuusama, Tuoksuherne, Kiinanlaikkuköynnös, Varjomuratti, Köynnösruusut, Kärhöt, Kiinanlaikkuköynnnös, Humala.