Kerättyä

Pääsiäis- ja keväthehkua kukin

 

Teksti Mira Halonen

Tulppaania saa kaupoista, huoltoasemilta ja marketeista. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota. Tulppaani symboloi kevään tuloa. Monet yhdistävät niihin myös iloisuuden, pirteyden, kauneuden ja tyylikkyyden.

Ritarinkukka on sipulikasvi, jota saa sekä ruukku- että leikkokukkana. Suurin osa Suomessa myytävistä ritarinkukista on kotimaisia. Runsaaseen värivalikoimaan kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen, kellertävä ja lohenpunainen. Kukat voivat olla myös monivärisiä.

Orvokin sesonki on kuumimmillaan heti vapun jälkeen. Useimmat orvokit ovat violetin värisiä ja sana violetti tulee ranskankielen sanasta ”violette” – orvokki. Yleensä pihoilla, parvekkeilla ja terasseilla olevat orvokit ovat 2-vuotisia tarhaorvokkeja, joita on sekä pieni- että isokukallisia. Osa lajikkeista on pystykasvuisia ja osa riippuvia.

Helmililja on pieni ja sievä, useimmiten sinikukkainen kevään sipulikasvi. Ruukkukasvina sen saatavuus ajoittuu helmikuun lopun ja pääsiäisen väliseen aikaan. Suurin osa helmililjoista on syvänsinisiä tai valkoisia, mutta on olemassa myös vaaleanpunertava lajike.

Hyasintit ovat helppohoitoisia, sillä ne seisovat sipulin päällä, joka antaa niille ravinteita sekä kosteutta. Hyasintit ovat kauniita istutettuina ryhmiin muiden kasvien ja kukkien, kuten mehiruusukkeen kanssa. Viime vuosina leikkohyasintti on yleistynyt keväisissä kukkakimpuissa!

Lumikelloja ja kevätlumipisaraa voi hankkia myös näin keväällä kasvussa olevina kasveina, jolloin voit sijoittaa niitä ruukkuihin. Syksyllä maahan sipuleina istutetut lumikellot sen sijaan saattavat antaa sinun odottaa parikin vuotta kauniita kukintojaan. Jos istuta kasvit ulos, on turvallisinta suojata ne keväällä kovimpia halloja vastaan.

Narsissit ovat parhaimmillaan varhaiskevään ulkokasveina, terassilla ja parvekelaatikoissa ruukkupuutarhassa. Narsissit kestävät kevään pikkupakkasia. Lannoitusta nämä kevään ruukkukasvit eivät tarvitse. Istuta sipulinarsissien juurelle esimerkiksi pitkään kukkiva tulilatva. Leikkonarsissi ilahduttaa puolestaan maljakossa, oikealla hoidolla vielä pääsiäisen jälkeenkin.

 


Luonto inspiroi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

Luontoa ja pihailua rakastava ihminen tuo kodin sisätilojen sisustuksessakin esiin persoonallisuutensa. Se onnistuu erilaisilla tekstuureilla, luonnosta löytyneillä aarteilla ja tuotteilla, jotka ovat saaneet innoituksensa luonnosta.

Luonto nousikin ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Tutkimuksen teetti 6/2017 Taloustutkimuksella Suomalaisen Työn Liitto. Seuraavina tulivat kierrätys, juhlapyhät, trendit, ulkomaan matkat ja kansanperinteet.

Luonto on myös monelle suunnittelijalle inspiraation lähde. Useissa tuotteissa voi nähdä vaikutteita kesäöistä, metsistä, kallioilta, vesistöistä, pelloilta ja kukkakedoilta. Niistä löytyy sielunmaisemia monelle ihmiselle ja moneen tunnelmaan.

Lue ideat luonnon inspiroimaan sisustukseen Terassin 7/2017 numerosta!

 


Tuoksuva puutarha

Koonnut pihasuunnittelija Heidi Hannus, villagarden.fi

Nyt suosioon ovatkin nousemassa meditaatio ja terapiapuutarhat, joissa huomioidaan asukkaidensa mieltymykset ihan niistä muistoista, jotka pitivät sisällään. Tuoksuvan puutarhan suunnittelun voi aloittaa miettimällä minkälaisesta tuoksusta pidät kauniita ja ihania asioita. Esimerkiksi sitruunan tuoksua saat istuttamalla sitruunamelissaa, helokkeja, väriminttua, tulikruunua ja mooseksenpalavaapensasta. Vaniljan aromia puutarhaan tuovat heliotrooppi ja purppurapunalatva. Hunajaista herkkua levittävät tuoksupielus, lehtosinilatva ja kaukasianpitkäpalko.

Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen istutuspaikka. Paras paikka on oleskelualueiden ja kulkureittien varrella, jolloin kasveja on myös helppo kosketella. Istuta kasvit niin sanottuihin tuoksuvanoihin, jossa huomioit tuulensuunnat. Tee kasveista lisäksi tuoksuperheitä, kuten hedelmäiset tuoksut tai yrttiset tuoksut. Voit myös yhdistellä tuoksuja tiettyihin väreihin, jotka sopivat yhteen. Esimerkiksi keltaiset kukat ja sitruunan tuoksu.

Pitkään saunalla on pärjätty pelkillä kynttilöillä, nyt lisävaloa antamaan löytyi Airamin köysilamput. Tänä kesänä tuli markkinoille Piipon musta köysi, johon perhe ihastui heti – siitä luotiin kaiderantasaunan ulkoportaiden yhteyteen.

SOPIVIA LAJEJA OVAT MM.

Puut ja pensaat: Pihasyreeni, Poppeli, Omenapuut, Pihajasmike, Kameliajasmike, Pikkujasmike, Mooseksenpalavapensas, Kilsepensas, Mustialanruusu ’Minette’, Bourbonruusu ’Louis Odier’, Ranskanruusu ’Cardinal de Richelieu’, Suviruusu ‘Poppius’, Mökinruusu, Torniolaaksonruusu, Höyhenpensas.

Perennoja: Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’, Jalopionit, Laventeli, Kaunopunahattu, Tuoksuorvokki, Kissanminttu, Mirrinminttu, Illakko, Leimut, Väriminttu, Tulikruunu, Lehtosinilatva, Kaukasianpitkäpalko, Tuoksukurjenpolvi, Myskimalva.

Köynnöksiä: Tuoksuköynnöskuusama, Tuoksuherne, Kiinanlaikkuköynnös, Varjomuratti, Köynnösruusut, Kärhöt, Kiinanlaikkuköynnnös, Humala.

 


Kukkia kakkuihin ja muihin leivonnaisiin

Teksti Mira Halonen Kuvat Noora Qvick ja Shutterstock

Kerää syötävät kukat mieluiten aamulla esim. minigrip-pussiin, kun kasvien nestejännitys on korkealla. Ennen ruoanvalmistusta kukista on poistettava huonot osat ja ne on huuhdeltava huolellisesti viileässä vedessä ja nostettava keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Irrota kukat tai terälehdet varsista.

Valitse aina myrkyttömiä kukkia. Tästä huolimatta kukkien varret voi kietaista kelmuun tai kukat voi asettaa tarkoitukseen suunniteltuihin tuppiin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää syötäviä kukkia.

Kaikista voimakastuoksuisimmat kukat, kuten ruohosipulin tupsu kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jotkin kukat ovat lisäksi hyvin värjääviä kostuessaan, kuten pelargonia, jolloin sekin kannattaa asetella ruokaan viime tipassa. Voimakkaat kasvit käyvätkin parhaiten suolaisten tarjottavien, esimerkiksi voileipäkakun kera kun taas makeahkolle tuoksuvat kukinnot sopivat jälkiruokiin ja makeisiin leivonnaisiin ja juomiin.

Kokeile: kehäkukka, kurkkuyrtti, kääpiösamettikukka, tarhaorvokki, köynnös- tai pensaskrassi, mansikka, ruusu, syreeni, auringonkukka, herneenverso kukkineen.

 


Onnistunut kattaus

kattaus_iso_2

Teksti Mira Halonen

Harjoittelun avulla opit loihtimaan kattauksia, joissa silmä lepää, mutta on mukana jotain omaleimaista. Nappaa kymmenen vinkkiä juhlavalmistelujesi tueksi.

  1. Huoliteltuun kattaukseen kuuluu aina pöytäliina. Hyvin suosittu pellava on raikas ja sopivan yksinkertainen materiaali, joka laskeutuu kauniisi.
  2. Käytä ehdottomasti posliiniastioita. Lainaa, jos sinulla ei ole omia, mutta jos kutsut vieraita usein, investointi kunnon astiastoon kannattaa.
  3. Luo pöydälle kiinnostava keskipiste. Se voi koostua yhdestä tai useasta osasta ja sisältää erilaisia elementtejä. Esimerkiksi asetelma oksasta, maljakosta ja kynttilästä. Säilytä keskustelijoiden näköyhteys toisiinsa.
  4. Panosta sopiviin ruokailuvälineisiin. Joskus ne ovat syömäpuikot, toisinaan taas isoäidin pöytähopeat. Tarkista oikeat sijoittelut.
  5. Valitse teema. Kausiluonteinen tai satunnainen. Se antaa ideoita kattaukseen, illan ohjelmaan ja pukeutumisen kantaen läpi kutsujen yhdistävänä tekijänä.
  6. Muista servetit. Kankaiset kertovat vaivannäöstäsi, mutta paperisissakin on näyttäviä ja esimerkiksi kynttilöiden kanssa yhteensopivia vaihtoehtoja. Opettele muutama taittelumalli.
  7. Keskustelun sujuminen kuuluu osana juhlien emännän roolia. Parhaiten se onnistuu miettimällä ja merkitsemällä istuinpaikat etukäteen.
  8. Laseissa tärkeintä on puhtaus, mutta kokemus osoittaa, miten erilailla eri juomille tarkoitetut lasit tuovat niiden parhaat ominaisuudet esiin. Kristalli on aina juhlavaa niin viini- kuin vesilaseissakin!
  9. Hanki vain laadukkaita kynttilöitä, jotka eivät savuta tai valuta ja kynttilänjalkoja, jotka nostavat kynttilät oikeuksiinsa.
  10. Mieti värejä. Kuinka esimerkiksi lautanen sopii yhteen ruuan kanssa, millaisia somisteita on tarjolla, millaisen tunnelman haluat luoda?
kattaus_11kattaus_10kattaus_8
kattaus_4kattaus_5kattaus_6
kattaus_2kattaus_3kattaus_1