Kerättyä

Kolme kovaa valkoista jouluun

Teksti Mira Halonen

Hyasintti – komea sipuli, komea kukinta

Hyasintteja on tarjolla todella voimakkaasti tuoksuvista lajikkeista lajikkeisiin, jotka eivät periaatteessa haise miltään. Kysy kukkakauppiaaltasi!

Valkoisen hyasintin raikkaus sopii kauniisti yhteen mullan pinnalle asetellun vihreän sammaleen kera.

Koska hyasintti on suhteellisen pieni kasvi, saa näyttävämmän istutuksen kun istuttaa ryhmän. Hyasintin kanssa samaan astiaan voi myös istuttaa juhlavan, valkoisen ritarinkukan.

Istutusta kastellaan maltillisesti, liika kastelu vain venyttää varsi, kuivuus saa taas kukat kuihtumaan ennen aikojaan.

Kun sipulit pesee puhtaaksi mullasta ja asetetaan maljakoihin, saadaan täysin erilainen ilme. Muista, että vain juurien tulee yltää veteen, itse sipuli haluaa pysytellä kuivana.

 Jos näyttää, että hyasintti aikoo ryhtyä kukkimaan liian aikaisin, siirtämällä ne viileämpään paikkaan ainakin öiksi, voi viivästyttää kukintaa.

Jouluruusu – arvokas leinikki

Tämän leinikinsukuisen perennan saa säilymään sisätiloissa pisimpään valossa, mutta viileässä paikassa. Kasvi istutetaan läpäisevään ja runsasravinteiseen multaan.

Kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana. Liika märkyys mädättää juuret ja varsien tyvet, siksi vettä tulee antaa vain aluslautasen kautta pari kertaa viikossa. Ylimääräinen vesi kaadetaan pois.

Normaalissa huoneenlämmössä jouluruusun kukat kuihtuvat nopeasti, joten sen ikää voi pidentää viemällä sen ainakin välillä viileään. Jouluruusu kukkii parhaimmillaan kuusi viikkoa.

Jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä.

Amaryllis – kuukaudessa jaloksi

Valkoisen amarylliksen rinnalla tummanpunainen on suosittu väri jouluna. Pilkulliset ja raidalliset lajikkeet sekä erilaiset roosan sävyt kasvattavat tosin suosiotaan.

Suosituinta on hankkia esikasvatettu kukkasipuli, joka istutetaan marraskuussa multaan.

Ennen istuttamista sipulin juuria on hyvä liottaa vuorokauden ajan vedessä. Astiaksi kannattaa valita painava ruukku, joka pitää korkeaksi kasvavan amarylliksen pystyssä. Ruukun pohjalla tulee olla reikä ja salaojitus esim. lekasorasta. Sipulista 1/3 jätetään näkyviin. Kasvualusta kastellaan kokonaan.

Amaryllista kasvatetaan pimeässä – sipuli peitetään kankaalla tai viedään koko ruukku pimeään, mutta lämpimään paikkaan.

Kun varsi tulee näkyviin, nostetaan amaryllis valoisaan paikkaan ja jatketaan kastelua kohtuullisesti.

Valoon kääntyvää amaryllistä on hyvä kääntää välillä ja tukea suureksi kasvavaa kukintoa.

VINKKI! Valkoista kukkaloistoa kotiin tuovat myös kielo, joulutähti, tasetit, tulppaanit ja tulilatva.

 


Ruukkuasetelma syksyksi ja sipuleja kevääksi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta/maahantuojilta

Syysistutukseen on järkevää valita kasveja, jotka pysyvät hyvinä vielä ensimmäisten yöpakkasten aikaan. Valittavana on monia hienoja ja kestäviä monivuotisia kasveja ja heiniä. Syyskukkien kukinnot eivät kestä kauan, joten niitä tärkeämpää on katsoa lehtien muotoja ja värejä. Lisäksi on paljon yksivuotisia kasveja, jotka tarjoavat istutukseen lisäväriä – jopa jouluun saakka. Ota valinnassa huomioon, että syyskukillakin on omat mieltymyksensä valon ja märkyyden suhteen.

Istuta syysruukkuun näitä:

• Koristeheinät liikkuvat kauniisti tuulessa ja kuura tarttuu niiden
tähkiin kauniisti.
• Yksi suosituimpia monivuotisia kasveja ruukuissa on keijunkukka,
josta löytyy useita punaisen eri sävyjä.
• Koristekaali on näyttävä, kylmää ja sateita hyvin kestävä kasvi eri
värimuunnoksineen.
• Astian reunalle, ja jopa reunan yli roikkumaan sopivat hopeavitja,
rönsyakankaali, suikeroalpi, muratti, kultapeippi ja lankaköynnös.
• Syksyllä kukkivia kasveja ovat asteri, syklaami, hortensia, krysanteemi,
valelyijykukka, isomaksaruoho, tulilatvan taranta-muodot.
• Hopeanväriä istutukseen tuovat hopeavitjan lisäksi italianolkikukka,
hopeakäpälä, hopealanka ja nyhähopeayrtti.

Istuta kevään sipuliruukku nyt:

Valitse ehjiä, terveitä ja lepotilassa olevia sipuleita. Tunnustele painelemalla kevyesti sormin. Terveen sipulin kaula ja pohjakin on kiinteä. Kuoren irtoaminen tai pienet pintakolhut eivät sen sijaan haittaa.

Sipulikoot vaihtelevat lajeittain. Suurista sipuleista saa komean kukinnan. Pieniä kukkasipuleita kannattaa sijoittaa omiin ryhmiinsä, ei niinkään sinne tänne sekaistutukseen, jolloin ne jäävät muiden varjoon.

Kukkasipulit pitää istuttaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Jos istutus ei voida heti tehdä, poista sipulit tiiviistä myyntipakkauksista ja säilyttää kuivassa, pimeässä, ilmavassa ja viileässä tilassa.

Sipulikukkien istuttamista ruukkuihin voi jatkaa koko syksyn, vielä marraskuunkin. Nosta tarvittaessa istutusastiat jäätymättömään tilaan. Varmista, että ruukun pohjassa on reikä ja salaojitus esimerkiksi leca-soralla. Möyhennä humuspitoinen, hiekkainen multa pehmeäksi ja lisää joukkoon tarvittaessa kukkasipuliravinnetta.

Sipulin istutussyvyys on kahdesta kolmeen kertaan sipulin koko. Istuta sipulit melko tiheään, mutta ei kosketuksiin toistensa kanssa. Kastele istutus, jos multa on rutikuivaa. Ylikastelun seurauksena voi olla sipulien mädäntyminen.

Ruukut saavat olla hyvin peitettyinä ulkotilassa ennen pakkasia ja talvehtia sen jälkeen viileässä (1–10 astetta) ja pimeässä. 


Kuumia kylmiä talvijuomia

Kuvat ja ohjeet Arla, Dansukker ja Affari

Lakritsiglögi

2 lakritsijuurta
4 tähtianista
2 dl intiaanisokeria
5 dl mustaherukkamehua
punaviiniä esim. jotain marjaista ja mausteista esim. pinot noir

Laita kattilaan mausteet, sokeri ja mehu. Keittele noin 40 minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja kuumenna nopeasti.

Appelsiini-munatoti

– Tämä munatoti juodaankin kylmänä, ja se maistuu sekä aikuisille että lapsille!
4 kananmunan keltuaista
½ dl hienoa sokeria
½ dl appelsiinitäysmehua
2 hyppysellistä suolaa
3 dl Arla kevytmaitoa (laktoositon maitojuoma)
jääpaloja
jauhettua kanelia

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri valkoiseksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mehu ja suola, ja sitten vatkaa maito sekaan. Lisää jääkuutioita neljään lasiin ja kaada munatotia niihin. Sirottele päälle jauhettua kanelia.

Piparkakkukahvi

– Herkullinen kuuma juoma kahvista, kaakaosta ja kermavaahdosta kruunataan piparkakkumurskalla.
1–2 tl piparkakkumaustetta
4 tl Dansukker Ruokokidesokeria
4 dl kuumaa, vahvaa kahvia
4 dl kuumaa kaakaota
1–2 dl kermavaahtoa
2 murskattua piparkakkua

Pane sokeri ja mauste neljään lasiin. Kaada päälle kahvi ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada joukkoon kaakao. Pane jokaiseen lasiin kermavaahtonokare ja ripottele pinnalle hieman piparkakkumurskaa.

 


Kurpitsaideaa!

Teksti Mira Halonen Kuvat Blomsterlandet

Koristekurpitsat sopivat somisteiksi muulloinkin kuin halloween-juhliin. Oikeiden kurpitsojen sijaan voit käyttää myös askartelukaupoista löytyviä paperimassasta muovailtuja kurpitsoja. Tässä sinulle ideoita, jotka saavat hyvälle tuulelle.

Kurpitsoja on monia lajikkeita, joiden ulkonäöt ja koot vaihtelevat runsaasti. Jokainen on myös yksilö kasvupaikan olosuhteiden ansiosta. Näin ollen muhkuraiset, pyöreät, raidalliset ja muuten vain erikoiset kurpitsat tarjoavat upeaa ainesta syksyn somisteisiin. Kauniita asetelmia saat muun muassa Hookeido-, Iron cup-, Patty Pan-, Flat Stiped- ja Spagetti-lajikkeista. Näiden, kuten muidenkin koristekurpitsojen tenho perustuukin pelkkää ulkonäköön, niissä ei ole hedelmälihaa juuri ollenkaan ja sen maku on kaikkea muuta kuin hyvä. Myynnissä on myös valmiita lajikesekoituksia, joista ei edes voi ennalta arvata, millaisia yllätyksiä kasvimaalle syksyksi kasvaa!

Kurpitsat sopivat heti sellaisenaan, tuoreina koristeiksi ulkotiloihin, ja säilyvät kauniina pitkään. Jos mielit tehdä asetelmia sisätiloihin, sinun kannattaa puhdistaa ja kuivattaa kurpitsa hyvin lämpimässä, pimeässä paikassa – kuten saunassa. Jotkut kurpitsat säilyvät tämän jälkeen vuoden, jotkut useammankin. Värien luonnollista kauneutta olen joskus korostanut suhauttamalla kurpitsan pintaan spraylakkaa.

 


Pääsiäis- ja keväthehkua kukin

 

Teksti Mira Halonen

Tulppaania saa kaupoista, huoltoasemilta ja marketeista. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota. Tulppaani symboloi kevään tuloa. Monet yhdistävät niihin myös iloisuuden, pirteyden, kauneuden ja tyylikkyyden.

Ritarinkukka on sipulikasvi, jota saa sekä ruukku- että leikkokukkana. Suurin osa Suomessa myytävistä ritarinkukista on kotimaisia. Runsaaseen värivalikoimaan kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen, kellertävä ja lohenpunainen. Kukat voivat olla myös monivärisiä.

Orvokin sesonki on kuumimmillaan heti vapun jälkeen. Useimmat orvokit ovat violetin värisiä ja sana violetti tulee ranskankielen sanasta ”violette” – orvokki. Yleensä pihoilla, parvekkeilla ja terasseilla olevat orvokit ovat 2-vuotisia tarhaorvokkeja, joita on sekä pieni- että isokukallisia. Osa lajikkeista on pystykasvuisia ja osa riippuvia.

Helmililja on pieni ja sievä, useimmiten sinikukkainen kevään sipulikasvi. Ruukkukasvina sen saatavuus ajoittuu helmikuun lopun ja pääsiäisen väliseen aikaan. Suurin osa helmililjoista on syvänsinisiä tai valkoisia, mutta on olemassa myös vaaleanpunertava lajike.

Hyasintit ovat helppohoitoisia, sillä ne seisovat sipulin päällä, joka antaa niille ravinteita sekä kosteutta. Hyasintit ovat kauniita istutettuina ryhmiin muiden kasvien ja kukkien, kuten mehiruusukkeen kanssa. Viime vuosina leikkohyasintti on yleistynyt keväisissä kukkakimpuissa!

Lumikelloja ja kevätlumipisaraa voi hankkia myös näin keväällä kasvussa olevina kasveina, jolloin voit sijoittaa niitä ruukkuihin. Syksyllä maahan sipuleina istutetut lumikellot sen sijaan saattavat antaa sinun odottaa parikin vuotta kauniita kukintojaan. Jos istuta kasvit ulos, on turvallisinta suojata ne keväällä kovimpia halloja vastaan.

Narsissit ovat parhaimmillaan varhaiskevään ulkokasveina, terassilla ja parvekelaatikoissa ruukkupuutarhassa. Narsissit kestävät kevään pikkupakkasia. Lannoitusta nämä kevään ruukkukasvit eivät tarvitse. Istuta sipulinarsissien juurelle esimerkiksi pitkään kukkiva tulilatva. Leikkonarsissi ilahduttaa puolestaan maljakossa, oikealla hoidolla vielä pääsiäisen jälkeenkin.