Kerättyä

Luonto inspiroi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

Luontoa ja pihailua rakastava ihminen tuo kodin sisätilojen sisustuksessakin esiin persoonallisuutensa. Se onnistuu erilaisilla tekstuureilla, luonnosta löytyneillä aarteilla ja tuotteilla, jotka ovat saaneet innoituksensa luonnosta.

Luonto nousikin ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Tutkimuksen teetti 6/2017 Taloustutkimuksella Suomalaisen Työn Liitto. Seuraavina tulivat kierrätys, juhlapyhät, trendit, ulkomaan matkat ja kansanperinteet.

Luonto on myös monelle suunnittelijalle inspiraation lähde. Useissa tuotteissa voi nähdä vaikutteita kesäöistä, metsistä, kallioilta, vesistöistä, pelloilta ja kukkakedoilta. Niistä löytyy sielunmaisemia monelle ihmiselle ja moneen tunnelmaan.

Lue ideat luonnon inspiroimaan sisustukseen Terassin 7/2017 numerosta!

 


Tuoksuva puutarha

Koonnut pihasuunnittelija Heidi Hannus, villagarden.fi

Nyt suosioon ovatkin nousemassa meditaatio ja terapiapuutarhat, joissa huomioidaan asukkaidensa mieltymykset ihan niistä muistoista, jotka pitivät sisällään. Tuoksuvan puutarhan suunnittelun voi aloittaa miettimällä minkälaisesta tuoksusta pidät kauniita ja ihania asioita. Esimerkiksi sitruunan tuoksua saat istuttamalla sitruunamelissaa, helokkeja, väriminttua, tulikruunua ja mooseksenpalavaapensasta. Vaniljan aromia puutarhaan tuovat heliotrooppi ja purppurapunalatva. Hunajaista herkkua levittävät tuoksupielus, lehtosinilatva ja kaukasianpitkäpalko.

Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen istutuspaikka. Paras paikka on oleskelualueiden ja kulkureittien varrella, jolloin kasveja on myös helppo kosketella. Istuta kasvit niin sanottuihin tuoksuvanoihin, jossa huomioit tuulensuunnat. Tee kasveista lisäksi tuoksuperheitä, kuten hedelmäiset tuoksut tai yrttiset tuoksut. Voit myös yhdistellä tuoksuja tiettyihin väreihin, jotka sopivat yhteen. Esimerkiksi keltaiset kukat ja sitruunan tuoksu.

Pitkään saunalla on pärjätty pelkillä kynttilöillä, nyt lisävaloa antamaan löytyi Airamin köysilamput. Tänä kesänä tuli markkinoille Piipon musta köysi, johon perhe ihastui heti – siitä luotiin kaiderantasaunan ulkoportaiden yhteyteen.

SOPIVIA LAJEJA OVAT MM.

Puut ja pensaat: Pihasyreeni, Poppeli, Omenapuut, Pihajasmike, Kameliajasmike, Pikkujasmike, Mooseksenpalavapensas, Kilsepensas, Mustialanruusu ’Minette’, Bourbonruusu ’Louis Odier’, Ranskanruusu ’Cardinal de Richelieu’, Suviruusu ‘Poppius’, Mökinruusu, Torniolaaksonruusu, Höyhenpensas.

Perennoja: Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’, Jalopionit, Laventeli, Kaunopunahattu, Tuoksuorvokki, Kissanminttu, Mirrinminttu, Illakko, Leimut, Väriminttu, Tulikruunu, Lehtosinilatva, Kaukasianpitkäpalko, Tuoksukurjenpolvi, Myskimalva.

Köynnöksiä: Tuoksuköynnöskuusama, Tuoksuherne, Kiinanlaikkuköynnös, Varjomuratti, Köynnösruusut, Kärhöt, Kiinanlaikkuköynnnös, Humala.

 


Kukkia kakkuihin ja muihin leivonnaisiin

Teksti Mira Halonen Kuvat Noora Qvick ja Shutterstock

Kerää syötävät kukat mieluiten aamulla esim. minigrip-pussiin, kun kasvien nestejännitys on korkealla. Ennen ruoanvalmistusta kukista on poistettava huonot osat ja ne on huuhdeltava huolellisesti viileässä vedessä ja nostettava keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Irrota kukat tai terälehdet varsista.

Valitse aina myrkyttömiä kukkia. Tästä huolimatta kukkien varret voi kietaista kelmuun tai kukat voi asettaa tarkoitukseen suunniteltuihin tuppiin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää syötäviä kukkia.

Kaikista voimakastuoksuisimmat kukat, kuten ruohosipulin tupsu kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jotkin kukat ovat lisäksi hyvin värjääviä kostuessaan, kuten pelargonia, jolloin sekin kannattaa asetella ruokaan viime tipassa. Voimakkaat kasvit käyvätkin parhaiten suolaisten tarjottavien, esimerkiksi voileipäkakun kera kun taas makeahkolle tuoksuvat kukinnot sopivat jälkiruokiin ja makeisiin leivonnaisiin ja juomiin.

Kokeile: kehäkukka, kurkkuyrtti, kääpiösamettikukka, tarhaorvokki, köynnös- tai pensaskrassi, mansikka, ruusu, syreeni, auringonkukka, herneenverso kukkineen.

 


Onnistunut kattaus

kattaus_iso_2

Teksti Mira Halonen

Harjoittelun avulla opit loihtimaan kattauksia, joissa silmä lepää, mutta on mukana jotain omaleimaista. Nappaa kymmenen vinkkiä juhlavalmistelujesi tueksi.

  1. Huoliteltuun kattaukseen kuuluu aina pöytäliina. Hyvin suosittu pellava on raikas ja sopivan yksinkertainen materiaali, joka laskeutuu kauniisi.
  2. Käytä ehdottomasti posliiniastioita. Lainaa, jos sinulla ei ole omia, mutta jos kutsut vieraita usein, investointi kunnon astiastoon kannattaa.
  3. Luo pöydälle kiinnostava keskipiste. Se voi koostua yhdestä tai useasta osasta ja sisältää erilaisia elementtejä. Esimerkiksi asetelma oksasta, maljakosta ja kynttilästä. Säilytä keskustelijoiden näköyhteys toisiinsa.
  4. Panosta sopiviin ruokailuvälineisiin. Joskus ne ovat syömäpuikot, toisinaan taas isoäidin pöytähopeat. Tarkista oikeat sijoittelut.
  5. Valitse teema. Kausiluonteinen tai satunnainen. Se antaa ideoita kattaukseen, illan ohjelmaan ja pukeutumisen kantaen läpi kutsujen yhdistävänä tekijänä.
  6. Muista servetit. Kankaiset kertovat vaivannäöstäsi, mutta paperisissakin on näyttäviä ja esimerkiksi kynttilöiden kanssa yhteensopivia vaihtoehtoja. Opettele muutama taittelumalli.
  7. Keskustelun sujuminen kuuluu osana juhlien emännän roolia. Parhaiten se onnistuu miettimällä ja merkitsemällä istuinpaikat etukäteen.
  8. Laseissa tärkeintä on puhtaus, mutta kokemus osoittaa, miten erilailla eri juomille tarkoitetut lasit tuovat niiden parhaat ominaisuudet esiin. Kristalli on aina juhlavaa niin viini- kuin vesilaseissakin!
  9. Hanki vain laadukkaita kynttilöitä, jotka eivät savuta tai valuta ja kynttilänjalkoja, jotka nostavat kynttilät oikeuksiinsa.
  10. Mieti värejä. Kuinka esimerkiksi lautanen sopii yhteen ruuan kanssa, millaisia somisteita on tarjolla, millaisen tunnelman haluat luoda?
kattaus_11kattaus_10kattaus_8
kattaus_4kattaus_5kattaus_6
kattaus_2kattaus_3kattaus_1

 


Hurmaavat minipuutarhat

minipuutarhat

Teksti Eeva Ek

Huipputrendikkäisiin, lasimaljoihin rakennettuihin minipuutarhoihin on helppo rakastua. Mikrokokoinen vihermaailma viehättää kauneudellaan, erilaisuudellaan, suunnittelun ja rakentamisen hallittavuudella. Satumaata muistuttava minipuutarha on helppoa ja huokeaa rakentaa itse. Ne vievät vain pienen tilan, vaativat vain vähän kastelua ja ovat muutenkin helppohoitoisia. Puutarhojen rakennusosia aina maljoista itse kasveihin myydään niihin erikoistuneissa verkkokaupoissa. Inspiroidu sinäkin ja toteuta itse. Tulosta ohjeet pdf-muodossa.

minipuutarhat1minipuutarhat3minipuutarhat2