Erikoisteemat

Rakenna kesäkeittiö

Teksti ja kuvat Mira Halonen

Kivitalon ulkotiloihin haluttiin suojaisa paikka ruoanlaitolle ja ruokailulle. Tätä varten rakennettiin kesäkeittiörakennus olemassa olleen terassin yhteyteen.

Perustuksissa käytettiin AX-Designin Kanto-terassijalkoja. Kesäkeittiön väritys mukailee kodin ulkopintoja, sisälle valittiin vaalean rinnalle harmaata hieman lämpimämpää tervamaisen ruskeaa – kaikki Teknoksen valikoimista. Kesäkeittiöön vedettiin myös sähköt valaisimia ja terassilämmitintä varten.

Kauniilla ilmalla lasiovet saavat olla apposen auki, ja joko tiskialtaalla varustettu Purus Garden -työtaso tai kaasugrilli vedetään kokonaan ulos ja nautitaan ruoanlaitosta taivasalla. Näin myös sisäpuolelle mahtuu kattamaan vaikka 12 hengelle.

Yhtä lailla aamuisin kuin iltaisinkin sytytetään tuli kesäkeittiön seinälle asennettuun Takkahengen Golf-biotakkaan, joka tuo elävän liekin tunnelmaa irtokynttilöitä turvallisemmin. Aamiaiskattaukseen valittiin pellavaliinan päälle Lahtelaisesta Millan Putiikista keltaiset tabletit, Lexingtonin servettirenkaat ja Riviera Maisonin servetit, joiden sävyt sointuvat tämän kesän tehosteeksi valittuihin Linumin tyynynpäällisiin.

Vihreää on saatu terassille istuttamalla kesäkukkia Sisustaulkona.fi:n isoihin Elhon ruukkuihin, joissa viihtyvät vaikka pikkupuutkin. Terassin kalusteet on hankittu periaatteella ”joka vuosi jotakin” ja vaikka materiaalit ja valmistajat vaihtelevat, värimaailma on yhtenäinen. K-raudan Cello Comfy -keinutuolit ja matala Alicante-pöytä, Fatboyn riippumatto Vepsäläiseltä, Flow-riipputuolit Lähdesmäeltä ja I/O Livingin Circulo-päivävuode saavat niin nuoret kuin isovanhemmatkin viipyilemään yhdessä vielä hetken vaikka kahvin ja sanomalehden kanssa.

 


Aurinkosuojaus

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta

Aurinkosuojat vähentävät UV-säteilyn määrää, mikä saattaisi aiheuttaa terveyshaittoja ja vaurioittaa materiaaleja ja haalistaa värejä. Niiden käyttö vaikuttaa myös kodin valaistus-, lämmitys- ja jäähdytystarpeeseen.

Asuintilojen yhteyteen asennettavat markiisit ja screenkaihtimet ovat suosittuja. Ne varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tämän vuoksi ne säästävät jäähdytykseen käytettävää energiaa. Tyypillistä markiiseille ja screenkaihtimille on, että muoviset ja kankaiset tekstiilit voi laskostaa, rullata tai vetää sivuun, kun niitä ei tarvita. Kankaissa on paljon laadullisia eroja. Uusimmat hyödyntävät nano- ja teflonkäsittelyjä, jotka helpottavat ja vähentävät hoidon tarvetta. Teknisillä ratkaisuilla ja automatiikalla saadaan helppokäyttöisyyttä, mutta ne toki nostavat tuotteiden hintoja. Jos kodin ulkopuoliset asennukset eivät tule kysymykseen, muista myös ikkunan sisäpuolelle asennettavat erilaiset kaihtimet ja laskos- ja paneeliverhot.

Pihaan ja puutarhaan tarkoitetut, jatkuvaan käyttöön ja sään vaihteluille suunnitellut aurinkovarjot helpottavat hellettä tehden terassihetkestä viileämmän ja miellyttävän. Varjot suojaavat myös pieniltä kesäisiltä sadekuuroilta. Akryyli- tai polyesterikankaan on hyvä ollakin käsitelty hometta ja likaa hylkiväksi. Jos haluat useamman kuin yhden kauden kestävän ratkaisun, kiinnitä huomiota myös rungon ja mekanismin laatuun. Laadukkaan varjon tunnistaa usean vuoden takuusta. Mieti myös aurinkovarjon puhdistusta ja säilytystä – tarvitsetko esimerkiksi suojapussin? Muista myös tukeva ja kestävä aurinkovarjon jalka ettei ensimmäinen tavallista voimakkaampi tuuli riko sijoitustasi. Pergolaan tai esimerkiksi puihin kiinnitettävät purjeet ovat edullinen ja nopea ratkaisu, eikä purjeen varastointi vie paljoa tilaa. Purjeen voi helposti ommella myös itse. Purjeiden kohdalla kannattaa kiinnittää myös huomiota laatuun, sekä kankaan että kiinnitysrenkaiden ja nyörien. Jos ompelet itse, kysy kangaskaupasta erityisesti terassin katokseksi, kalusteisiin ja seiniksi sopivia kankaita.

 


Sisusta luonto kotiin

luonto-sis_3

Koonnut Mira Halonen

Eksoottiset ja villit eläimet koristavat nyt trenditietoisten koteja kullan ja pronssin sävyissä. Luo oma viidakko elefantti-kynttilänjalalla (H&M), koristelautasilla, tai pintaremontilla: ruusunpunainen tammiparketti (Timberwise) ja maalaamalla lastenhuone (Tikkurila).

luonto_sis-1 luonto_sis-7 luonto_sis-8

Sarvipäät ovat suosittuja jopa kattauksessa (IHR). Lisäksi astiat (Sagarofm) ja monet pöytäliinat ja muut kodin tekstiilit ovat saaneet inspiraationsa Suomen luonnosta (Eurokangas), joka näkyy niin muodoissa kuin kuoseissa.

luonto_sis-2 luonto_sis-4 luonto_sis-10

Seinäkoriste voi olla myös käytännöllinen ripustuspaikka (Rikkitikkishop). Metsän vihreä on toistunut tänä vuonna usein, myös luonnonmateriaalisissa torkkupeitoissa ja koristetyynynpäällisissä. Luonnosta löytää myös materiaalit omatekoisiin kukkakimppuihin ja persoonallisiin sisustuksiin (CosyLiving).

luonto_sis-3 luonto_sis-5 luonto_sis-6

Iloisuutta värillä

muutoskohde2

Teksti ja kuvat Suvi Tuokko

Ammattilaiset suunnittelevat ja toteuttavat upeita pihoja ympäri Suomea. Niitä esitellään laajasti joka vuosi Terassi-lehdessä. Nappaa ideat omaan ulkotilaasi tai kutsu ammattilainen apuun!

Oululaistontin perustana on hyväpohjainen metsämaasto. Kokoa pihalla on kokonaisuudessaan reilut 1 000 m2.

Talon asukkailla oli haaveissa selkeä ja moderni piha, joka kuitenkin tulvisi iloa ja energiaa arkeen. Kasvillisuutta sai olla, mutta se ei saisi tehdä pihasta kovin työlästä hoidettavaa.

Pihasuunnittelija Suvi Tuokko näki tontin korkeuserot mahdollisuutena ja ihastui asukkaiden esittämään toiveeseen rohkeasta värimaailmasta. Suunnittelussa piha päädyttiin jakamaan eri tasoihin, joka luo tilaan toimivuutta ja selkeyttä. Päämateriaaliksi valikoitui sävyttämätön betoni, josta myös valettiin pihan jykevät istutusaltaat ja porrastukset.

Takapihan tilavalla oleskelupihalla on kokoa reilut 45 m2, jota talon seinustalla kiertävä terassialue kasvattaa vielä puolella. Tila toimii nyt perheen olohuoneen jatkeena.

Talon ulkopinnoille tehosteväriksi valikoitunut vahva oranssi lämmittää oleskelupihaa ja toistuu kasvillisuuden värimaailmassa.

Kasvilistalta löytyy muun muassa pioneja, jaloangervoja ja valloittavia unikkoja.

Terassin laudoitus toteutettiin viistosti seinän suunnasta, joka luo illuusion laajasta terassipinnasta ja ohjaa katsetta oleskelupihan suuntaan.

Betonikivien toimituksesta jääneistä kuljetuslavoista rakennettiin terassille sohva, johon näppäräkätinen perheen äiti ompeli ihastuttavat pehmusteet ja tyynyt. Pihavalaistuksessa käytettiin terassin katosta roikkuvia sisustuksellisia, industrial-henkisiä valaisimia.

muutoskohde4muutoskohde5muutoskohde6

 


Tekstiilit nyt

tekstiiliuutuudet3

Koonnut Mira Halonen

Skandinaavinen kevät on viileitä pastellisävyjä. Myymälät täyttyvät ruusukvartsin ja kivipestyn farkun väreissä hehkuvista koristetyynyistä. Luonto on vahvasti läsnä niin materiaaleissa kuin esimerkiksi printeissä. Muun muassa hauskat eläinaiheilla kuvitetut pyyhkeet voivat olla puuvillan ja pellavan sekoitusta.

Tekstuureissa ollaan hillityllä linjalla, mutta joitakin kontrastin tuojia sentään löytyy. Eniten tuntumaa lienee jalkojen alle, sillä erityisesti villasta, meriheinästä ja sisalista tehdyt matot ovat suosittuja.

Pääasia on, että kauniit tekstiilit ovat näkyvillä niin sohvalla kuin sängyssäkin. Kauniit lakanat saavatkin viipyilemään vuoteessa aamuisin ja ihailemaan kepeiden valoverhojen välistä siivilöityvää luonnonvaloa.

tekstiiliuutuudet5

 tekstiilit8tekstiilit4tekstiilit2