Erikoisteemat

Luonto lähelle

Pihan suunnittelu ja kuvat Maija Pelkonen

Helsinkiläisen lapsiperheen piha rajoittuu ihanasti metsikköön, joka antaa luonnollisen ja rauhoittavan taustan oleskelulle. Tämän haluttiin ehdottomasti tulevan osaksi talon taakse jäävää piha-aluetta. Kallio ja kanervat sekä heinät saisivat näkyä ja jopa tulla lähemmäksi. Mitään syytä esimerkiksi aidan rakentamiselle ei siis ollut, vaan leikki-ikäiset lapset saavat puuhastella lähimetsikössäkin. Sen sijaan naapuriin suuntaan kaivattiin hieman näkösuojaa.

Kallion tuntumasta löytyi hyvä tasainen paikka liuskekiveykselle, kuin jatkoksi kalliolle. Kalliota kaivettiin jopa hieman lisää esiin. Altanlaatalla toteutetun liuskekiveyksen ympärille lisättiin kaistaleet kunttaa pehmentämään nurmen ja metsämaaston rajaa. Maahan asennettiin myös pihavalot, jotka kohdistettiin valaisemaan iltaisin upeaa kalliota.

Näkösuoja naapuriin suuntaan toteutettiin istuttamalla ryhmään muun muassa muutama tiivis tuija. Lisäksi pihaan tuli hortensiapensaita, pilarikatajia ja kukkiva koristekirsikka. Pihan keskiosa jätettiin nurmikolle. Se toteutettiin siirtonurmella, jolloin saadaan nopeasti lapsiperheelle toimiva ja näyttävä peli- ja leikkialue.

Myös rakennuksen yhteydessä olevan terassin eteen ladottiin Altan laattaa estämään nurmikon kulumista. Varaston seinustan vierustalle päädyttiin tekemään sora-alue, jossa voi säilyttää puutarha- ja leikkitavaroita. Talon etupuolella sisäänkäynti ja autopiha kivettiin kalanruotoladonnalla.

 


Lasiterassit

Teksti Mira Halonen

Lasiterassia ei kannata valita halvimman tarjouksen perusteella, vaan miettiä ensisijaisesti terassin sijoittamista tontille. Valitse sitten pihan tyyliä ja käyttöä parhaiten vastaava vaihtoehto. Kyseeseen voi tulla olemassa olevan terassin tai muun ulkotilan lasittaminen, kokonainen uusi erillinen ”ulkohuone” tai valmiista moduuleista koottava lasiterassipaketti talon yhteyteen. Sitten tuleekin miettiä lasituksen käyttöajankohtaa.

Ympärivuotiseen käyttöön sopii talvilasitus. Se rakentuu kahdesta 4 millimetrin turvalasielementistä, joiden välissä on 12 millin paksuinen argonkaasurako. Talvilasit ovat energiapinnoitettuja, joten lämpö pysyy pidempään sisällä ja pinnoite myös ehkäisee kosteuden tiivistymistä lasin pinnalle. Talvilasien erityskykylukema on 1,3. Talvielementein varustettuihin liuku-oviin voidaan asentaa myös termostaatilla toimiva lämpökaapeli, joka tunnistaa lämpötilan ja säätää lämmön sen mukaan.

Kevät–syksy-laseilla terassista nauttii jo suuren osan vuodesta ja pidennetty kesä sopii nimensä mukaisesti kesän pidentämiseen alkusyksyn puolelle. Kevät–syksy-lasityyppi koostuu eristyslasikasetista joka rakentuu talvilasin tavoin kahdesta 4 mm energialasista. Kevät–syksy-elementeissä lasien väliin jää 9 mm paksuinen ilmarako. Kevät–syksy-lasien eristyskykylukema on 3,0.

 


Kulku- ja oleskelualueiden katteet

Teksti Mira Halonen

Päällystevalikoimista löytyy suuri valikoima elementtejä, eikä eri pinnoitemateriaalien yhdistämistä ei tarvitse arkailla. Yhdistelemällä muotoja, värejä ja kuviointeja pihan luonteeseen syntyy se omannäköinen ja itselle toiminnallisin kokonaisuus.

Helppohoitoinen pinnoitemateriaali on laatta. Laatoissa on hyvin paljon valinnanvaraa koon, kuvion ja värin suhteen. Laatoituksen teettäminen ammattilaisella on melko kallista, mutta lopputulos kestää puutarhanomistajalta toiselle. Tiilet ja betonikivet ovat myös kestäviä, pitkäikäisiä ja huolettomia. Tiilistä voi latoa houkuttelevia kuvioita ja hyvinkin kiemurtelevia polkuja. Sekä laatoissa että betonikivissä tulee tarkastaa niiden pakkasenkestävyys, kuormituksen kesto esimerkiksi ajoväylällä ja muistaa kunnon perustukset! hyvin tehty työ palkitsee, kiveykselle ei ilmesty painaumia eikä väleissä rehota rikkaruohot. Kaikkein suurimmat laatat sopivat suoriin riveihin, kurveihin valitaan pienempiä kappaleita.

Kyllästetty puu sopii oleskelualueelle, jonka haluat kohoavan hieman maantasosta, tulee rinteeseen tai et halua tehdä niin tasaista pohjatyötä kuin laatoitus tai tiili vaatii. Lopputulos kestää useita vuosia ja alue vaatii vain vähän huoltoa. Puiseen patioon voi yhdistää vaikka sorapolut. Sora on kaunis materiaali esimerkiksi perinnepihoille, mutta myös moderniin kaupunkipihaan. Sen asentaminen on nopeampaa ja halvempaa kuin monien muiden katteiden. Näin toteutettu puutarhapolku on myös hyvin luonnollisen näköinen ja sen voi toteuttaa mihin muotoon tahansa. Rikkaruohojen kurissapitämiseksi soran alle asetetaan suodatinkangas. Polun reunoille voi asentaa lankut pitämään soran paikoillaan. Soravalikoima on hyvin laaja!

 


Kattoterassi nousi maisemiensa tasolle

Teksti Mira Halonen kuvat ja suunnittelu Maija Pelkonen

Helsingin merenrantamaisemissa on hulppean kokoinen kattoterassi, joka koki upean muodonmuutoksen. Ison terassin haittapuolia olivat vain aukea paikka ja silloin tällöin voimakas tuuli, sade ja polttava aurinko. Taloyhtiö rajoitti suunnittelua vain siten, ettei naapurien näkymiä merelle saanut peittää.

Terassin katteeksi valittiin tummanharmaa komposiittilaudoitus. Se toteutettiin mahdollisimman tiukkaan, ja reunoille asennettiin verkot estämään alustan likaantumista roskilta. Sadevesi valuu kaivoon, sen kohdalle tehtiin luukku huoltotoimia varten. Kaikkiaan noin 30 neliön ala sai komposiittia ylleen.

Oleskelupaikan reunalle, rottinkituolien taakse toteutettiin istutuslaatikko noin 50–60 senttiä korkeana. Näihin valittiin vain näihin oloihin sopivia niin sanotusti varmoja valintoja kuten kääpiövuorimäntyä ja villiviiniä.

Reuna-alueelle, noin kahdeksan neliön verran, levitettiin soraa. Soran päälle asetettiin luonnonkiviä.

Valkoinen koristekivi kehystää kauniisti ruokailuryhmän alla olevaa kaarevaa terassilaudoitusta. Sitä käytettiin myös kattamaan Torres-valoruukut tekopuksipuineen.

Ruokailua varten hankittiin valkoharmaat Leone-kalusteet. Kahden polyrottinkisen nojatuolin ja rahien sekä lasikantisen pöydän setti on nimeltään Sand.

 


Rakenna kesäkeittiö

Teksti ja kuvat Mira Halonen

Kivitalon ulkotiloihin haluttiin suojaisa paikka ruoanlaitolle ja ruokailulle. Tätä varten rakennettiin kesäkeittiörakennus olemassa olleen terassin yhteyteen.

Perustuksissa käytettiin AX-Designin Kanto-terassijalkoja. Kesäkeittiön väritys mukailee kodin ulkopintoja, sisälle valittiin vaalean rinnalle harmaata hieman lämpimämpää tervamaisen ruskeaa – kaikki Teknoksen valikoimista. Kesäkeittiöön vedettiin myös sähköt valaisimia ja terassilämmitintä varten.

Kauniilla ilmalla lasiovet saavat olla apposen auki, ja joko tiskialtaalla varustettu Purus Garden -työtaso tai kaasugrilli vedetään kokonaan ulos ja nautitaan ruoanlaitosta taivasalla. Näin myös sisäpuolelle mahtuu kattamaan vaikka 12 hengelle.

Yhtä lailla aamuisin kuin iltaisinkin sytytetään tuli kesäkeittiön seinälle asennettuun Takkahengen Golf-biotakkaan, joka tuo elävän liekin tunnelmaa irtokynttilöitä turvallisemmin. Aamiaiskattaukseen valittiin pellavaliinan päälle Lahtelaisesta Millan Putiikista keltaiset tabletit, Lexingtonin servettirenkaat ja Riviera Maisonin servetit, joiden sävyt sointuvat tämän kesän tehosteeksi valittuihin Linumin tyynynpäällisiin.

Vihreää on saatu terassille istuttamalla kesäkukkia Sisustaulkona.fi:n isoihin Elhon ruukkuihin, joissa viihtyvät vaikka pikkupuutkin. Terassin kalusteet on hankittu periaatteella ”joka vuosi jotakin” ja vaikka materiaalit ja valmistajat vaihtelevat, värimaailma on yhtenäinen. K-raudan Cello Comfy -keinutuolit ja matala Alicante-pöytä, Fatboyn riippumatto Vepsäläiseltä, Flow-riipputuolit Lähdesmäeltä ja I/O Livingin Circulo-päivävuode saavat niin nuoret kuin isovanhemmatkin viipyilemään yhdessä vielä hetken vaikka kahvin ja sanomalehden kanssa.