Erikoisteemat

Pihasäilytysideoita

Teksti Olivia Halonen Kuvat valmistajilta

Pihalle kaivataan säilytystiloja. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla rumia ja tylsiä, vaan voit käyttää värejä ja kekseliäisyyttä. Varastoa siivotessasi huomaa, että vanhoista laatikoista ja talikoista voi luoda uutta säilytystilaa. Hyödynnä esimerkiksi ovien sisäpinnat ripustamalla niihin pihanhoitovälineitä. Naulakot syntyvät vaikka vanhoista työkaluista! Kauniita tavaroitahan ei tarvitse edes piilottaa vaan niistä voi koota asetelmia puutarhaan.

 


Keittiö kesäksi

Koonnut Mira Halonen

Toimivuus on keskeinen keittiön suunnitteluperiaate, myös ulkona. Eikä aina tarvitse tehdä kallista ja suurellista, sillä kevyet ja siirreltävät ratkaisut toimivat vallan hyvin. Nappaa 10 vinkkiä nopean kesäkeittiön luomiseen!

1. Sijoita ruuanlaittopiste sisätilojen välittömään läheisyyteen, niin tarvikkeet on helppo tuoda ulos.
2. Kun perustarvikkeet kuten mausteet, leikkuulauta, veitset, pihdit ja lastat ovat valmiina, sinun tarvitsee tuoda ulkokeittiöön vain tuoreet raaka-aineet kuten liha.
3. Kasvimaan tai yrttiruukkujen läheisyys varmistaa tuoreiden ainesten napsimisien mukaan.
4. Ilta-auringossa ja tuulensuojassa on mukavinta kokata, kaunis maisema on aina plussaa.
5. Tärkeimmät työskentelyalueet ovat keittopiste, työpöytä ja mahdollinen tiskauspaikka.
6. Säilytystilaa kesäkeittiössä ei välttämättä tarvita vaan tarvikkeet ja astiat voi kuljettaa puulaatikossa tai kätevällä tarjoiluvaunulla.
7. Ulkokeittiölle ja ruokaryhmälle tulee varata tilaa vähintään 3 x 5 metriä. Grilli vaatii noin 150 cm, ja kokkauspisteen eteen tulee varata vähintään 130 cm vapaata kulkutilaa.
8. Tiskaukseen riittää minimissään pari vatia ja vesisäiliö tai puutarhaletkun pää. Käytetyn veden voi kipata vaikka kukkapenkkiin.
9. Ulkokeittiössä on hyvä olla sähköt, koska elokuussa voit kaivata terassilämmitintä ja valaisinta. Pistorasiaa voi tarvita myös blenderille, sähkösavustimelle tms.
10. Ruoanlaitossa syntyy aina myös roskaa. Sijoita työskentelytason alle kannelliset kierrätysastiat.

 


Luonto lähelle

Pihan suunnittelu ja kuvat Maija Pelkonen

Helsinkiläisen lapsiperheen piha rajoittuu ihanasti metsikköön, joka antaa luonnollisen ja rauhoittavan taustan oleskelulle. Tämän haluttiin ehdottomasti tulevan osaksi talon taakse jäävää piha-aluetta. Kallio ja kanervat sekä heinät saisivat näkyä ja jopa tulla lähemmäksi. Mitään syytä esimerkiksi aidan rakentamiselle ei siis ollut, vaan leikki-ikäiset lapset saavat puuhastella lähimetsikössäkin. Sen sijaan naapuriin suuntaan kaivattiin hieman näkösuojaa.

Kallion tuntumasta löytyi hyvä tasainen paikka liuskekiveykselle, kuin jatkoksi kalliolle. Kalliota kaivettiin jopa hieman lisää esiin. Altanlaatalla toteutetun liuskekiveyksen ympärille lisättiin kaistaleet kunttaa pehmentämään nurmen ja metsämaaston rajaa. Maahan asennettiin myös pihavalot, jotka kohdistettiin valaisemaan iltaisin upeaa kalliota.

Näkösuoja naapuriin suuntaan toteutettiin istuttamalla ryhmään muun muassa muutama tiivis tuija. Lisäksi pihaan tuli hortensiapensaita, pilarikatajia ja kukkiva koristekirsikka. Pihan keskiosa jätettiin nurmikolle. Se toteutettiin siirtonurmella, jolloin saadaan nopeasti lapsiperheelle toimiva ja näyttävä peli- ja leikkialue.

Myös rakennuksen yhteydessä olevan terassin eteen ladottiin Altan laattaa estämään nurmikon kulumista. Varaston seinustan vierustalle päädyttiin tekemään sora-alue, jossa voi säilyttää puutarha- ja leikkitavaroita. Talon etupuolella sisäänkäynti ja autopiha kivettiin kalanruotoladonnalla.

 


Lasiterassit

Teksti Mira Halonen

Lasiterassia ei kannata valita halvimman tarjouksen perusteella, vaan miettiä ensisijaisesti terassin sijoittamista tontille. Valitse sitten pihan tyyliä ja käyttöä parhaiten vastaava vaihtoehto. Kyseeseen voi tulla olemassa olevan terassin tai muun ulkotilan lasittaminen, kokonainen uusi erillinen ”ulkohuone” tai valmiista moduuleista koottava lasiterassipaketti talon yhteyteen. Sitten tuleekin miettiä lasituksen käyttöajankohtaa.

Ympärivuotiseen käyttöön sopii talvilasitus. Se rakentuu kahdesta 4 millimetrin turvalasielementistä, joiden välissä on 12 millin paksuinen argonkaasurako. Talvilasit ovat energiapinnoitettuja, joten lämpö pysyy pidempään sisällä ja pinnoite myös ehkäisee kosteuden tiivistymistä lasin pinnalle. Talvilasien erityskykylukema on 1,3. Talvielementein varustettuihin liuku-oviin voidaan asentaa myös termostaatilla toimiva lämpökaapeli, joka tunnistaa lämpötilan ja säätää lämmön sen mukaan.

Kevät–syksy-laseilla terassista nauttii jo suuren osan vuodesta ja pidennetty kesä sopii nimensä mukaisesti kesän pidentämiseen alkusyksyn puolelle. Kevät–syksy-lasityyppi koostuu eristyslasikasetista joka rakentuu talvilasin tavoin kahdesta 4 mm energialasista. Kevät–syksy-elementeissä lasien väliin jää 9 mm paksuinen ilmarako. Kevät–syksy-lasien eristyskykylukema on 3,0.

 


Kulku- ja oleskelualueiden katteet

Teksti Mira Halonen

Päällystevalikoimista löytyy suuri valikoima elementtejä, eikä eri pinnoitemateriaalien yhdistämistä ei tarvitse arkailla. Yhdistelemällä muotoja, värejä ja kuviointeja pihan luonteeseen syntyy se omannäköinen ja itselle toiminnallisin kokonaisuus.

Helppohoitoinen pinnoitemateriaali on laatta. Laatoissa on hyvin paljon valinnanvaraa koon, kuvion ja värin suhteen. Laatoituksen teettäminen ammattilaisella on melko kallista, mutta lopputulos kestää puutarhanomistajalta toiselle. Tiilet ja betonikivet ovat myös kestäviä, pitkäikäisiä ja huolettomia. Tiilistä voi latoa houkuttelevia kuvioita ja hyvinkin kiemurtelevia polkuja. Sekä laatoissa että betonikivissä tulee tarkastaa niiden pakkasenkestävyys, kuormituksen kesto esimerkiksi ajoväylällä ja muistaa kunnon perustukset! hyvin tehty työ palkitsee, kiveykselle ei ilmesty painaumia eikä väleissä rehota rikkaruohot. Kaikkein suurimmat laatat sopivat suoriin riveihin, kurveihin valitaan pienempiä kappaleita.

Kyllästetty puu sopii oleskelualueelle, jonka haluat kohoavan hieman maantasosta, tulee rinteeseen tai et halua tehdä niin tasaista pohjatyötä kuin laatoitus tai tiili vaatii. Lopputulos kestää useita vuosia ja alue vaatii vain vähän huoltoa. Puiseen patioon voi yhdistää vaikka sorapolut. Sora on kaunis materiaali esimerkiksi perinnepihoille, mutta myös moderniin kaupunkipihaan. Sen asentaminen on nopeampaa ja halvempaa kuin monien muiden katteiden. Näin toteutettu puutarhapolku on myös hyvin luonnollisen näköinen ja sen voi toteuttaa mihin muotoon tahansa. Rikkaruohojen kurissapitämiseksi soran alle asetetaan suodatinkangas. Polun reunoille voi asentaa lankut pitämään soran paikoillaan. Soravalikoima on hyvin laaja!