Erikoisteemat

Maton käyttö ulkotilassa

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajien

Terassille, parvekkeelle tai muualle ulkotilaan sopivat matot viimeistelevät ulko-oleskelutilasi miellyttäviksi. Matto sekä parantaa terassin ilmettä, että luo mukavat puitteet nauttia auringonsäteistä. Se on jalan alla pehmeä ja vähentää esimerkiksi lautarakenteisen terassin alta tulevaa vetoa. Matto myös suojaa terassia kulumiselta ja vähentää siten terassin käsittelyn tarvetta.

Armottomat säänvaihtelut vaativat kuitenkin ulkotiloihin sijoitettavilta matoilta paljon. Tämän takia korkea laatu on valinnassa tärkeää. Materiaaliltaan ulkotilan matto on usein paksua pehmeää kudottua muovia tai vinyyliä.

Mattovaihtoehdoista löydät niin mitan mukaan tehtäviä kuin vakiokokoisia mattoja. Kokoja on pienestä kynnysmatosta yleensä enintään 230 senttimetriin, muotoja puolestaan pyöreistä ovaaleihin ja suorakaiteisiin asti. Kuoseja ja värejä on myös saatu myymälöihin ilahduttavan paljon, mikä mahdollistaa ulkotilan sisustamisen juuri omaan tyyliin sopivaksi.

Jos valmis valikoima ei kuitenkaan käy yksiin ulkotilan mittojen tai muotojen kanssa, voi terassi- ja parvekematon tilata juuri oman tilan mittojen mukaan.

Laadukkaat ulkokäyttöön tarkoitetut matot eivät haalistu, eivät säikähdä sadetta, ja kastuttuaankin ne kuivuvat nopeasti. Useissa on myös käsittely, joka estää homehtumisen. Matot voivat olla ulkotiloissa myös pakkasella – tosin rullaaminen katoksen alle tai pehmustelaatikkoon laittaminen talveksi suojaa niitä likaantumiselta. Likaantuneen muovi-/vinyyli-/polyropeenimaton voi kopistella ja vesipestä.


Istuta & ihastu: Huonekasvit talvella

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

Huonekasvin valinta painottuu usein miellyttävään ulkonäköön tai kasvutapaan, mutta mielessä tulisi olla myös kasvin sijoittaminen kotiin – saako se tarpeidensa mukaisesti valoa, lämpöä ja kosteutta. Jos joudut tyytymään vaatimattomaan kasviin, muista, että näyttävän ruukun avulla saat helposti potkua sen ulkonäköön. Sekä kasveissa että ruukuissa on valikoimaa niin runsaasti, että löydät varmasti sopivan yhdistelmän omaan sisustukseesi. Ruukkuun kannattaa muutenkin panostaa. Esimerkiksi riittävän suuri altakasteluruukku mahdollistaa pitkät hoitovälit.

Tarkista ostohetkellä silti huonekasvin kunto. Hyvä väri, napakat lehdet, ei ötököitä vaikkapa lehtien alapinnoilla, juurella on puhdas turvepinta. Kurkista myös muoviseen ruukkuun nähdäksesi kasvin juurien elinvoimaisuus.

Sopivan kasvin löydettyäsi, pakkaa se huolella paperiin ja vaikka vielä muoviin kotimatkaa varten. Tasaisessa lämmössä ja kosteudessa kasvanut kasvi on arka viimalle ja pahimmassa tapauksessa pudottaa kaikki lehdet.

Raota pakettia kotona ja annan lämmön tasaantua. Yleensä suositellaan istuttamaan kasvi heti uuteen, puhtaaseen, juuri sille soveltuvaan multaan samaan syvyyteen kuin se aiemmin oli. Todennäköisesti kasvi on istutettu alunperin turpeeseen, joka on kotioloissa aina joko liian märkää tai kuivaa. Oikeanlainen multa ja salaojitettu tai reiällinen ruukku auttavat säilyttämään sopivan kosteuden.

Istutuksen yhteydessä on hyvä suihkuttaa kasvi hyvin. Suosittelen jopa ruiskuttamaan kasvin tässä vaiheessa laimealla mäntysuopa-vesiseoksella, jotta mahdolliset tuhohyönteiset eivät pääse leviämään kodissa jo ennestään oleviin kasveihin.

Loka-marraskuussa on luonnonvalo vähissä. Kasvit tulee siirtää mahdollisimman valoisaan paikkaan ikkunoiden läheisyyteen, ei kuitenkaan lämmityspatterien viereen.

Jos vain mahdollista, lisää muiden huonekasvien hyvinvointia kasvuvalon avulla. Koska led-lamppu ei kuumene, se voi olla periaatteessa jopa kiinni kasvissa. Olet vain ostohetkellä tarkkana ja hankit kunnon kasvuvalon (noin 1 000 luksia), jonka säteily edistää fotosynteesiä, etkä muutaman euron ”kasvivaloa”, joilla on vain lumevaikutus kasveille.

Kasvulamppu toimii yleensä parhaiten simuloidessaan normaalia päivänvaloa, eli tästä syystä sitä ei tulisi käyttää liian pitkään, vaan antaa kasveille myös lepohetki. Valon määrä riippuu toki kasvilajista, mutta hyväksi normiksi voidaan asettaa noin 12–15 tuntia vuorokaudessa. Helmi-maaliskuulla lamput voi siirtää sitten pois – taimikasvatuksen tarpeisiin.

Koko artikkeli luettavissa Terassi 7/18 -lehdessä!

 


Terassi tehokäyttöön

Kuvat ja teksti Mona Kalpala

Unohtunut pihaterassi heräteltiin viihtyisäksi ruokailutilaksi, jossa on tilaa suurellekin pöytäseurueelle. Kiireettömistä ruokailuista on nyt mahdollista nauttia myös sateella, lasituksen suojissa.

Kymmenisen vuotta vanhan omakotitalon terassi oli epäkäytännöllisyyden vuoksi jäänyt vähäiselle käytölle. Länteenpäin aukeavalle terassille oli mukavaa istahtaa lämpöisinä ja tuulettomina kesäiltoina, mutta terassia ei juurikaan käytetty muina vuoden aikoina. ”Perheemme haaveili uudistuksesta useamman vuoden ajan, kunnes se tänä vuonna toteutettiin”, kertoo maisemasuunnittelija Mona Kalpala. Tärkeimpänä kriteerinä uudistuksessa oli, että lasitetusta terassitilasta saadaan riittävän suuri lapsiperheen käyttöön ja kulku sinne olisi vaivatonta uuden, talon seinään puhkaistavan oviaukon kautta.

Vanha terassilaudoitus todettiin hyväkuntoiseksi ja kestäväksi, joten sen päälle voitiin lasitettua terassia lähteä suoraan rakentamaan. Terassilasituksen pitkälle sivulle asennettiin lasit, jotka saadaan vedettyä kokonaan syrjään ja käännettyä nippuun lasisivuseiniä vasten. Lasitettu terassi mitoitettiin ulottumaan juuri kaiteisiin asti, eli kaiteet pysyivät omana rakenteenaan paikoillaan ja kehystävät nyt kauniisti lasitusta. Päätyjen sivuseinät toteutettiin puolestaan liukuvilla ovilla. Oviaukon muutoksen toteutti Pihla ja lasituksen toteutti Lumon.

Sisustusvaiheessa terassille valittiin Arki-pöytä, ja sen ympärille Pedralin Ara-tuolit. Ruokailuryhmän alle hankittiin Ikean terassimatot. Terassille olennaisesti kuuluvat, ja viihtyisyyttä sekä vehreyttä luovat terassikasvit istutettiin kahteen Kekkilän jalalliseen viherlaatikkoon. Ilme viimeisteltiin Svaneforssin tekstiileillä.

”Uudistukseen on koko perheemme enemmän kuin tyytyväinen. Täällä on ihanaa istahtaa ruokailemaan ja vaikka levähtää hetkeksi säkkituoliin kuuntelemaan sateen ropinaa,” Mona Kalpala toteaa.

 


Pihasäilytysideoita

Teksti Olivia Halonen Kuvat valmistajilta

Pihalle kaivataan säilytystiloja. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla rumia ja tylsiä, vaan voit käyttää värejä ja kekseliäisyyttä. Varastoa siivotessasi huomaa, että vanhoista laatikoista ja talikoista voi luoda uutta säilytystilaa. Hyödynnä esimerkiksi ovien sisäpinnat ripustamalla niihin pihanhoitovälineitä. Naulakot syntyvät vaikka vanhoista työkaluista! Kauniita tavaroitahan ei tarvitse edes piilottaa vaan niistä voi koota asetelmia puutarhaan.

 


Keittiö kesäksi

Koonnut Mira Halonen

Toimivuus on keskeinen keittiön suunnitteluperiaate, myös ulkona. Eikä aina tarvitse tehdä kallista ja suurellista, sillä kevyet ja siirreltävät ratkaisut toimivat vallan hyvin. Nappaa 10 vinkkiä nopean kesäkeittiön luomiseen!

1. Sijoita ruuanlaittopiste sisätilojen välittömään läheisyyteen, niin tarvikkeet on helppo tuoda ulos.
2. Kun perustarvikkeet kuten mausteet, leikkuulauta, veitset, pihdit ja lastat ovat valmiina, sinun tarvitsee tuoda ulkokeittiöön vain tuoreet raaka-aineet kuten liha.
3. Kasvimaan tai yrttiruukkujen läheisyys varmistaa tuoreiden ainesten napsimisien mukaan.
4. Ilta-auringossa ja tuulensuojassa on mukavinta kokata, kaunis maisema on aina plussaa.
5. Tärkeimmät työskentelyalueet ovat keittopiste, työpöytä ja mahdollinen tiskauspaikka.
6. Säilytystilaa kesäkeittiössä ei välttämättä tarvita vaan tarvikkeet ja astiat voi kuljettaa puulaatikossa tai kätevällä tarjoiluvaunulla.
7. Ulkokeittiölle ja ruokaryhmälle tulee varata tilaa vähintään 3 x 5 metriä. Grilli vaatii noin 150 cm, ja kokkauspisteen eteen tulee varata vähintään 130 cm vapaata kulkutilaa.
8. Tiskaukseen riittää minimissään pari vatia ja vesisäiliö tai puutarhaletkun pää. Käytetyn veden voi kipata vaikka kukkapenkkiin.
9. Ulkokeittiössä on hyvä olla sähköt, koska elokuussa voit kaivata terassilämmitintä ja valaisinta. Pistorasiaa voi tarvita myös blenderille, sähkösavustimelle tms.
10. Ruoanlaitossa syntyy aina myös roskaa. Sijoita työskentelytason alle kannelliset kierrätysastiat.