Erikoisteemat

Luonnonmateriaalit kattauksessa

Kattauksen ilme muuttuu helposti jo pienillä asioilla. Kokosimme vinkkejä miten voit käyttää luonnonmateriaaleja apuna. Samalla virkistät aisteja ja poistat stressiä joulun odotuksesta.

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

PIKKUHAVU

Vihreää kattaukseen tuovat kuusen lisäksi muut ikivihreät kuten tuija, tuivio, kataja, mänty, pihta ja marjakuusi – minipuun tai vaikka vain oksan muodossa.

Pieni katkaistu havupuu kannattaa laittaa ensin kuumaan veteen, jossa se saa olla kunnes vesi on jäähtynyt. Näin puusta saa pois pihkan ja se imee paremmin raikasta vettä kun sijoitat sen maljakkoon.

Oksia löytää tuulisen päivän jälkeen metsäisen lenkkipolun varrelta. Oman pihan havukasveista voi hyvin leikata joulun alla alle 10 cm:n pätkiä. Eniten pihkaa vuotavat mänty, kuusi ja jalokuusi. Oksia löytää usein myös myynnistä torilta tai kukkakaupasta.

Oksan voi sitoa rennosti lautasliinaan nahkanauhalla. Seuraksi sopii kuusenkoriste tai suloinen lehtikuusen käpy.

SAMMALET JA JÄKÄLÄT

Sammalta ja jäkälää voi kerätä luonnosta lumipeitteen tuloon asti maanomistajan luvalla niin, ettei siitä jää pysyviä jälkiä tai aiheudu ympäristölle vahinkoa.

Jäkälä tulee kerätä kosteana, kuivana se murenee helposti. Kuivan jäkälän voi elvyttää kastelemalla, jolloin se kestää jälleen käsittelyä.

Molempia kannattaa keräämisen jälkeen säilyttää ulkotiloissa, jossa ne säilyvät kauniina jopa koko talven. Sammal kestää sisällä vihreänä enintään kuukauden. Suihkuttelu sumutuspullolla auttaa.

VIHREÄT LEIKKO-OKSAT

Sopivia kasveja kattauksen koristeluun voi kysellä kukkakaupoista. Tarjolla voi olla esim. ruskusta, sugipuuta, puksipuuta, mimosaa, pistaasia, murattia, daneeta ja vihreää marjakuismaa.

Suojaa oksat käärepaperilla hyvin kotimatkan ajaksi. Oksat pysyvät paketissa tuoreina noin vuorokauden ajan 10–15 asteessa. Tee tarvittaessa uudet imupinnat. Sijoita oksat lämpimään veteen odottamaan asettelua.

Vinkki! Leikkovihreät kestävät leikkokukkia pidempään trendikkäänä vihreänä kimppuna. Leikkaa pari kertaa viikossa uudet imupinnat ja vaihda raikas vesi. Myös leikkokukkavirkiste toimii!

KÄVYT

Maahan pudonneita käpyjä voi kerätä ilman lupaa. Kävyt olisi hyvä kerätä jo kesällä. Jos käpyjä kerää muulloin, ne täytyy kuivattaa ennen käyttöä, jotta niiden kosteus ei homehduta niitä. Kävyt voi kuivattaa esimerkiksi saunanlauteilla. Säilytä käpyjä kuivatuksen jälkeen sisätiloissa.

Vinkki! Malttamaton askartelija saa kosteat kävyt auki ja kuiviksi parissa tunnissa uunissa 50 asteessa.


Pergertämällä rinne kauniiksi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

Rinnepihaan voi rakentaa tasanteita pengerrysten avulla. Tärkeintä ennen rakennustöiden aloittamista on miettiä, miten maamassat saa pysymään paikoillaan. Pergerrystä suunnitellessa tulee aina ottaa huomioon myös hulevedet.

Apuna pergertämisessä voi käyttää esimerkiksi suuria luonnonkiviä, muurikiviä, kivikoreja ja puurakenteita. Näillä voidaan myös kehystää kauniisti kulkureittejä ja istutusalueita. Mullan lisäyksen jälkeen on suositeltavaa asentaa maisemointikangas ja kasvien istuttamisen jälkeen vielä katemariaali kuten kuorike.

Useisiin tasoihin pengerretty iso rinne on työn valmistuttua ilmeeltään porrasmainen, mutta sitä voi pehmentää kasvillisuudella. Kasvit myös sitovat omalta osaltaan maa-aineksia juurillaan. Hyviä rinteen kasveja ovat kestävät, tuulta ja paahdetta sietävät lajit kuten matalat, hyvin leviävät seppelvarpu ja lamohietakirsikka, hempeästi kukkiva monivuotinen peittokurjenpolvi, hieman korkeampi ikivihreä tuivio, tiiviskasvuiset pensaat kuten angervot ja suureksi kasvava vuorimänty.

Pengerrysten avulla luodut tasaiset kohdat voivat toimia muun muassa koristekasvien istutuspaikkoina tai kalustettuina oleskelualueina. Tasolta toiselle voi kulkea portaita ja luiskia pitkin.


Kaikki kohdillaan

Teksti Mira Halonen

Kattaus on osa ruokailuhetkeä. Sillä voi vaikuttaa hyvän tunnelman syntymiseen. Muutamien kesäkuukausien aikana on hyvällä säällä luonnollista nauttia ruokaa italialaisittain all’aperto eli raikkaassa ulkoilmassa, joten silloin kannetaan pöydät ja tuolit pihaan ja puutarhaan, terassille ja patiolle – sateen sattuessa vaikka kasvihuoneeseen.

Ulos kattaminen tekee ruokailusta kuin juhlan, sillä se poikkeaa arjesta. Usein puutarhassa miljöö on jo kohdillaan ja paikka on kodikas ilman erityistä sisustusta tai koristelua. Miellyttävässä ruokailutilassa on tutkimusten mukaan valoisaa ja sen väriskaala viittaa luontoon. Sosiaaliseen kanssakäymiseen voi kannustaa häiriöttömällä äänimaisemalla ja kalusteiden oikealla sijoittelulla. Tällaisessa kodikkaassa paikassa ihminen on rento ja oma itsensä.

Myös sillä on suuri merkitys, miltä kattaus näyttää. Ihminen on visualisti, joka janoaa kauneutta. Kauniiden asioiden katseleminen tuottaa mielihyvää ja poistaa stressiä. Ulkona syöminen on tapa pysähtyä katsomaan puutarhaa ja ystäviä tarkemmin ja nauttimaan hetkestä kaikilla aisteilla. Kattauksen väreillä voi olla merkittävä vaikutus jopa siihen, miten kokee aterian maun.

Lue lisää ruuan esillepanosta Terassi-lehden numerossa 4/2020.


Urbaani terassipiha kestopuusta

Teksti Ella Springare Kuvat Kimmo Räisänen

Yhden perheen 4-kerroksinen kaupunkipientalo saa huokaisemaan ihastuksesta Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Talon piha-alue on pikkuruinen, mutta parvekkeet ja kattoterassit antavat lisätilaa ulkona oleskeluun. Asunnosta löytyy jopa kaksi kattoterassia, parveke ja käytännöllinen pihaterassi alakerrassa keittiön jatkeena.

Talo sijaitsee meren rannassa ja sääolosuhteet ovat vaativat. Terassialueet ovat kattamattomia, joten sekä seinäpinnat että vaakapinnat ovat jatkuvasti alttiina sateelle ja auringonpaahteelle. Tämän vuoksi haluttiin varmuudella säätä ja voimakasta kosteusrasitusta kestävä materiaali. Materiaaliksi valittiin kaikkiin pintoihin kotimainen kestopuu. Sekä aitapinnoissa että lattiapinnoissa haluttiin käyttää puuta tuomaan lämpöä. Puu ulkotilojen materiaalina tuo tasapainoa ja kiehtovaa kontrastia urbaaniin kokonaisuuteen.

Keittiöstä avautuvalle terassipihalle on tarkoitus hankkia ruokailuryhmä, jotta ruokailu ulkona on mahdollista aina kun sää sen sallii. Terassipinta tehtiin ruskeasta 33 x 145 mm:n kestopuulaudasta. Lauta on normaalia paksumpi, mikä tekee siitä tukevan ja miellyttävän jalan alla. Samalla materiaalilla verhoiltiin myös alaterassin seinät, jotka erottavat vierekkäiset pihat toisistaan.

Talon suuri kattoterassi avautuu etelään. Terassipintaan valittiin 195 mm:ä leveä kestopuulankku. Samasta lankusta toteutettiin myös suuret kukkalaatikot terassille ja muutama askelma valkoisen kivialueen keskelle. Kattoterassin korkeat betoniseinämät päätettiin verhoilla kestopuisella suunnikasrimalla.

Betoniseen seinäpintaan kiinnitettiin muutama vaakasuuntainen koolauspuu, joihin rimat kiinnitettiin modernisti pystyyn. Rimojen väliin jätettiin noin yhden riman paksuinen väli. Samaa rimaa käytettiin terassikaiteen verhoilussa.

Toisella, pohjoisen puoleisella kattoterassilla on palju. Lattia verhoiltiin samalla lankulla kuin eteläisen puolen terassi. Kattoterassien väliin jäävät asunnon saunatilat.


Kuusia ja kukkasia

Koonnut Mira Halonen

Kuusia ja kukkia, niitä se joulu on! Tänä vuonna meitä toimituksessa puhutteli minimalistisen trendikäs tyyli. Erityisesti metsänvihreä ja harmahtava sävy sopivat skandinaaviseen kotiin. Oletko sinä jo kokeillut näitä?

Amaryllikset ja hyasintit myydään usein sipuleineen ruukkuihin istutettuina. Kokeile kuitenkin irrottaa nuppuset yksilöt ruukuistaan ja karistella multa pois. Pese juurakot sen jälkeen varoen viileässä vedessä. Valitse kasvattamiseen sopiva maljakko, jossa kaulus pitää sipulin pois vedestä.

Amaryllis ihastuttaa leikkokukkana. Katkaise esimerkiksi ruukkukasvatuksesta liian pitkäksi venynyt kukkavana rohkeasti maljakkoon. Muista valita riittävän tukeva maljakko, joka
ei kaadu kukkavanan painosta.

Ulkoruukkuja koristavista kasveista marjakanervat, lamosalalit ja skimmiat menestyvät pitkään esimerkiksi lasitetulla parvekkeella ja ovat marjojensa ja kukkiensa ansiosta hyvin koristeellisia jo sellaisenaan joulun aikaan. Istutuksen näyttävyyttä voi lisätä lehtikuusen oksilla ja itse tehdyllä, rennolla lankarusetilla.